Credinţa în puterea vindecătoare a uleiului de peşte este veche de când lumea. În Nordul îndepărtat arctic, variate produse provenind din peşte au constituit singurele remedii pentru a înfrunta vitregiile mediului.
Popoarele nordice foloseau uleiul din rechin pentru puternicele sale efecte medicinale: pentru vindecarea rănilor, recuperare şi pentru a obţine protecţie împotriva a numeroase boli, precum şi împotriva răcelii, a gripei şi a oboselii cronice.
Uleiului din ficat de rechin i se acordă o atenţie deosebită pentru efectele benefice asupra sistemului imunitar, datorită conţinutului bogat de alcoxigliceroli, care ajută la producerea celulelor albe; uleiul din ficat de rechin conţine de câteva ori cantitatea de alcoxigliceroli pe care corpul uman o poate produce.
Islandezii au o veche tradiţie privind consumul de peşte şi ulei de peşte, la toate vârstele. Din cauza lipsei luminii solare în timpul lungii nopţi de iarnă, ei au făcut din uleiul obţinut din ficatul de cod o sursă indispensabilă de vitamina D, dar şi de energie şi vitalitate.
Odată cu sintetizarea acestei vitamine, uleiul din ficat de cod a continuat să fie la fel de popular, majoritatea populaţiei consumându-l cu regularitate.
Vitaminele A şi D contribuie la creşterea normală a dinţilor şi oaselor, precum şi a unei vederi normale, în special la copii, dar şi pentru ameliorarea simptomelor osteoporozei la adulţi.
Puritatea, gustul bun şi accesibilitatea uleiului de peşte islandez îl recomandă copiilor de la vârste foarte mici, observându-se atât o îmbunătăţire a funcţiei cognitive, cât şi o dezvoltare armonioasă, viguroasă la copiii care consumă constant ulei de peşte.
Uleiul din ficat de cod cumulează efectele acizilor graşi Omega-3 şi ale vitaminelor A şi D, fiind benefic pentru menţinerea stării generale bune de sănătate, la toate vârstele.
Studiile au arătat că, în calitatea lui de constituent major al lipidelor din creier şi nervi (60% dintre lipidele din creier şi ţesutul nervos), Omega-3 (DHA) este vital pentru funcţionarea normală a acestor ţesuturi, fiind o adevărată hrană a creierului.
DHA are un rol central în dezvoltarea creierului şi a sistemului nervos central la copiii mici. Studii ştiinţifice au arătat că acei copii care au beneficiat de un aport suplimentar de DHA au trecut cu brio testele de inteligenţă, mult mai bine decât cei care au avut un deficit de DHA în dieta lor
Din aceste motive producătorii de lapte praf pentru copii au găsit formule de a adăuga Omega-3(DHA) în hrana copiilor.
Omega-3 conferă energie psihică şi rezistenţă la stress şi oboseală.
Omega-3(DHA) scade numărul lipidelor si al trigliceridelor, creşte HDL, moderează presiunea sângelui, stimulează creşterea, dezvoltarea şi funcţionarea normală a sistemului nervos; ameliorează simptomele clinice de depresie, ADHD etc.
Omega-3 (EPA) scade tendinţa de coagulare a sângelui, stabilizează ritmul inimii, reduce aritmiile periculoase, are efecte antiinflamatoare.
Suplimentele din ulei de peşte Omega-3 au efecte benefice în principal asupra sistemului cardiovascular, reducând depunerea de colesterol pe pereţii vaselor sangvine şi problemele inflamatorii, dar ei sunt foarte importanţi pentru buna funcţionare a tuturor membranelor celulare, a metabolismului celular, a organismului în întregime şi creşterea imunităţii.
Uleiul de peşte a fost folosit din cele mai vechi timpuri şi această tradiţie tinde să renască, deoarece tot mai mulţi oameni înţeleg să folosească produse naturale, tradiţionale, fără efecte secundare, pentru a-şi recăpăta şi menţine sănătatea.