Nu există un algoritm care să explice de ce unele persoane dezvoltă cancer de piele, iar altele nu. Studiile au demonstrat că pentru persoanele expuse la factori de risc este mai crescut pericolul ca această afecţiune să apară! Aceşti factori sunt :
- Istoric de cancer de piele sau alte forme de cancer în familie. Dacă unul dintre părinţi sau o rudă apropiată a avut cancer de piele, atunci riscul ca dumneavoastră să dezvoltaţi cancer de piele este crescut. La unele familii este descris Sindromul FAMMM (engl.: Familial atypical mole – malignant melanoma) .
- Istoric personal de cancer de piele.
- Piele deschisă la culoare. Pielea deschisă la culoare are mai puţin pigment (melanină), aşadar este mai puţin protejată de efectele nocive ale soarelui. Dacă aveţi părul blond sau roşcat, ochi deschişi la culoare (albaştri sau verzi), pistrui, vă ardeţi uşor după expunere la soare, este mult mai probabil să dezvoltaţi cancer de piele comparativ cu o persoană cu piele închisă la culoare.
- Istoric de arsuri solare – în special în copilărie – cicatrice.
- Expunere excesivă la soare – la ore nepotrivite – mai ales în copilărie.
- Utilizare de aparate de bronzat artificiale.
- Zone însorite sau climat cu altitudine ridicată.
- Numărul crescut de aluniţe.
- Prezenţa de leziuni precanceroase, sistem imunitar deprimat, expunere la arsenic la locul de muncă, afecţiuni care fac pielea sensibilă la soare.
Ce ar trebui să ne alerteze cu privire la nevi (aluniţe)?
- apariţia unei NOI ALUNIŢE, care se modifică rapid în dimensiune şi culoare.
- modificarea RECENTĂ a aspectului unei ALUNIŢE – dimensiune, culoare, contur, durere, ulcerare.
- traumatizarea sau sângerarea unei aluniţe.
Consultaţia de dermatooncologie este efectuată de medicul dermatolog şi îşi propune să evalueze gradul de risc personal de a dezvolta cancer de piele, să diagnosticheze şi să trateze un eventual cancer de piele, să recomande măsurile preventive necesare.
Medicul examinează clinic întreaga suprafaţă cutanată şi mucoasele pentru identificarea leziunilor cutanate. Dermatoscopul este un instrument care măreşte imaginea de 10-20 ori şi permite vizualizarea paternului de pigmentare şi elemente structurale ale pielii situate mai profund decât cele care pot fi văzute cu ochiul liber. Este foarte folositor pentru diagnosticul precoce al melanomului şi pentru a diferenţia melanomul de alte leziuni pigmentare, cum ar fi nevii atipici. La medicii experimentaţi, combinarea inspecţiei clinice-vizuale cu realizarea dermatoscopiei creşte mult acurateţea diagnosticului.
Se realizează o hartă corporală a leziunilor (se marchează pe harta corpului). Se calculează scorul dermatoscopic pentru fiecare leziune în parte. Riscul de apariţie a melanomului este înmulţit cu 2 dacă există factorii următori:
- numeroşi nevi comuni (” grains de beaute ” – peste 40),
- modul de viaţă cu expunere intensă la soare,
- antecedente de arsuri solare,
- fototip cutanat tip I (piele care se arde la expunerea la soare, dar nu se bronzează),
- antecedente personale sau antecedente familiale de melanoma,
- caracteristici fizice (păr roşcat sau blond şi piele deschisă, efelide).
Persoanele care au multe aluniţe trebuie să fie atente când se expun la soare, pentru că lumina ultravioletă contribuie la modificarea rezistenţei pielii. Trebuie să folosească regulat cremă de fotoprotecţie cu SPF 50+ şi să evite expunerea directă la soare! Nu uitaţi că expunerea la soare nu este VACANŢA ÎNSORITĂ! Expunerea cea mai mare la soare este cea din cursul ACTIVITĂŢILOR ZILNICE !
SITUAŢII ÎNTÂLNITE LA EFECTUAREA DERMATOSCOPIEI :
- leziuni cu suspiciune de malignitate - excizie chirurgicală şi examen histopatologic
- leziuni asimetrice care nu întrunesc criteriile de malignitate - fotografiere, stocare, revenire pentru reexaminare clinică, dermatoscopică în 3-6 luni. Se compară imaginile de la cele 2 examinări. Dacă nu există modificări, pacientul va reveni periodic la control la 6-12 luni. Dacă apar modificări, se realizează excizie chirurgicală.
- doar leziuni simetrice - control anual dermatologic.