62
None

Cistitele repetate la femei, soluții numeroase în farmacii, dar care au susținere științifică? Partea 1

Cistita, inflamația vezicii urinare, este o afecțiune extrem de supărătoare datorită simptomelor dureroase în timpul urinării și a frecvenței crescute a urinărilor.

Atunci când se întâmplă să și recidiveze, ceea ce se întâmplă relativ frecvent, pe lângă simptomele supărătoare, se mai adaugă și anxietatea generată de faptul că nu i se găsește cauza și soluția potrivită de tratament. Frica de recidivă face ca multe femei să își schimbe activitățile cotidiene. Există mai multe forme de cistite care beneficiază de tratamente diferite:

Cistita bacteriană și Bacteriuria asimptomatică

Putem vorbi de cistita bacteriană doar atunci când un germene poate fi izolat la analiza numită urocultură. O urocultură pozitivă este analiza care stabilește diagnosticul de cistită bacteriană, ea identificând germenul cât și antibioticele la care acesta este sensibil (antibiograma).

Foarte important – Urocultura și tratamentul cu antibiotice nu trebuie făcute decât în prezența unei simptomatologii (durere, usturime la urinare, urinare frecventă, urină tulbure)  sau a indicației medicului. Există frecvent uroculturi pozitive fără simptomatologie, aşa numita bacteriurie asimptomatică (fără usturimi, fără dificultate la urinare), la care tratamentul cu antibiotice este inutil și duce la apariția rezistenței microbiene.

Ghidul din 2018 al Asociației Europene de Urologie (EAU) nu recomandă tratament antibiotic în caz de urocultură pozitivă (bacteriurie) asimptomatică, la următoarele tipuri de pacienți1:

• femei la menopauză și pre-menopauză, non-gravide

• femei diabetice

• subiecți instituționalizați, vârstnici

• persoane cu leziuni ale măduvei spinării

• pacienți cu cateter urinar permanent

Chiar în cazul unor cistite recidivante este recomandat ca atunci când există un episod fără simptome urinare supărătoare, să nu se ia antibiotic, chiar dacă urocultura este pozitivă, considerându-se că echilibrul microbiotei din vezica urinară nu trebuie alterat.

Majoritatea cistitelor simple necomplicate sunt cauzate de bacteria E. Coli  (>80%).  Majoritatea tulpinilor de E. Coli care cauzează cistita provin din flora intestinală a pacienților și sunt diferite de tulpinile care cauzează alte  infecții (de exemplu digestive).

Ele se numesc tulpini E.coli uropatogene și s-a demonstrat2 că au un comportament specific:

• pot exista în flora intestinală normală fără a determina manifestări, unde se dezvoltă și capătă niste factori specifici de virulență

• în anumite situații, care țin de gazdă sau de mediu, numărul lor crește și devin predominante

• în căutarea unui mediu mai propice, în special la femeie, datorită uretrei scurte, pot coborî din rect, colonizează zona perineală și urcă apoi în vezică, unde pot declanșa inflamația dacă depășesc meca-nismele de apărare ale vezicii urinare.

Prezența lor în flora intestinală normală, precum și factorii de virulență specifici, pot fi explicații plauzibile pentru rata mare de recidivă a infecțiilor urinare.

Dispariția unei infecții din vezica urinară cu simptomatologie se poate obține doar prin tratament cu antibiotice, antibioticul trebuind să fie ales conform antibiogramei (test efectuat simultan cu urocultura). Pentru o cistită simplă, adică fără febră sau sângerare, antibioticul trebuie luat 3 zile. Impreună cu antibioticul, sau după, pot fi administrate produsele care au ca rol reducerea încărcăturii bacteriene de la nivel intestinal și urinar, menționate.

Profilaxia recidivelor se face prin măsurile de igienă pe care le vom menționa în partea a 2 a dar și prin administrarea de soluții care au ca rol reducerea rezervorului de E. Coli de la nivel intestinal.

Cistita Interstițială (vezica dureroasă cronică)

Este o cistită la care există simptome de cistită dar cu urocultură sterilă. Este o cistită mult mai supărătoare, cauzată de apariția unei „iritații” în interiorul vezicii, care devine dureroasă în contact cu urina. Pacienta (pentru că apare cel mai des la femei) simte dureri exact ca la cistită clasică, dureri care se intensifică pe măsură ce se umple vezica, ceea ce o face să se ducă mai des la toaletă, pentru a scăpa de disconfort. În stadiile incipiente, suferința poate apărea sub formă de crize de durere și urinat des, săptămânale sau lunare, care se ameliorează la căldură și se agravează la frig, după consumul alimentelor condimentate și acre sau după un contact sexual. Pacienta se gândește imediat la o posibilă cistită, dar urina, la analiză, nu este infectată. În acest caz este necesară vizita la urolog pentru diagnostic și tratament corespunzător.

Mai multe informații puteți citi pe www.evo-med.ro, www.Cistita.ro


Profilaxia recidivelor se face prin măsuri de igienă şi prin administrarea de produse care au ca rol reducerea rezervorului de E. Coli de la nivel intestinal.

Doar soluţiile care vizează şi intestinul sunt cu adevărat eficiente şi pot preveni recidivele!

Utipro Plus, un produs nou, inovativ, conține trei ingrediente naturale: Xiloglucan gelatină (mucoprotector) + hibiscus + propolis. Spre deosebire de celelalte tratamente non antibiotice, Utipro plus acționează în primul rând asupra originii infecției, la nivel intestinal.

Mucoprotectoarele sunt polimeri ce acționează în același fel ca bariera naturală de mucină. Protejează mecanic epiteliul, prevenind adeziunea agenților patogeni și pătrunderea lor masivă. În plus, agenții patogeni care deja au pătruns sunt izolați și eliminați.

Produsul este un dispozitiv medical, disponibil în farmacii. Se recomandă citirea cu atenție a prospectului sau a informațiilor de pe ambalaj. Informații suplimentare: Montavit-Reprezentanța pentru România, tel-fax 021-230.33.51, office@montavit.ro


Referinte:1.https://uroweb.org/wp-content/uploads/EAU-Guidelines-on-Urological-Infections-2018-large-text.pdf(https://uroweb.org/wp-content/uploads/EAU-Guidelines-on-Urological-Infections-2018-large-text.pdf / 2.Relationship between E. Coli Strains causing acute Cystitits in Women and the Fecal E. Coli Population of the host-Moreno et al. Journal of Clinical Mikrobiology, Aug. 2008 p. 2529 – 2534.


Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha