59
None

Artrita idiopatică juvenilă - afecţiunea care poate reduce autonomia copiilor

În România sunt în prezent cca 2,000 de copii diagnosticaţi cu ARTRITĂ IDIOPATICĂ JUVENILĂ (AIJ), o boală autoimună, cronică, caracterizată prin inflamarea persistentă a articulaţiilor. Părinţii sunt sfătuiţi de specialişti să urmărească la copiii lor cele 3 semne tipice ale inflamaţiei articulare: durere, tumefiere şi limitarea mişcării. Aceste simptome pot fi uşor confundate la copii, mai ales că apar la o vârstă la care aceştia sunt foarte activi. Termenul „idiopatică“ înseamnă că nu ştim cauza bolii şi „juvenilă“ înseamnă că simptomele apar înainte de vârsta de 16 ani.

Diagnosticul de AIJ este pus de către medicul pediatru în cazul în care debutul bolii este înainte de vârsta de 16 ani, durează mai mult de şase săptămâni (pentru a exclude artrita temporară, urmare a infecţiilor virale), iar cauzele sunt necunoscute. La diagnosticul de AIJ concură anamneza, examenul fizic şi testele de laborator.

Dr. Mariana Stefan, medic primar – pediatrie si reumatologie pediatrică ne explică: ”Pentru că vorbim de o boală cronică, tratamentul nu duce la o recuperare imediată, ci doar la o ameliorare a simptomelor. Scopul acestuia este de a permite copiilor să ducă o viaţă normală şi de a preveni afectarea articulaţiilor şi organelor, până la remiterea spontană a bolii. Tratamentul se bazează în principal pe utilizarea de medicamente care inhibă inflamaţia şi pe procedurile de reabilitare care păstrează funcţia articulaţiilor şi ajută la prevenirea deformărilor. Terapia este complexă şi are nevoie de cooperarea mai multor specialişti: reumatologi pediatri, chirurgi ortopezi, fiziokinetoterapeuţi, oftalmologi. Sfătuim părinţii să consulte aceşti specialişti şi să manifeste răbdare în relaţia cu ei, pentru că abordarea aceastei afecţiuni necesită timp şi construirea unei relaţii de durată”.

Dr. Alexis Virgil Cochino, medic specialist în alergologie şi imunologie clinică: ”AIJ nu este o boală contagioasă şi nu este o boală ereditară - deoarece nu poate fi transmisă de la părinţi direct la copiii lor. Cu toate acestea, există unii factori genetici, în mare măsură încă necunoscuţi, care cresc şansele unui individ de a dezvolta boala. Această boală este multifactorială, ceea ce înseamnă că este rezultatul unei combinaţii între factorii genetici şi expunerea la factorii de mediu (probabil infecţii). Le recomanăm părinţilor să meargă la medic, pentru a identifica un diagnostic corect pentru copii şi să abordeze cu tact şi calm această situaţie. Le înţelegem îngrijorarea, dar îi sfătuim să nu se învinovăţească, pentru că această boală nu apare din vina lor. Este pur şi simplu o combinaţie de factori, la care nu au contribuit cu absolut nimic.”

Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Autoimune – APAA pune la dispoziţia publicului Ghidul ”Artrita idiopatică juvenilă pe înţelesul părinţilor”  

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha