None

Rolul Kinetoterapiei in recuperarea scoliozei

Creşterea normală şi dezvoltarea armonioasă a copilului a fost și este o preocupare pentru părinţii şi specialiştii din domeniu, iar în perioada pubertară chiar și pentru adolescent sau tânăr.

Pacienţii cu scolioză sunt de regulă adolescenţi în plină dezvoltarea psihosomatică, cu frecvenţă mai prezentă la fete, care de cele mai multe ori încearcă să-şi ascundă afecţiunea, spunând că poate fi rezolvată imediat şi fără prea multe eforturi.

Tratarea superficială a scoliozei poate provoca drame, datorate tulburările provocate de toracele deformat şi dezechilibrat, influenţând negativ organele vitale din cutia toracică. Scolioza poate fi definită ca o boală evolutivă, cu una sau mai multe curburi laterale ale coloanei vertebrale în plan frontal însoţite de rotaţia vertebrală, cu o tendinţă de compensare superioară sau inferioară a curburilor.

Agravarea scoliozei este cu atât mai mare cu cât a fost mai precoce, iar în timpul pubertăţii când procesul de creştere se accentuează fiind însoţit de o hiperlaxitate articulară.

Un studiu realizat în ţările scandinave arată că 30% din timp copilul şi-l petrece la şcoală, în cea mai mare parte în poziţia aşezat, poziție ce determină cifoză lombară, care va produce supraîncărcarea statică continuă şi prelungită cu acţiune nefavorabilă asupra structurilor pasive ale coloanei vertebrale, în mod special pe discurile intervertebrale, dar şi pe corpurile vertebrale. Astfel în absenţa încărcărilor discurilor vertebrale cu presiuni variabile, se observă pe de-o parte tulburări trofice, iar pe de altă parte modificări de înălţime a discurilor. Deteriorările extravertebrale vor produce dezechilibrul mecanic al coloanei vertebrale.

Fie că avem de-a face cu o scolioză cu o singură curbură (scolioza în “C”) sau cu dublă curbură (scolioză în “S”), că scolioza este funcţională sau patologică, kinetoterapia alături de tratamentul ortopedico-chirurgical are un rol definitoriu.

Programul de kinetoterapie va avea în vedere stadiul bolii, tipul scoliozei, caracteristicile psihosomatice ale pacientului și va cuprinde exerciţii statice şi dinamice. Obiectivele kinetoterapiei vor urmări : redresarea curburilor prin întinderea progresivo-pasivă şi completă a musculaturii concavităţii şi scurtarea musculaturii din convexitate; rederesarea bazinului şi echilibrarea centurii scapulare; dezvoltarea mobilităţii cutiei toracice; crearea unui reflex corect de postură.

Exerciţiile statice se vor realiza din poziţiile stând, culcat dorsal, culcat ventral, atârnat, şezând, însoţite de poziţii asimetrice ale membrelor superioare şi/ori inferioare cu rol corectiv asupra asimetriei toracelui.

Exerciţiile dinamice vor mobiliza fiecare regiune a corpului.

Exerciţiile de respiraţie sunt obligatorii şi necesare însoţind fiecare exerciţiu executat, iar exerciţiile din metoda Schroth sunt poate cu rezultatele cele mai notabile în recuperarea scoliozei.

Metoda FED – Fixare, Elongare şi Derotare este o tehnică de lucru cu rezultate extraordinare în recuperarea favorabilă a scoliozei.

Tehnicile de facilitare neuroprocprioceptivă sunt folosite pentru efectele favorabile pe care le au atât asupra aparatului musculo-articular, cât şi asupra sistemului nervos.

Mişcările executate pe diagonală sau în spirală solicită intrarea în activitate a muşchilor sinergici (muşchiul trapez, unghiularul scapulei, romboizii, rotundul mare, dorsalul mare şi pătratul mare) pentru creşterea forţei musculare şi scuratea musculaturii din convexitate, concomitent cu relaxarea muşchilor antagonişti.

Programele de kinetoterapie sunt individualizate şi executate sub îndrumarea şi în prezenţa specialistului kinetpoterapeut, realizat în funcţie de tipul scoliozei, vârstă, sex, adaptarea la efort. Tratamentul corectiv trebuie înstituit precoce, imediat după depistarea deviaţiei vertebrale, efectuat continu şi susţinut, iar la nevoie introducerea în planul de tratament a posturărilor corective şi a pocedurilor de electroterapie.

De foarte multe ori, kinetoterapia corect şi bine condusă poate realiza minuni!!!

Profesor CFM Doctor Elena Căciulan

Kineto Dema Grup, 0723 251 565, elena_caciulan@yahoo.com

Comentarii


cristina

buna seara......am 43 de ani si am scolioza in S tratata cu aparat gipsat timp de 9 ani.Nu s-a corectat total si as vrea sa stiu daca mai are rost acum sa fac kinetoterapie. Va multumesc....

Sept. 23, 2013, 9:05 p.m.
0
0

Bogdan

Nu se mai poate face nimic, deja aveti o varsta inaintata. Se poate face totusi kinetoterapie pentru prevenirea inrautatirii scoliozei.

March 16, 2014, 5:04 p.m.
0
0

Radoi Delia

Buna ziua, \r\nSunt mama unei fetite de 13 ani care a fost diagnosticata in martie 2012 cu scolioza in S lombar de 32 grade, care face kinetoterapie la Spitalul Gr Alexandrescu de 1 an si jumatate. Are 1.52 cm, nu a mai crescut 1 an in inaltime.\r\nVa rog sa-mi spuneti daca Kineto+inot de 2/saptamana poate conduce la recuparare si in ce orizont de timp, estimativ.\r\nMultumesc \r\nDelia Radoi

Oct. 7, 2014, 12:54 p.m.
1
0
Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha