7
None

“Ziua Donatorului de Organe”

Dan a aşteptat un rinichi timp de 17 ani. Şi într-o zi, când nu mai avea nici o speranţă… a sunat telefonul. Acum Dan este liber, viaţa lui nu mai depinde de un aparat de dializă. Dan şi alţii ca el, beneficiari de organe transplantate au venit pe 16 iulie la troiţa din curtea Institutului Fundeni pentru a aduce un omagiu celor care prin moartea lor au dăruit viaţă. Este locul simbolic, unde cei care au primit o nouă şansă la viaţă vin să se roage pentru sufletul “Ingerului” lor.

Pe listele de aşteptare pentru un transplant sunt în prezent peste 3500 de persoane, oameni care speră şi aşteaptă să sune telefonul.

Dr. Carmen Orban, manager general IC Fundeni declara: “Dezvoltarea activităţii de transplant a fost o prioritate de la debutul meu în Institutul Clinic Fundeni. Dacă în ultimii patru ani am reuşit să dublăm numărul procedurilor de transplant efectuate, înseamnă ca una din misiunile mele de a face bine cât mai multor bolnavi a fost îndeplinită. 

„Ziua Donatorului de Organe este o zi simbol, plină de emoţie pentru pacienţii care trăiesc datorită DARULUI SUPREM pe care l-am primit de la DONATOR. El, necunoscutul care a dăruit parte din trupul lui pentru ca noi, pacienţii cu transpant, să putem trăi şi să ne continuăm drumul în viaţă, este în permanenţă în corpul, mintea şi sufletul nostru.“ a declarat Gh. Tache, presedintele Asociaţiei Transplantaţilor din România.

În România, avem în prezent cca 3000 de pacienti cu grefe de diferite organe, dar NU AVEM nici măcar 10 medici care să se ocupe de monitorizarea acestora.

Pentru a veni în sprijinul pacienţilor, Asociaţia Transplantaţilor din România a organizat, în parteneriat cu Primăria Mangalia, pentru al doilea an consecutiv „Şcoala de vară a pacienţilor cronici”, eveniment în sprijinul managementului pacientului cronic cu insuficienţă funcţională de organ vital. Acest curs cu pacienţi transplantaţi s-a desfăşurat în perioada 25 – 31 iulie, cu participarea a 100 de pacienţi de toate vârstele şi cu toate tipurile de transplant. Activităţile au fost organizate pe ateliere - medical, psihologie, nutritie, comunicare, kinetoterapie, educaţie fizică - conduse de specialişti.

„Este foarte important pentru noi, pacienţii cu transplant, să fim educaţi în a convieţui cu starea noastră medicală cronică, să ştim ce să facem când apare o schimbare în rău în starea de sănătate. Şcoala de vară a pacientilor cronici a permis acestora să pună întrebări pe care nu le puteau pune în alte împrejurări, să afle lucruri noi şi să împărtăşească experienţe”, a apreciat Gheorghe Tache, presedintele ATR

Scoala de vară a pacienţilor cronici se desfăşoară cu susţinerea sponsorilor: Astellas România, Fresenius Medical Care, IHS – Centre medicale de nefrologie şi dializă, NeoLife – Centru de oncologie, THR – Marea Neagră, S.C. Cellmar S.R.L.- Mangalia.

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha