5
None

Omega-3 susţine sănătatea inimii

Acizii graşi OMEGA-3 sunt consideraţi esenţiali de-oarece organismul uman nu-i poate sintetiza şi, de aceea, trebuie furnizaţi organismului prin hrană. Ei pot fi găsiţi în peştele gras oceanic, în algele marine, în unele plante şi seminţe şi în uleiul de peşte, ca suplimente alimentare.

Aceşti acizi joacă un rol important în funcţionarea creierului şi a inimii, reduc inflamaţiile şi pot ameliora simptomele multor boli cronice.

S-a observat că incidenţa  bolilor de inimă este mai scăzută atunci când consumul în grăsimi saturate este sărac şi bogat în grăsimi nesaturate, din gama de acizi graşi Omega-3, în special la populaţiile ce consumă regulat peşte sau suplimente din peşte.

Conform evidentelor clinice, acizii graşi Omega-3 ajută la reducerea factorilor de risc pentru problemele cardiace, scăzând valorile mari ale colesterolului şi presiunea sângelui.

Uleiul de peşte, datorită conţinutului bogat de Omega-3, scade nivelul de trigliceride, reducând riscul atacurilor de cord şi ale atacurilor cerebrale, reduc aritmiile şi riscul de ateroscleroză, prin încetinirea colmatării arterelor şi îmbunătăţeşte circulaţia cardiovasculară.

Studii despre Omega-3 şi riscul de boală cardiacă au condus şi la introducerea Indicelui Omega-3 (definit în 2004 ca procentul de Omega-3 EPA + DHA în lipidele din sânge) pentru evaluarea riscului de moartea subită cardiacă (SCD) şi alte evenimente adverse cardiace majore.

Riscul SCD este o problemă de sănătate majoră, nerezolvată, care duce la cca15% din toate decesele din ţările occidentale. Un Indice Omega-3 >8% e pus în legătură directă cu prelungirea vieţii şi reducerea evenimentelor adverse cardiace majore, cum ar fi SCD.

Un consum de 1 g de Omega-3 pe zi are un efect protector pentru inimă, conform FDA, fiind, uneori, mai benefic decât consumul de aspirină.

Studii epidemiologice au arătat că eschimoşii, care mănâncă cantităţi foarte mari de carne şi grăsime animală, nu au colesterolul mărit. Ei consumă foarte multe grăsimi Omega-3, care cresc nivelul colesterolului bun, îi protejează de bolile cardiovasculare şi nu se îmbolnăvesc niciodată de artroză. Pe de altă parte, când se mută în oraşele albilor şi trec la dieta „occidentală“, eschimoşii dezvoltă toate bolile cardiovasculare ale albilor.

Totodată, trebuie subliniat că acizii graşi Omega-3 sunt constituenţii principali ai creierului, având un rol foarte important pentru performanţa acestuia - memorie, atenţie, stabilitate, concentrare etc., hrana bună pentru inimă fiind bună şi pentru creier. Ei pot să amelioreze simptomele depresiei, schizofreniei, deficitului de atenţie/ADHD, determină mărirea puterii de concentrare. O explicaţie probabilă este faptul că uleiul de peşte poate contribui la învingerea radicalilor liberi care distrug celulele cerebrale, reduc reacţiile imunitare care declanşează inflamarea, dăunătoare pentru celule, schimbă comportamentul neurotransmităţorilor şi modifică structurile fizice de bază ale celulelor.

Membrana celulară este flexibilă şi permeabilă când conţinutul de Omega-3 e mare. Omega-3 DHA este un constituent de bază al centrilor sinaptici şi este necesar pentru buna lor funcţionare.

Copiii care nu au la dispoziţie destul Omega-3 de la mamă în perioada prenatală au riscul de a dezvolta probleme de vedere şi nervoase. De aceea, mămicile însărcinate au nevoie de Omega-3 în sarcină, dar şi în alăptare.

Este foarte important să existe un echilibru în alimentaţie între acizii graşi Omega-3 şi Omega-6, raportul ideal fiind de 1:1.

Acizii Omega-3 reduc procesele inflamatorii, pe când cei Omega-6 au tendinţa de a le creşte. În dieta americană s-a observat un consum de 14-25 ori mai mare Omega-6 decât Omega-3, ceea ce duce la un risc crescut de BCV (boli cardiovasculare).

Pentru a avea efect , suplimentele alimentare Omega-3 trebuie să fie pure, eficiente, recunoscute tradiţional, de o calitate incontestabilă, precum uleiul de peşte LYSI Islanda, originalul Omega-3.

Un consum adecvat de Omega-3 are efecte importante de ameliorare a simptomelor multor boli, precum artrita reumatoida (durerile articulare, „înţepeneala” de dimineaţă) – ceea ce poate diminua cantitatea de medicamente antiinflamatorii utilizate, fără a elimina boala, dar şi colita ulceroasă/inflamaţia intestinelor, astm, boli de piele (eczeme, psoriazisul etc), degenerare maculară, dureri menstruale, cancer de colon, mamar, de prostată etc.

Societatea Europeană de Cardiologie împreună cu Asociaţia Europeană pentru Prevenţie şi Recuperare Cardiovasculară au stabilit că bolile cardiovasculare (BCV) reprezintă principala cauză de deces prematur în Europa, fiind o cauză importantă de invaliditate şi de costuri mari în sistemul sanitar.

BCV se corelează strâns cu stilul de viaţă şi s-a demonstrat că modificarea factorilor de risc reduce mortalitatea prin BCV.

În 2000, BCV au reprezentat cauza directă a peste 4 milioane de decese în Europa (1.9 milioane în Uniunea Europeană), adică 43% din toate decesele, de orice cauză la bărbaţi şi 55% la femei, iar costul total estimat al BCV în ţările UE a fost de 168757 milioane €, în anul 2003.

In cadrul Proiectului European de Iniţiativă pentru Accident Vascular Cerebral, la Conferinţa UE pentru Sănătatea Inimii a rezultat Declaraţia de la Luxemburg, din 29 iunie 2005, ce au definit minimul de măsuri necesare pentru sănătatea cardiovasculară:

Evitarea tutunului

Activitate fizică adecvată (minimum 30 de minute pe zi)

Alegerea unei alimentaţii sănătoase

Tensiunea arterială/TA sub 140/90 mmHg

Colesterol total sub 5 mmol/l (~ 200mg/dl)

www.lysi.ro

Comentarii


badea mirela

mi s-a recomandat pt un copil de 3 ani si jumatate omega3 dar nu si ce fel de omega3, am inteles ca sunt mai multe feluri. copilul este diagnostificat cu autism. ma intereseaza ceva sub forma de sirop deoarece altceva nu ia adica pastile sau capsule.

Dec. 21, 2013, 8:59 p.m.
0
0

Mirela

Pure DHA de la Secom, se gaseste in farmacii Dona, sunt bilute din care iese continutul in gurita si restul il elimina

Oct. 4, 2014, 9:13 p.m.
0
0
Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha