Epoca modernă se caracterizează, printre altele, prin accelerarea progresului în toate domeniile activităţilor umane, deopotrivă în cunoaştere (ştiinţă) şi în acţiune în numele şi cu ajutorul acesteia (tehnologie). Medicina, ca disciplină umanistă, nu putea să rămână în afara acestei tendinţe, ba mai mult, a beneficiat din plin de toate cuceririle acestor domenii.
Printre cele mai importante se numără achiziţiile biologiei (genetică, imunologie, investigarea şi modelarea corpului uman), chimiei şi fizicii (energie, materiale etc.), care au înarmat medicul cu mijloace la care înainte vreme nici nu putea visa. Momentul actual este al diseminării cunoştinţelor şi al “democratizării” mijloacelor de intervenţie în folosul omului aflat în suferinţă, ca parte integrantă a procesului de globalizare. Această tendinţă nu se poate manifesta în afara dezvoltării resurselor umane.
Cu prilejul acestei manifestări ştiinţifice, Societatea Română de Reumatologie lansează în mediul profesional proiectul “Formare profesională pentru implementarea noilor tehnologii în sistemul de sănătate” finanţat de Uniunea Europeană (POS DRU 55648). În conformitate cu conceptul care a stat la baza acestui proiect, tehnologiile de sănătate nu se rezumă, cum s-ar putea crede la prima vedere, numai la mijloacele tehnice, ci includ, alături de aparatură, medicamente, proceduri şi chiar sistemul organizaţional. Vom deosebi ca atare mijloace tehnice şi nontehnice, iar printre primele, unele invazive şi noninvazive. Toate trebuie stăpânite şi aplicate în medicină, iar acest lucru depinde în primul rând de noi.
Obiectivele generale ale proiectului nostru sunt câştigarea competenţei pentru utilizarea noilor tehnologii prin educaţie continuă interdisciplinară, iar dintre cele specifice cel mai importante se referă la modernizarea actului medical, promovarea în cadrul acestuia a tehnologiei informaţiei şi comunicării (TIC) şi interconectarea internă şi internaţională.
Principalele teme abordate vor fi dedicate unor metode instrumentale moderne (imageria prin rezonanţă magnetică, tomografia computerizată, ecografia de înaltă performanţă, osteodensitometria cu fascicul dual de raze X, ultrasonometria osoasă, capilaroscopia etc.) sau aspectelor terapeutice (medicaţia biologică, strategia treat-to-target sau intervenţiile minim-invazive), toate circumscrise patologiei musculoscheletale în sensul cel mai larg al termenului.
Pentru că suntem convinşi că reumatologia, aşa cum o înţelegem şi cum este practicată în întreaga lume, este o specialitate interdisciplinară, care are numeroase interferenţe cu multe alte domenii ale patologiei. Noi am identificat 10 şi, probabil, acestea nu sunt toate. Nu trebuie uitat că sistemul mezenchimal în general este efectorul unor procese atât de importante în economia organismului cum sunt imunitatea şi inflamaţia şi că viscerele suferă odată cu stroma lor şi, uneori, chiar din cauza acesteia.
Activităţile proiectului se vor axa pe două coordonate: 8 sesiuni de formare “faţă în faţă”, cu durată de câte 4 zile, care se vor desfăşura în centre din regiunile de dezvoltare ale României şi o platformă de e-learning cu contact asincron sau sincron, cel din urmă cuprinzând 20 de module de curs interactive asistate de tutori. Activităţile sunt în întregime finanţate, vor beneficia de aportul unor specialişti din străinătate şi vor fi creditate în conformitate cu normele europene şi naţionale.
Ar mai fi poate de precizat că oricare medic, de la rezident la specialist, indiferent de gradul profesional sau domeniul de preocupări, este acceptat în această activitate de perfecţionare cu condiţia să fie interesat, să-şi exprime intenţia şi să nu depăşească prin număr mijloacele materiale şi logistice ale proiectului.
Contactaţi-ne, vă aşteptăm!