71
None

Despre viol şi mentalităţi încă, retrograde

În ţara noastră, la fiecare patru ore se întâmplă un viol!!! Aceasta este o statistică oficială, pe cât de incredibilă, pe atât de revoltătoare şi dramatică. Şi, ca şi cum nu ar fi mai mult decât suficient acest fapt, reacţiile atâtor concetăţeni ai noştri sunt dintre cele mai halucinante. Adulţi, bărbaţi şi femei, fiecare dintre ei cel puţin fiul unei mame, dacă nu şi fratele, soţul, iubitul, prietenul unei alte femei, apelează încă în secolul 21, la gândirea magică, acuzând şi responsabilizând victima pentru abominabila crimă pe care a trăit-o.

Da, violul este o crimă!

Dincolo de abuzul sexual, violul este o crimă asupra integrităţii psihologice a persoanei violate. Abuzul acesta afectează întreaga concepţie de sine a femeii violate, prin faptul că acesteia i se zdruncină întreaga percepţie asupra capacităţii sale de autodeterminare şi autoprotecţie în situaţii periculoase, prin faptul că ideea despre sine şi despre alţii se alienează major. Nimic nu mai poate fi ca înainte pentru femeia care a trecut printr-o astfel de traumă! Ulterior traumei, victima dezvoltă multe simptome fizice şi psihice, de la stări depresive, stări anxioase, fobii diverse, tulburări de conduită alimentară, alterări în relaţia cu propriul corp, precum şi dureri psihogene în diverse părţi ale corpului, până la tulburări de relaţii (atât cu persoanele de acelaşi sex, dar mai ales în relaţiile cu sexul opus), şi nu în ultimul rând tulburări funcţionale (dispareunie, anorgasmie sau vaginism). Studiile relevă faptul că nu există nicio victimă a violurilor care să nu experimenteze un număr semnificativ dintre simptomele enumerate, pentru perioade de timp de peste un an de la producerea traumei. Chiar şi după această perioadă, multe dintre femei se confruntă cu efectele traumei, fiind de cele mai multe ori în imposibilitatea de a se deschide în cadrul unui demers psihoterapeutic menit a le ajuta, mai devreme de câţiva ani de la producerea evenimentului…

Violatorul este un criminal! Este un individ care comite o infracţiune deosebit de gravă, care nu are de-a face cu activitatea sexuală, ci cu un act de dominare, disciplinare şi umilire a victimei. Violul este despre putere şi dorinţa iluzorie de stăpânire a unei alte fiinţe umane şi nu despre altceva. Dacă vom înţelege această faptă din această perspectivă, atunci vom putea să ne raportăm corect la victimă şi agresor, fără confuzie şi fără imixtiuni ale gândirii magice, de tipul “femeia s-a purtat inadecvat”, “femeia a provocat prin atitudinea ei” şi alte asemenea idei iraţionale, care nu justifică în niciun fel actul violent şi agresiv al violatorului.

Doar educându-ne pe noi înşine şi pe copiii noştri cu conştiinţa acestor realităţi, vom înţelege cum putem sprijini cu adevărat, victimele violurilor.

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha