Aproape toate informaţiile legate de HPV (human papilloma virus) sunt centrate asupra femeii, din momentul în care s-a demonstrat implicarea lui în apariţia cancerului cervical.
Infecţia cu HPV poate crea probleme şi la bărbat: vegetaţii veneriene şi chiar cancer genital. Este important pentru bărbaţi să înţeleagă cum pot reduce riscul infecţiei cu HPV.
Unele tipuri de HPV pot determina cancer anal sau penian la bărbaţi. Este adevărat că sunt cazuri rare, mai ales în situaţia unui bun sistem imunitar. Riscul de cancer anal este de 17 ori mai mare la homosexuali activi sexual şi la bisexuali, faţă de bărbaţii care au ca partenere doar femei. De asemenea, bărbaţii infectaţi cu HIV au risc crescut de a dezvolta această formă de cancer.
Pentru a diagnostica vegetaţiile veneriene, medicul realizează un examen vizual al ariei genitale. Nu există deocamdată niciun test de rutină pentru a diagnostica prezenţa la bărbaţi a HPV cu risc înalt de a dezvolta cancer.
Nu se recomandă niciun tratament pentru infecţia cu HPV la bărbaţi dacă aceştia nu au simptome prezente (vegetaţii veneriene). Odată apărute vegetaţiile veneriene, există o gamă largă de metode de tratament, de la aplicaţii locale de creme şi soluţii până la laser CO2 şi tratament chirurgical. Pentru cancerul anal se realizează radioterapie, chimioterapie sau tratament chirurgical, în funcţie de mărimea tumorii şi de gradul de invazie.
Dacă bărbatul are o relaţie de lungă durată cu o femeie infectată cu HPV este foarte probabil să fie şi el infectat. Bărbaţii elimină mai uşor HPV din organism în comparaţie cu femeile. Femeile au nevoie de obicei de 2 ani sau mai puţin. Dacă unul dintre parteneri are HPV, nu înseamnă neapărat că infecţia este contactată recent! Uneori, virusul poate rămâne dormant în corp ani mulţi, fără a exista simptome.
Vaccinul anti-HPV Gardasil, aprobat pentru femei în 2006, a fost aprobat pentru bărbaţi în 2009. Gardasil este aprobat pentru băieţi şi bărbaţi cu vârste cuprinse între 9 şi 26 ani pentru prevenirea apariţiei vegetaţiilor veneriene cauzate de HPV 6 şi HPV 11. Din 2010, Gardasil este aprobat pentru prevenirea cancerului anal.
Actualmente, tot mai multe studii efectuate în Europa şi SUA demonstrează implicarea HPV în creşterea numărului de cazuri de cancer oral şi al gâtului la bărbaţi, recomandând vaccinarea şi a băieţilor în aceeaşi măsură. Nu se cunoaşte motivul pentru care femeile sunt mai puţin afectate decât bărbaţii!
Schimbarea comportamentului sexual – începerea precoce a vieţii sexuale, partenerii multipli şi, în special, sexul oral sunt factorii care contribuie la o adevărată epidemie de cancer scuamos orofaringeal (gât, amigdale, baza limbii).
Acum 20 de ani, în 20% dintre cazurile de cancer oral se evidenţia şi HPV. În prezent, HPV se evidenţiază în peste 50% dintre cazuri, conform studiilor publicate de American Association for Cancer Research. În fiecare an se diagnostichează peste 30.000 de cazuri de cancer oral şi al faringelui şi anual se înregistrează peste 8.000 de decese prin cancer oral, conform Centers for Disease Control and Prevention (CDC).
Un studiu al doctorului No-Hee Park a demonstrat că, la nivel celular, gura are o structură asemănătoare cu vaginul şi colul uterin. Toate aceste organe au acelaşi tip de celule epiteliale care servesc ca ţintă pentru HPV 16 şi HPV 18! Majoritatea cancerelor orale sunt cancere epiteliale. Studiul a demonstrat şi că fumatul şi consumul băuturilor alcoolice favorizează invazia HPV.
Combinaţia între fumat, alcool, HPV şi celulele epiteliale din gură reprezintă formula care poate determina apariţia cancerului oral!
Cercetările arată că, dacă se continuă pe acelaşi trend al incidenţei, numărul cazurilor anuale de cancer orofaringeal HPV- pozitiv va depăşi în anul 2020 numărul cazurilor anuale de cancer cervical! Merck, compania care comercializează Gardasil, este implicată în studii clinice pentru a testa posibilitatea prevenirii infecţiei HPV la nivelul cavităţii orale şi a gâtului.
Catalin
Buna ziua, Acum aproximativ 5 luni am făcut sex neprotejat iar acum persoana cu care am făcut sex îmi spune că i-aș fi dat HPV, i-au apărut condiloame însă eu nu am absolut nimic, nici un simptom, reacție etc. Absolut nimic. E posibil să îl am dar să nu am nici un fel de simptom iar persoana cu care am făcut sex să aibă? sau sunt acuza pe nedrept? Cum e posibil așa ceva.. ?
July 10, 2015, 8:53 p.m.Saptamana Medicala Administrator
Mergeti la un consult dermatologic pentru teste si analize specifice.
July 10, 2015, 10:30 p.m.