None
71

Poate beneficia ateroscleroza de terapie fizicala?

Introducere
Este bine de cunoscut faptul că vasele sanguine se clasifică în trei categorii: artere, vene şi capilare. Arterele sunt principalele vase afectate de ateroscleroză. Aceasta se defineşte prin afectarea focală a intimei arteriale din cauza depunerii unor plăci de aterom pe interiorul arterelor. În funcţie de dimensiunea acestor plăci de aterom, artera poate fi blocată parţial sau total. Pentru a înţelege acest proces, să ne imaginăm că artera este un furtun prin care curge permanent apă, iar un obstacol în interiorul acestuia (placa de aterom) poate să-i limiteze fluxul. Dacă obstacolul este mare, atunci el va bloca trecerea apei, iar regiunea pe care apa din furtun o iriga va avea de suferit. Dacă obstacolul nu este suficient de mare pentru a bloca total curgerea apei, el va împiedica totuşi trecerea unui volum normal de apă, iar regiunea va fi într-o suferinţă permanentă. Exact acelaşi lucru se petrece în diferite regiuni ale organismului uman.

Există şi posibilitatea ca obstacolul să nu fie foarte bine fixat pe pereţii furtunului şi să-şi schimbe poziţia, aceasta fiind varianta cea mai gravă, fiindcă va trece prin furtun şi se va bloca în regiunile cu calibrul cel mai mic. De asemenea, această variantă este extrem de gravă pentru că, dacă se petrece la nivelul inimii, poate determina moartea anumitor zone ale inimii (infarctul miocardic). Prin urmare, placa de aterom este formată de colesterolul rău (LDL), reprezentând o leziune localizată pe faţa internă a arterelor, iar în situaţii grave ateroscleroza poate duce la infarct miocardic.


Factori de risc în apariţia aterosclerozei:
- Vârsta înaintată,

- Hipertensiunea arterială,

- Colesterolul total crescut (pe baza colesterolului LDL),

- Diabetul zaharat, colesterolul HDL scăzut,

- Obezitatea cu dispoziţie abdominală şi cu circumferinţa abdomenului mai mare de 102 cm la bărbaţi şi 88 cm la femei),

- Sedentarismul,

- Stresul şi oboseala sistemului nervos,

- Obiceiul fumatului,

- Factorii ereditari.

Semnele şi simptomele care indică prezenţa aterosclerozei
Manifestările aterosclerozei apar în funcţie de teritoriul insuficient irigat. Poate fi compromisă parţial sau total vascularizaţia la nivelul unui membru. În această situaţie, manifestările incipiente sunt: răceala tegumentelor, pierderea culorii normale cu apariţia palorii, eventual durere locală. Această situaţie este mai puţin frecventă. În general, plăcile de aterom se localizează la nivelul arterelor care vascularizează organele interne, precum rinichii, creierul sau inima.

Preven ţie şi tratament
Prevenirea apariţiei aterosclerozei este o problemă care ar trebui să ne preocupe pe fiecare. Această preocupare constă în controlul factorilor de risc care pot duce la apariţia plăcilor de aterom. Prin urmare, vă recomandăm renunţarea la fumat, adoptarea unui regim alimentar sărac în grăsimi de origine animală, renunţarea la sedentarism - cu realizarea unui efort fizic aerob, moderat, precum joggingul -, reglarea valorilor tensiunii arteriale în cazul în care aceasta este crescută, menţinerea unei greutăţi corespunzătoare, tratarea eventualelor boli asociate.
Tratamente fizicale precum undele scurte, ultrasunetele şi electrostimularea sunt utile în vederea îndepărtării stratului adipos abdominal şi a scăderii excesului ponderal.

Specialiştii recomandă şi un program de gimnastică medicală sau kinetoterapie de remodelare corporală şi scădere ponderală, de asuplizare articulară şi tonifiere musculară.


Contact

Facebook Sef lucr. Dr. Georgiana-Ozana Tache

Blog Sef lucr. Dr. Georgiana-Ozana Tache

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha