47
None

OCULUS: 23 de ani de Excelenţă în chirurgia oftalmologică

Clinica OCULUS se poate mândri că în 23 de ani deţine numeroase premiere în chirugia oftalmologică din ţara noastră, este locul unor operaţii unice în România. Pe lângă specialişti de renume european şi mondial, cu o mare experienţă, cum ar fi gazda interviului nostru, Dr. Ozana Moraru, Clinica are o dotare de excepţie, de ultimă oră, şi aş menţiona aici Femtolaser, Laserul cu Excimer, dar şi sisteme VERION sau chiar sisteme care nu pot fi găsite încă în Europa, ci doar în SUA. Dr. Ozana Moraru ne vorbeşte despre drumul lung, despre muncă asiduă depusă atâţia ani, cu peste 25.000 de operaţii la activ, despre zeci de congrese internaţionale unde fost invitată să opereze live, iar toate acestea converg pe o singură cale: cea a perfecţiunii în chirurgia oftalmologică.

Care ar fi pe scurt punctele esenţiale (specializările şi reuşitele) din cariera medicului oftalmolog Dr Ozana Moraru?

Specializarea mea este Oftalmologia, aici am terminat secundariatul (nr. rezidenţiatul cum se numea pe vremea aceea). În cadrul Oftalmologiei m-am supraspecializat pe partea chirurgicală, este vorba chirurgia polului anterior ocular: chirurgia cataractei, chirurgia glaucomului, transplant de cornee, traumatisme şi reconstrucţii de pol anterior. La început am făcut şi operaţii de strabism, de chirurgie plastică oculară, dar nu am rămas pe aceste două domenii ci pe primele pe care le-am menţionat.În ce priveşte reuşitele, aici sunt multe de spus: acestea sunt de ordin profesional, medical, dar şi de ordin administrativ, pentru că am reuşit să lucrez în sistemul privat de la început, ceea ce e un mare câştig pentru mine şi pentru cariera mea, şi am reuşit să mă dezvolt profesional aşa cum aş fi vrut. Eforturile au fost mari şi munca multă, dar şi rezultatele au fost pe măsură. Am participat la multe congrese de unde m-am întors mult îmbogăţită în informaţii, care m-au ajutat în meseria mea şi în întreaga evoluţie profesională ulterioră.

Cea mai mare realizare, pe lângă numărul mare de pacienţi cărora am reuşit să le redau vederea, este reprezentată de faptul că sunt cunoscută la nivel internaţional. Nu am făcut eforturi deosebite în acest scop, dar s-a întâmplat, deoarece m-au văzut operând, prezentând pe la congrese, participând la simpozionane, şi am ajuns să fiu invitată la aceste congrese, şi să ţin cursuri în diverse foruri europene dintre cele mai importante.

Aceasta nu este chiar puţin. Aceasta o consider reuşita mea maximă, pentru că a fi recunoscut în Europa nu este la îndemâna oricui.

Efectuaţi şi operaţii live la congrese?

Din 2006 am fost invitată prima oare în Italia să fac operaţii live. Tehnică pe care am propus-o eu era déja progresistă şi a atras atenţia la celebrele congrese ESCRS (Societatea Europeană de Cataractă şi Chirurgie Refractivă), cel mai mare forum profesional oftalmologic din Europa. Unul din punctele de maximă atracţie aici este sesiunea de chirurgie live.

Am participat, de-a lungul timpului, în calitate de chirurg în sesiuni de operaţii live, la Congresele ESCRS de la Stockholm (2007), Barcelona (2009), Amsterdam (2013).

Plus multe multe altele la congrese mai restrânse, de anvergură poate mai mică faţă de nivelul ESCRS. De fiecare dată am reuşit să arăt câte o nouă tehnologie, o nouă tehnică, şi trebuie să recunosc că operaţiile mele au fost foarte bine primite.

Câte operaţii aţi făcut în cariera Dvs.?

Cam 25.000 de operaţii. Consultaţiile nu le-am numărat niciodată.

Sunteţi invitată să conferenţiaţi sau să operaţi live la Congrese internaţionale. Vorbiţi-ne despre prezenţa în boardul unor astfel de congrese .

Prezenţa în Boardul Societăţii Europene de Cataractă şi Chirurgie refractivă este o poziţie extrem de onorantă. De asemenea sunt membru în comitetul educaţional al Societăţii Europene de Chirurgie Refractivă, şi în acelaşi timp sunt membru faculty al Academiei ESCRS.

Sunt membru în boardul profesional al ESASO (European School for Advanced Studies in Ophthalmology).Sunt organisme de maximă vizibilitate în Europa.

Apartenenţa la aceste societăţi, la boardurile acestora mă obligă. Sunt permanent invitată la o cate sesiune de Chirurgie live, proxima este cea de la Beirut acum în vara, dar mai importantă este invitaţia la Congresul ESCRS, cel mai important congres al anului, unul pentru care am fost invitată la prezentarea unor operaţii complicate şi cum poţi rezolva o operaţie care s-a complicat.

Mai sunt alte simpozioane pentru tehnologia VERION de tip GPS, am de asemenea nişte prezentări de lucrări pe tehnologia Femtolaser. În afară de Congresul ESCRS de la Barcelona din septembrie, am o invitaţie la un Congres în Italia, extrem de interesant şi foarte urmărit de colegii din Europa, de un nivel ştiinţific foarteînalt, în care sunt prezentate sesiuni de chirurgie live din diverse capitale europene. România va fi reprezentată de Clinică Oculus.

La Milano se desfăşoară imediat apoi partea teoretică, unde am fost invitată să prezint patru lucrări. Aceastea se referă la rezolvarea situaţiilor limită, atunci când o operaţie se complica şi trebuie luate decizii rapid.

Care ar fi pe scurt câteva din bornele care au marcat existenta de 23 de ani a Clinicii Oculus? Cum aţi reuşit să faceţi din Clinica Oculus un centru de excelentă în oftalmologie?

Clinica Oculus are 23 de ani de existenţă, ani în care am fost pionieri în multe domenii. În ce au constat aceste acţiuni de pionierat: am fost primii din ţara care am reuşit să introducem regimul de operaţii în ambulator.

Când am început să operăm noi în privat, nu existau alte clinici în ţară. Se făceau operaţii la stat, dar în domeniul privat nimeni nu a îndrăznit să ofere aceste operaţii. Acestea s-au întâmplat în 1993. Am fost primii care am introdus tehnica modernă de operare a cataractei, cea cu ultrasunete, prin facoemulsificare, încă din 1997, când în România aproape nimeni nu discuta despre această tehnică.

În 1999, am fost primii care am introdus chirurgia refractivă în România. Apoi a urmat Chirurgia refractivă cu laseri Excimer, a fost un efort extraordinar pentru noi. Românii nu ştiau de această tehnologie, nu aveau educaţia sau informaţia pentru a se încredinţa oftalmologului pentru a scăpa de ochelari. Tot atunci, a altă premieră, a fost chirurgia refractivă cu implantare de lentile, din nou primii în ţară. Câţiva ani am fost singurii care făceam facoemulsificare şi chirurgie refractivă, fiind urmaţi de alţi colegi mult mai târziu.

O altă realizare a fost introducerea tehnicii de operare a glaucomului cu microşunturi, adică a tehnicii minim invasive,şunturi şi stenturi, şi apoi introducerea operaţiei de cataractă cu femtolaserul, de asemenea eram primii în ţară. În prezent mai sunt două centre în ţară. În plus sistemul de ghidaj de tip GPS, de tip Verion, pentru pacienţii cu cataractă şi astigmatism, de asemenea cred că în prezent suntem singurii din ţară. Acest sistem l-am prezentat şi chiar l-am lansat pentru prima oară în lume, oficial, la congresele ESCRS de la Amsterdam, din 2013.

În Oculus avem dezvoltat şi un department de Chirurgie vitroretiniană. Eu nu mai operez, sunt alţi colegi care se ocupa de dezlipire de retină, retinopatie diabetică avansată, şi alte boli vitreoretiniene; şi în acest domeniu pot spune că avem ce mai bună aparatură.

Implementarea acestei tehnici noi, precum şi modul de abordare a pacienţilor ne-au adus recunoaşterea în ţară; pe lângă aceste acţiuni de pionierat, pot vorbi şi de o implicare trup şi suflet alături de numărul mare de pacienţi care ni se adresau. Toate aceastea au făcut ca Oculus să devină un centru de excelentă.

Apoi invitaţiile pe care le-am avut în străinătate, cred că şi aceastea au contribuit la accentuarea ideii că Oculus este un centru de excelenţă, unicat în România.

Prin ce interventii mai deosebite se distinge Clinica Oculus faţă de alte clinici de specialitate din ţară? Care sunt tehnologiile şi dotările de ultima generaţie care oferă Clinicii Oculus un avans major faţă de restul pieţei? Aţi pomenit Femtolaser, Laserul cu Excimer, s.a.

Da, şi în plus mai avem ceva extrem de nou, de ultimă oră, tehnologia pentru transplant de cornee, pentru transplante lamelare. Tehnologia modernă de transplant lamelar anterior profund şi transplant endothelial. Am început să facem şi noi această intervenţie, este o altă premieră pentru România, în colaborare cu banca de cornee din Veneţia, una dintre cele mai mari bănci de cornee din Europa şi probabil cea mai bună. Prin urmare acestea ar fi intervenţiile care ne scot în evidenţă.

Rămân în continuare operaţiile cu Femtolaser şi cu GPS de tip Verion. În ceea ce priveşte tehnologia cu Laser Excimer, mai sunt şi alte centre în ţară la ora actuală. Însă transplantele de cornee de la Clinica Oculus sunt operaţii unice în ţară.

Care ar fi cea mai complexă intervenţie pe care aţi efectuat-o din punct de vedere al noutăţii la momentul respectiv?

Am făcut mai multe intervenţii complexe de cataractă cu transplant de cornee, sau rezolvarea unor situaţii după operaţii de cataractă nereuşită.

De regulă operaţii complexe, combinate, cum ar fi un transplant de cornee, cu explantarea unui vechi cristalin artificial prost poziţionat, cu reimplantarea unuia ce trebuia suturat, eventual asociat şi cu pupiloplastie.

Ochii traumatizaţi sunt o situaţie care te provoacă, pentru că refacerea unui ochi traumatizat poate să pună o mulţime de probleme. Am avut recent un pacient cu ochiul tăiat, se credea că va pierde acel ochi, însă ochiul a fost salvat. Am intervenit pentru refacerea polului anterior ocular. Am refăcut complet, prin tehnici de chirurgie plastică, am pus un cristalin artificial care a trebuit suturat pentru că toată anatomia locului era distrusă. Altă intervenţie a fost înlocuirea unui cristalin de tip rusesc, cu un cristalin toric prin suturare, o operaţie extrem de dificilă, deoarece trebuie suturat într-o anumită poziţie cu o precizie de zecimi de milimetru. Avea un astigmatism de 10-12 dioptrii, pentru care trebuia să comande ochelari speciali şi foarte scumpi în Germania. Nu mai avea un suport să i se fixeze cristalinul toric, aşa că a fost extrem de dificil. Este un caz particular pe care îl voi prezenta la Milano.

Ce planuri de viitor aveţi şi ce aşteptări aveţi referitoare la noi intervenţii pe care să le efectuaţi în premieră la Clinica Oculus?

Ne reînnoim aparatura an de an. În viitorul apropiat vom aduce un sistem lansat în SUA, dar care nu ajuns încă în Europa, este vorba de sistemul ORA, sistem pentru operaţia de cataractă, sistem prin care se efectuează o măsurătoare directă, până să se implanteze cristalinul artificial. Este un aparat ataşat microscopului operator, poţi să afli mai exact ce tip de cristalin trebuie să îi pui pacientului. Tehnologia o vom deţine în câteva săptămâni, până la Congresul ESCRS. Acest fapt, adaugat la tehnologia pentru transplante lamelare şi acesta este lucrul cu care ne mândrim în mod special, deoarece este o tehnică deosebită.

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha