None

Modificari oculare in diabetul zaharat

ări oculare în diabetul zaharat

Complicaţiile oculare apar la aproximativ 1/3 dintre pacienţii cu diabet zaharat (DZ). Aceste complicaţii constă în afectarea retinei (retinopatie diabetică), cataractă, glaucom şi afectarea de tip paretic a musculaturii oculare (poate determina vedere dublă). Cea mai gravă dintre acestea este retinopatia diabetică, care apare cel mai frecvent după aproximativ 10 ani de la declanşarea diabetului zaharat. Odată diagnosticat diabetul zaharat, pacientul trebuie să se prezinte periodic la un consult oftalmologic complet (acuitate vizuală, tensiunea oculară, examen al fundului de ochi) pentru a depista la timp retinopatia DZ, ştiindu-se faptul că aceasta reprezintă principala cauză de orbire la pacienţii cu vârsta sub 50 ani.

Simptomele pe care le acuză pacientul cu retinopatie DZ sunt nespecifice şi constau în: vedere în ceaţă, apariţia unor puncte negre, mobile, în câmpul vizual, afectarea vederii nocturne, dificultatea de a citi, perceperea cu greutate a culorilor.

Factorii de risc care pot agrava RD sunt: vechimea DZ, valorile crescute ale glicemiei, hipertensiunea arterială, fumatul, consumul de alcool, sarcina. Monitorizarea oftalmologică a pacientului diabetic fără leziuni de RD se face la interval de 6-9 luni, iar a pacienţilor cu RD formă stabilă la interval de 3-6 luni.

Retinopatia DZ se clasifică în mai multe stadii:

- RD neproliferativă manifestată prin apariţia unor dilataţii vasculare retiniene, edem, microhemoragii;

- RD preproliferativă - stadiu intermediar;

- RD proliferativă, care constă în dezvoltarea de ţesut fibros la nivelul retinei şi corpului vitros (poate determina hemoragie vitreeană, dezlipire de retină secundară);

- Dacă acest proces apare la nivelul maculei, “centrul vederii”, poate determina scăderea marcată a vederii.

Investigaţiile imagistice utile în RD sunt fotografia fundului de ochi, angiofluorografia retiniană (fotografii succesive ale fundului de ochi realizate după injectarea intravenoasă a unei substanţe de contrast, fluorescerină), ecografia oculară (utilă în diagnosticul hemoragiei vitreene, a dezlipirii de retină) şi tomografia în coerenţă optică (utilă în monitorizarea edemului macular).

Tratamentul RD consta în:

- regim igieno-dietetic, ştiindu-se faptul că este esenţială menţinerea nivelului glicemiei în limite normale;

- terapie medicală (medicamente vasodilatatoare, antioxidanţi, antiagregante plachetare), tratamentul hipertensiunii arteriale;

- tratament laser (fotocoagulare panretiniană) - succesul terapeutic la un ochi diabetic constă în iniţierea la timp a tratamentului laser. Scopul tratamentului laser este reducerea formării de noi vase retiniene (neovase), reducând astfel riscul de pierdere severă a vederii. Tratamentul laser constă în efectuarea a aproximativ 6 şedinţe, la interval de 3-4 săptămâni.

- tratament chirurgical (vitrectomie posterioară, injecţie intravitreană cu Avastin).

Dr. Carmen Dragne

Medic specialist oftalmolog

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha