58
None

Entorsa de gleznă - prezentare, clasificare, complicaţii, diagnostic (1)

     Entorsa reprezintă o leziune a ligamentelor care consolidează o articulaţie, cauzată de întinderea peste limita lor normală din punct de vedere anatomic. Practic, forţele mecanice care depăsesc limitele capsulei articulare şi ale ligamentelor de susţinere determină entorsele. Orice articulaţie poate suferi o entorsă, dar cele mai afectate sunt glezna, genunchiul, articulaţiile interfalangiene ale degetelor, încheietura mâinii sau entorsa de pumn.

     Entorsa gleznei este întâlnită cel mai frecvent şi necesită un timp de vindecare mai îndelungat chiar decât o fractură a oaselor regiunii.

     Articulaţia gleznei are funcţia de a permite membrului inferior adaptarea la un teren accidentat sau la diferenţele de nivel din timpul ambulaţiei. Lipsa compensării prin echilibru şi încălţăminte adecvată a solicitării mecanice asupra gleznei determină leziuni la nivelul acesteia. Exista însă şi factori care favorizează entorsa de gleznă, precum tonusul muscular precar, lipsa condiţiei fizice adecvate, sedentarismul, practicarea unor activităţi fizice inadecvate, accidentele care determină stres mecanic, supraponderalitatea sau obezitatea, prin creşterea energiei kinetice inerţiale. 85% dintre leziunile gleznei sunt entorsele, iar dintre acestea, marea majoritate sunt entorse prin inversie laterală.

     Deşi pacienţii se recuperează rapid după o entorsă, lipsa terapiei adecvate a leziunilor ligamentare măreşte riscul recidivelor sau recurenţelor ori al cronicizării suferinţei şi predispune la complicaţii. Terapia imediată a entorselor cuprinde repausul funcţional sau imobilizarea, aplicarea de gheaţă, compresia locală, posturarea antideclivă a membrului şi, în cazuri grave, intervenţia chirurgicală. Determinarea mecanismului lezional este esenţială. Durerea bruscă, intensă, şi instalarea rapidă a edemului şi echimozelor sugerează un ligament rupt. Afectarea neurovasculară este suspectată când pacientul acuză picior rece sau parestezii. Pacienţii care se pot deplasa fără durere severă nu prezintă fractură sau instabilitate prin ruptură ligamentară.

     Entorsele de gleznă se clasifică în 3 grade:

  • gradul I - prezintă un grad scăzut de tumefiere, iar întinderea mecanică ce a afectat structurile ligamentare permite susţinerea greutăţii corpului;
  • gradul II - prezintă un grad moderat de tumefiere şi rupere incompletă a ligamentelor, poate fi prezentă instabilitatea uşoară, iar durerea este prezentă la susţinerea greutăţii
  • gradul III - apare tumefiere severă şi sunt definite de ruptura completă a cel puţin unui ligament, se observă instabilitatea, iar deplasarea este imposibilă.

     Complicaţiile entorsei de gleznă pot fi reprezentate de: instabilitatea laterală cronică, edemul prelungit, leziunile meniscoide intraarticulare, sinovita fibrotică localizată, subluxarea tendonului peroneal, fractura osului talar, fractura procesului anterior al calcaneului, sindromul de durere regională sau distrofia simpatică reflexă.

     Diagnosticul entorsei de gleznă este susţinut de radiografia care nu arată o fractură osoasă şi de ecografia entezomioarticulară, care subliniază leziunile ligamentare atunci când sunt prezente. Examenul computer tomograf şi rezonanţa magnetică nucleară sunt utile pentru o vizualizare mai bună a ţesuturilor moi din cadrul leziunilor complexe, osteocondroza sau lezarea meniscului la pacienţii cu entorse recurente sau durere cronică. Scanarea osoasă poate detecta modificări delicate, precum fractura de stres, defecte osteocondrale şi fractura sindesmozelor.

     Artroscopia gleznei poate fi făcută în scop diagnostic şi/sau terapeutic în entorsele cronice şi/sau acute ale gleznei. Este indicată în prezenţa osteofitelor, leziunilor meniscului, corpilor străini sau a defectelor osteocondrale.


Contact

Facebook Sef lucr. Dr. Georgiana-Ozana Tache

Blog Sef lucr. Dr. Georgiana-Ozana Tache

Comentarii


Valentin

Corect si la subiect . Romania nu va pieri atata timp cat mai are si medici adevarati . Mi-ar face o deosebita placere sa va cunosc, mai ales daca ati gasi timpul sa ma vizitati la Clinica Bio-Medica . Valentin Gheorghe

Sept. 10, 2013, 9:36 a.m.
0
0

Brendon

Buna. Am facut pentru a doua oara o entorsa a gleznei.Am mai bine de 3 luni de cand tot sper ca imi va fi mai bine si isi va reveni complet. Am facut un set de examinari, o ecografie a oaselor moi, cateva consultatii pe la cabinete, mai multe sedinte de masaj si impachetari a gleznei , dar ceva nu este in regula. Simt o durere mocnita a gleznei si ca ceva nu este la locul lui, mai ales dimineata cand pun prima data piciorul in pamant. Ce imi recomandati sa fac? Va multumesc anticipat.

Aug. 2, 2016, 12:09 a.m.
1
1

Saptamana Medicala Administrator

Va recomand sa mergeti la un cabinet de ortopedie.

Aug. 2, 2016, 11:31 a.m.
0
0

Giurgiu Daniela

Bună ziua! As dori si eu un sfat. Astazi este exact o luna de cand am facut o entorsa . Am avut piciorul in atela 5 zile ( fara sa pun piciorul in pamant) și dupa in cizmă ghipsata cu toc dar tot foare putin solicitat timp de 3 saptamani. Asta e a 5 zi cand am scos ghipsul dar in a este umflat in zona maleolei si vanataile nu au trecut sunt si in partea interioară. Cand am calcat rau memtionez ca am auzit o trosnitura,s-a umflat pe loc si a aparut si o vanataie mica,dupa s-a extins.Momentan nu doare decat cand incerc sa intind mai mult si recomandarea in continuare a fost de fasa elastica, gheata si Alee gel.Este ok? Mai trebuie altceva? Cand voi scapa de umflatura complet?

Oct. 11, 2016, 7:50 a.m.
0
0

Teodor

Am facut entorsa la glezna in seara aceasta si am pus compresa rece la picior iar acesta nu este umflat tare, dar ma doare cand las greutate pe el sau cand incerc sa merg (merg greu) simt ca ma doare sub "ouşor" si nu pot ridica laba piciorului in sus

Sept. 7, 2017, 11:18 p.m.
0
0
Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha