62
None

„Cei 3 piloni ai prevenției bolilor urologice grave“

Interviu realizat cu Prof. Univ. Dr. Alin Cumpănaș, UMF Victor Babeș Timișoara, Șef Secție Urologie, Spitalul Clinic Județean de Urgență Timișoara

În contextul pandemiei, au reușit pacienții să-și urmeze tratamentele?
Pentru patologia urologică, chiar dacă am avut o reducere importantă a activității operatorii, mai ales în 2020, din considerentele epidemiologice binecunoscute, am prioritizat intervențiile chirurgicale, astfel încât urgențele și patologia oncologică să nu aibă de suferit. Au avut de așteptat mai mult, din păcate, pacienții cu patologii care au putut fi temporizate (litiazele neobstructive, hiperplazia benignă de prostată, incontinențele urinare, etc).

Vă rugăm să vă referiți la mijloacele de prevenție în cazul afecțiunilor urologice
Atât pentru prevenție cât mai ales pentru diagnosticul precoce, rolul important este jucat de medicii de familie și de mijloacele de informare care să ajute pacientul să aibă educația sanitară necesară. În ultimul timp, forțați și de contextul pandemiei, au fost dezvoltate pagini web, pagini de social-media, au fost create filme de informare medicală care au ajutat inclusiv pacienții urologici să fie mai bine informați, să știe ce au de făcut pentru a preveni bolile și pentru a ști când să se adreseze medicului pentru a depista bolile în stadiul precoce.

Cum ar trebui să interacționeze medicii de familie cu medicii urologi?
Pot constata că avem o colaborare foarte bună cu medicii de familie, colaborare care s-a îmbunătățit constant în ultimii ani, mai ales datorită faptului că am avut multiple ocazii de a ne întâlni la mese rotunde, simpozioane, workshop-uri organizate destul de des înainte de debutul pandemiei. Astfel, hiperplazia benignă de prostată, cancerul de prostată, litiaza, tulburările de dinamică sexuală, infecțiile urinare etc au reprezentat subiecte frecvente de discuții, în urma cărora principalii beneficiari au fost pacienții. Astfel, în prezent, un pacient trimis de medicul de familie la consult urologic vine, de cele mai multe ori, cu setul de investigații primare necesare deja efectuate, scurtând durata până la diagnosticul complet. Aș afirma că cei trei piloni ai acestei colaborări sunt: medicul de familie cu cunoștințe  de urologie, urologul și, foarte important, pacientul compliant, care respectă indicațiile și recomandările celor doi.

Comentarii


Adriana Carlos

Sunt atât de încântat că căsătoria mea ruptă a fost restaurată. Fostul meu iubit s-a întors după ce ne-a părăsit pe mine și pe copiii noștri pentru o altă femeie. Am fost atât de fericit să-l cunosc pe Dr Trust și cum a ajutat mulți oameni să-și aducă iubitul înapoi, așa că l-am contactat și pe el să mă ajute. Așa m-a ajutat Dr Trust să-mi aduc iubitul înapoi. Un mare mulțumesc lui Dr Trust pentru că nu m-am gândit niciodată că fostul meu iubit se va întoarce la mine atât de repede cu vraja ta. Ești cel mai bun și cel mai mare din lume. Dacă ești aici și ai nevoie de fostul tău iubit înapoi sau iubitul tău să fie mutat la o altă femeie, nu mai plânge, contactează acest puternic vrăjitor acum. Iată contactul lui: E-mail: drtrustspelltemple @ gmail . com Whats App: +14242983869

March 20, 2023, 10:27 a.m.
0
0
Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha