5
None

Particularităţile clinice ale insuficienţei cardiace pediatrice

La nou-născut şi la sugarul mic tabloul clinic al insuficienţei cardiace (IC) diferă de cel întâlnit la adult şi la copilul mare.

Particularităţile clinice ale IC la copilul de vârstă mică sunt redate schematic mai jos şi sunt reprezentate de:

• dificultăţi în alimentaţie (supt prelungit, oboseală la efortul de succţiune)

• tahipnee şi transpiraţii (la efortul de succţiune)

• transpiraţii excesive (nu numai în timpul efortului de alimentaţie) discordant cu temperatura ambientală şi cu îmbrăcămintea.

• tahicardie peste 160/min la nou-născut şi peste 130/min la sugar

• tahipneea (se consideră tahipnee valorile de peste 60 respiraţii/min la nou-născut şi peste 40/min la sugar)

• bătăia aripioarelor nazale şi/sau tiraj intercostal (în formele severe de IC)

• hepatomegalie de stază

• meteorism abdominal

• creşterea paradoxală în greutate (prin retenţie hidrosalină), discordant cu starea generală alterată a sugarului.

• edemele periferice sunt neobişnuite la această vârstă.

La copilul mare tabloul clinic este asemănător cu cel întâlnit la adult şi constă în:

• tahicardie (peste 100/minut)

• ritm de galop

• sufluri cardiace

• cardiomegalie

• tuse, polipnee cu hipopnee, ortopnee (stază pulmonară)

• hepatomegalie cu reflux hepatojugular, meteorism (stază viscerală)

• edeme ale membrelor inferioare, ce se accentuează vesperal

În evaluarea iniţială şi în monitorizarea pacientului cu IC este extrem de importantă aprecierea statusului lichidian. Această evaluare joacă un rol esenţial în determinarea necesarului de diuretice. Examenul obiectiv este primul pas în evaluarea severităţii retenţiei lichidiene. Cântărirea copilului zilnic sau de două ori pe zi oferă o apreciere obiectivă asupra retenţiei hidrosaline.

Creşterea nejustificată în greutate este semn de IC. Alte semne clinice cu aceeaşi semnificaţie sunt reprezentate de turgescenţa jugulară, refluxul hepatojugular, ralurile pulmonare de stază, hepatomegalia de stază, edemele cardiace, declive, pretibiale, presacrate, scrotale. Aici este cazul să menţionăm câteva particularităţi la sugari: edemele periferice rareori sunt vizibile; este dificil de a recunoaşte turgescenţa jugulară din cauza gâtului scurt şi a imposibilităţii de a obţine relaxarea; refluxul hepatojugular este greu de obţinut, astfel încât, la sugar, creşterea paradoxală în greutate, hepatomegalia de stază şi ralurile pulmonare sunt semnele clinice cele mai importante de IC. De asemenea, subliniem că la mulţi pacienţi cu IC cronică, care presupune o instalare lentă, deşi volumul intravascular este crescut, lipsesc edemele periferice sau ralurile pulmonare. Când debitului cardiac scade semnificativ sau brusc, apar semnele clinice de hipoperfuzie: puls slab, filiform, extremităţi reci, tahicardie semnificativă şi creşterea ureei serice.

Conform Ghidului pentru insuficienţa cardiacă publicat de Grupul de lucru al Societăţii Europene de Cardiologie (ESC) în colaborare cu Asociaţia de Insuficienţă Cardiacă a ESC (HFA), manifestările clinice obişnuite ale IC la adult sunt cele redate în tabelul 1. Ele se pot translata şi la copilul mai mare.

Evaluarea capacităţii funcţionale

Cea mai utilizată scală pentru cuantificarea gradului de limitare funcţională impus de IC este clasificarea NYHA (New York Heart Association):

Clasa I: fără simptomatologie la efort obişnuit;

Clasa II: dispnee, oboseală, palpitaţii la efort obişnuit;

Clasa III: dispnee, oboseală, palpitaţii la efort mai mic decât cel obişnuit;

Clasa IV: dispnee, oboseală, palpitaţii la repaus; orice activitate fizică creşte disconfortul.

Acest sistem larg utilizat la adult deşi este supus unei variabilităţi considerabile interobservator, se poate folosi la copilul mare, dar, la copilul mic, este greu de aplicat.

Scorul NYHA fiind puţin operant la copilul mic, s-a realizat un scor adaptat la copii numit scorul Ross. În 1994 clasificarea Ross a fost adoptată de către Societatea Cardiovasculară Canadiană ca sistem de clasificare oficială a IC la copii. În sprijinul valabilităţii sistemului Ross de clasificare vin observaţiile care arată o corelaţie directă între clasa Ross şi nivelul plasmatic al noradrenalinei şi o corelaţie inversă între clasa Ross şi densitatea β-receptorilor.

Clasificarea funcţională Ross este prezentată mai jos:

Clasa I: asimptomatic

Clasa II: tahipnee moderată sau diaforeză pe parcursul alăptării la sugar; dispnee moderată la efort la copilul mai mare;

Clasa III: tahipnee marcată sau diaforeză pe parcursul alăptării la sân; alăptare prelungită sau falimentul creşterii din cauza IC; dispnee marcată la efort la copilul mai mare;

Clasa IV: tahipnee, tiraj, dispnee, diaforeză în repaus, falimentul creşterii.

Este important de subliniat că acest sistem de clasificare include şi falimentul creşterii, ca indice de evaluare a IC la copil.

Atât clasificarea NYHA cât şi Ross se referă la simptomatologia actuală a IC. Nici unul dintre aceste scoruri nu discriminează bine în rândul pacienţilor cu stadii incipiente de IC şi nici între etapele stabilă şi decompensată de boală. Simptomele evidente de IC apar cu întârziere în evoluţia bolii, o dată cu depăşirea mecanismelor compensatorii.

Colegiul American de Cardiologie (ACC) şi American Heart Association (AHA) publică o clasificare a IC care identifică pacienţii cu risc de IC care au nevoie de intervenţie timpurie pentru a prelungi starea asimptomatică, şi de asemenea, pacienţii cu formă severă de boală care necesită un management agresiv.

Sistemul de stadializare susţinut de către ACC / AHA pentru IC la adulţi poate fi aplicat, cu modificări minore, şi la sugari şi copii. In tabelul 2 redăm mai jos clasificarea publicată în The Journal of Heart and Lung Transplantation (Rosenthal D, Chrisant M, Edens E et all).

Comentarii


Aly

Hello there, My name is Aly and I would like to know if you would have any interest to have your website here at saptamanamedicala.ro promoted as a resource on our blog alychidesign.com ? We are in the midst of updating our broken link resources to include current and up to date resources for our readers. Our resource links are manually approved allowing us to mark a link as a do-follow link as well . If you may be interested please in being included as a resource on our blog, please let me know. Thanks, Aly

Dec. 29, 2018, 10:09 a.m.
0
0
Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha