Ce este sindromul premenstrual (SPM)?
Sindromul premenstrual sau SPM este numele dat unei asocieri de simptome fizice şi emoţionale care pot apărea cu două săptămâni înainte de menstruaţie. Aceste simptome, de obicei, se ameliorează odată cu începerea menstruaţiei şi, adesea, dispar până la sfârşitul acesteia.
Aproape toate femeile au unele simptome premenstruale, însă fiecare are simptome diferite; cele mai comune includ:
- ● melancolie,
- ● stare de depresie, iritabilitate,
- ● supărare, anxietate sau stare emoţională,
- ● oboseală sau probleme cu somnul,
- ● dureri de cap,
- ● poftă de mâncare schimbată,
- ● stângăcie mărită, care poate duce la risc de accidente,
- ● retenţie de lichide şi senzaţie de balonare,
- ● modificări ale pielii sau părului,
- ● durere sau tensiune mamară.
Majoritatea femeilor nu au toate aceste simptome, ci doar unele dintre ele. Uneori, simptomele sunt aceleaşi în fiecare lună, iar alteori sunt diferite. 5-10% dintre femei au SPM suficient de sever pentru a le împiedica viaţa de zi cu zi. De obicei, SPM se îmbunătăţeşte după menopauză. Un număr foarte mic de femei pot avea o formă mai intensă a SPM, cunoscută sub numele de tulburare disforică premenstruală (PMDD).
Acest articol prezintă informaţii generale despre SPM. Pentru mai multe informaţii puteţi consulta tratate de specialitate.
Gestionarea sindromului premenstrual (SPM)
Care este cauza SPM?
Cauza exactă a SPM nu este cunoscută. Unul sau mai mulţi factori dintre următorii pot avea influenţă:
- Modificări ale nivelului hormonal. Nivelurile de estrogen - hormoni sexuali feminini şi progesteron natural - variază în timpul ciclului menstrual al femeii. Simptomele sunt susceptibile de a fi legate de fluctuaţia ciclică a acestor hormoni. Femeile care folosesc unele metode de contracepţie hormonală sunt mai puţin afectate de SPM.
- Greutatea şi exerciţiile fizice. Cercetările au arătat că probabilitatea de SPM este crescută la femeile obeze – care au indicele de masă corporală (IMC) peste 30 - şi la cele care fac mişcare puţină. IMC este indicele de măsurare a masei corporale în raport cu înălţimea. Excesul de alimente cu un conţinut ridicat de sare (chipsuri, semipreparate şi fast-food, alcoolul, cafeina) s-au dovedit a afecta starea de spirit şi nivelul energetic.
- Stresul. Unele femei afirmă că la ele SPM se manifestă mai rău atunci când sunt stresate.
Cum ştiu că am SPM?
Nu există niciun test special pentru SPM. Dacă aveţi simptome în fiecare lună şi le faceţi faţă cu dificultate, ar trebui să mergeţi la medicul de familie. Medicul dumneavoastră sau asistenta vă va cere să ţineţi un jurnal sau diagramă a simptomelor şi momentul când acestea apar, pe o perioadă de cel puţin două cicluri menstruale consecutive. Veţi revizui apoi jurnalul împreună, pentru a vedea dacă simptomele se potrivesc cu modelul de SPM.
Care sunt opţiunile mele de tratament?
Există o gamă largă de opţiuni care vă pot ajuta să gestionaţi simptomele pentru a le suporta mai bine. Medicul sau asistenta medicală va vorbi cu dumneavoastră despre aceste opţiuni. Indiferent pe care o alegeţi, veţi fi sfătuită să continuaţi jurnalul de simptome timp de cel puţin două-trei luni, deoarece acest lucru vă poate ajuta să vedeţi dacă tratamentul special are efect.
Schimbarea stilului de viaţă. În primul rând, puteţi lua unele măsuri pozitive pentru a încerca să vă îmbunătăţiţi simptomele:
- ● Mai multe exerciţii fizice;
- ● O dietă sănătoasă şi echilibrată - scăderea consumului de zahăr, sare, cofeină şi alcool, creşterea consumului de fructe şi legume. Mâncaţi pâine integrală, cereale integrale, orez brun, nuci şi seminţe! Mâncaţi de asemenea carne slabă, peşte şi pui! Agenţia pentru Standarde Alimentare vă poate furniza mai multe informaţii despre o dietă sănătoasă.
- ● Găsirea unor modalităţi pentru a reduce stresul;
- ● Vorbiţi cu partenerul dumneavoastră sau cu altcineva în care aveţi încredere! Vorbiţi cu asistenta sau cu medicul de familie dacă doriţi informaţii suplimentare despre modalităţile de schimbare a stilului de viaţă şi de tratamente care pot ajuta!
- Dacă simptomele persistă în ciuda schimbării stilului de viaţă, ar trebui să cereţi ajutor de specialitate. O echipă de profesionişti din domeniul sănătăţii poate fi implicată în îngrijirea dumneavoastră, inclusiv un medic de familie, o asistentă medicală, un nutriţionist-dietetician, un consilier, un psiholog şi un ginecolog.
Suport psihologic şi terapie. Faptul că vorbiţi despre situaţia dumneavoastră vă poate ajuta. Terapia cognitiv-comportamentală (CBT) implică posibilitatea de a vorbi direct cu cineva instruit special în acest domeniu. Acest lucru vă poate ajuta să învăţaţi noi modalităţi de gestionare a unora dintre simptomele pe care le aveţi pentru a contribui la reducerea impactului lor asupra vieţii dumneavoastră cotidiene.
Tratamentul medicamentos. Există o serie de medicamente pentru SPM, cum ar fi:
Antidepresivele
- ● Există multe tipuri diferite de antidepresive - două tipuri au demonstrat la unele femei că ajută în SPM.
- ● Ca toate medicamentele, antidepresivele pot avea reacţii adverse. Frecventele reacţii adverse includ greaţă (senzaţie de rău), insomnie (dificultate în somn) şi libido scăzut (dezinteres pentru sex).
- ● Antidepresivele pot fi luate încontinuu sau în fiecare zi timp de două săptămâni, înainte de menstruaţie, precum şi în timpul acesteia;
- ● Când doriţi să încetaţi a mai lua antidepresive, este important să faceţi acest lucru treptat. Corpul dumneavoastră se poate obişnui cu aceste medicamente, aşa că, dacă încetaţi brusc să le luaţi, pot apărea simptome de retragere, cum ar fi durerile de cap. Asistenta sau medicul specialist vă vor sfătui ce să faceţi.
Contraceptive orale - pilula combinată
- ● Unele femei consideră că utilizarea pilulei combinate ajută în SPM. Noile tipuri de pilule contraceptive au demonstrat o îmbunătăţire a simptomelor premenstruale.
Plasturi şi implanturi
- ● Utilizarea de plasturi cu hormonul estrogen sau implanturile pot îmbunătăţi simptomele.
- ● Dacă nu aţi avut o histerectomie (extirpare chirurgicală a uterului), puteţi utiliza timp de minimum 10 zile pe lună o doză mică de progesteron sub formă de comprimate, sau puteţi folosi sistemul de progestogen cu eliberare intrauterină cunoscut sub numele de Mirena. Mirena este, de asemenea, un contraceptiv foarte eficient.
- ● Plasturii cu estrogen sau implanturile nu funcţionează drept contraceptive.
- ● Este important să nu rămâneţi gravidă în timp ce folosiţi plasturi sau implanturi, aşa că în această perioadă va trebui să folosiţi contraceptive.
Danazol
- ● Danazol s-a dovedit a reduce simptomele SPM. Efectele secundare pot fi permanente, astfel încât numai unele femei ar trebui să-l folosească. Este important să se utilizeze contraceptive în timpul utilizării Danazol.