Luna aceasta, în perioada 17-19 noiembrie va avea loc Congresul Internațional al Asociației Medicilor Veterinari pentru animale de companie, unul dintre cele mai mari evenimente din Europa, dedicate medicilor veterinari. În astfel de contexte, în care foarte mulți medici specialiști se reunesc într-un singur loc, se lansează cele mai mari inovații și descoperiri ce vin în întâmpinarea acestora. Alături de echipa mea am creat un concept nou în România, preparare personalizată dedicată animalelor de companie. Am plecat de la ideea că prepararea tratamentelor în laboratorul farmaceutic nu este rezervată exclusiv pacienților umani, iar patrupezii, precum și animalele exotice, pot beneficia de avantajele acestor preparate personalizate.
Am constatat că, în cea mai mare parte, medicamentele comercializate sunt destinate utilizării în patologia umană. Aceste preocupări, împărtășite atât de medicii veterinari, cât și de iubitorii de animale, pot fi rezolvate cu succes prin realizarea preparatelor personalizate în laborator. Prin acest concept de preparare personalizată veterinară se poate asigura pentru pacient cel mai potrivit și mai eficace medicament, într-o situație patologică dată.
Medicii veterinari prescriu zilnic de la antibiotice până la medicamente antiparazitare și medicamente împotriva convulsiilor.
Dar ce se întâmplă dacă niciuna dintre opțiunile de medicamente disponibile nu este potrivită pentru starea unică a animalului tratat, acesta pur și simplu nedorind să ia pastile? Atunci, medicul veterinar poate alege un tratament personalizat pentru a se asigura că pacientul dumnealui primește medicația de care are nevoie. Prepararea medicamentelor veterinare trebuie să fie efectuată de un farmacist specializat în preparare veterinară care urmărește cu strictețe indicațiile medicului prescriptor. Comunicarea între cei doi specialiști se face întotdeauna prin indicațiile terapeutice ce au la bază prescripția.
Iată câteva dintre motivele și situațiile în care un animal are nevoie de tratament personalizat:
- Pentru a crea un medicament care a fost întrerupt sau care nu se mai găsește pe piață;
- Pentru a combina una sau mai multe substanțe active;
- Pentru a adapta concentrația medicamentului;
- Pentru a schimba calea de administrare a medicamentului;
- Pentru o administrare mai ușoară;
- Pentru a reduce reacțiile adverse, prin eliminarea alergenilor.
Prepararea în laboratorul farmaceutic permite modificarea concentrațiilor medicamentului, așa cum pacientul are nevoie, minimizând reacțiile adverse sau probabilitatea unui supradozaj.
Medicii veterinari întâlnesc animale ce refuză să ia tratamentul și de foarte multe ori administrarea devine imposibilă.
În cazul preparatelor de laborator se folosesc arome ce ajută atât medicul cât și posesorul să administreze cu o mai mare ușurință un tratament unui animal de companie.
Cele mai frecvente forme de medicamente preparate utilizate în medicina veterinară includ geluri transdermice, capsule și siropuri cu diferite arome.
Deși poate nu se conștientizează, nevoia preparării personalizate în rândul animalelor este un trend ce trebuie dezvoltat și în România, cu atât mai mult cu cât în cabinetele veterinare nu sunt tratate doar animale precum câini și pisici, ci și animale exotice de dimensiuni mici. Aceste tratamente personalizate vin în întâmpinarea păsărilor, reptilelor, rozătoarelor și astfel paleta de opțiuni terapeutice se mărește.
Alături de echipa mea de farmaciști mă dezvolt în fiecare zi și sunt fericită să fiu parte integrată din medicina personalizată, fie ea și pentru prietenii noștri necuvântători. Dacă doriți să ne cunoaștem, vă așteptăm la Congresul AMVAC 2022.