71
None

Reciprocitate?!...

Atunci când evaluăm dacă o relație de cuplu este funcțională sau nu, de cele mai multe ori luăm în calcul o sumedenie de aspecte.

Poate suna prea tehnic sau prea scolastic, dar funcționalitatea este reperul cel mai relevant, dincolo de sentimentele de iubire, afecțiune, grijă, atenție, ș.a.m.d., pe care ne-am obișnuit să le punem în discuție atunci când ne gândim dacă suntem fericiți sau nu cu partenerul nostru.

Cel mai potrivit atunci când vorbim despre funcționalitate, este să ne gândim dacă există reciprocitate în cuplul nostru. Reciprocitatea este absolut necesară dacă ne dorim o relație echilibrată, în care principiul “dublu standard” nu există, însă există aceleași “reguli” care sunt valabile și respectate de amândoi partenerii de cuplu.

Să clarificăm la ce se referă reciprocitatea
O relație de cuplu este despre două persoane; fiecare persoană se află într-o dinamică continuă și, mai mult, și relația dintre cele două persoane are o dinamică proprie, așa încât, sunt necesare armonizări permanente, care înseamnă adaptări și ajustări ale celor două entități una la cealaltă și deopotrivă, la contextul comun.

Relația de cuplu este cea mai complexă relație pe care oamenii o pot construi și presupune sentimente, participare, investiții, prezență psiho-emoțională, satisfacere a nevoilor și dorințelor, inițiative, decizii.

Reciprocitatea presupune ca toate acestea ”să se întâmple în oglindă”. Sigur că nu este vorba despre simultaneitate sau despre a contabiliza în orice fel ceea ce vine de la fiecare, însă este important ca fiecare partener din cuplu să simtă că oferă și primește de la celălalt și mai ales, că se dezvoltă și evoluează împreună, unul prin intermediul celuilalt.

Vă propun un exercițiu simplu. Gândiți-vă la momentul ultim când ați simțit frustrare și poate chiar, enervare sau furie în urma comportamentului partenerului de cuplu și veți constata, cel mai probabil, că a fost vorba despre o situație în care nu a existat reciprocitate în legătuă cu un aspect al vieții dumneavoastră.

Așadar, dacă există aspecte pe care le puteți îmbunătăți în ceea ce privește reciprocitatea în cuplu, reflectați cu îngăduință, înțelegere și empatie, față de dumneavoastră și față de partener și alegeți să echilibrați balanța pentru o bună funcționalitate a relației, dar mai ales, pentru a fi cât mai fericiți în cuplu.

Alte articole despre:

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha