36
None

Terapia cu iod radioactiv în afecţiunile tiroidiene benigne

     Afecţiunile benigne ale glandei tiroide se numără printre cele mai frecvente patologii endocrinologice întâlnite în România. Hipertiroidismul (producerea în exces de hormoni tiroidieni) poate apărea în urma afectării întregii glande - în guşe difuze toxice, boala Basedow-Graves sau în urma afectării doar a unor porţiuni ale glandei, care se organizează sub formă de noduli – guşe toxice polinodulare, nodul toxic Plummer. Aceste afecţiuni pot beneficia de tratamentul cu antitiroidiene, de tratamentul cu iod radioactiv sau de cura chirurgicală de îndepărtare a glandei tiroide (tiroidectomie). Antitiroidienele nu se pot utiliza în tratament pe termen lung din cauza efectelor adverse redutabile şi a ratei mari de recurenţă a afecţiunilor (90% în guşa polinodulară şi circa 40-50% în maladia Basedow). Tiroidectomia este utilizată  la pacienţii cu guşă polinodulară, la cei cu recurenţă de maladie Basedow, la cei cu suspiciune de malignitate sau când există o compresie importantă a structurilor cervicale normale de către guşă. După o intervenţie chirurgicală, printre efectele secundare se numără paralizia de nerv recurent, aspect foarte important pentru cei care îşi folosesc profesional vocea. Pentru aceşti pacienţi se recomandă terapia cu iod radioactiv.

     Iodul radioactiv (I131), care se foloseşte de peste 60 de ani în tratamentul hipertiroidiilor, este un radionuclid beta-emiţător, cu un timp de înjumătăţire fizic de 8 zile şi cu emisie gamma de circa 364 KeV, emisie beta medie de circa 0.192 MeV şi un parcurs tisular de circa 0.4 mm. Administrarea lui se face, cel mai frecvent, oral, În cazurile de guşă cu hipertiroidie (guşa toxică difuză - b. Basedow-Graves, nodul hiperfuncţional tiroidian, guşa toxică polinodulară) şi la pacienţi cu guşă de mari dimensiuni (guşă simplă) netoxică, ce prezintă eutiroidie, dar la care, prin astfel de tratament, se poate reduce semnificativ volumul tiroidian.

     Utilizarea iodului radioactiv este o metodă relativ simplă, eficientă şi necostisitoare, având efecte de ablaţie comparabile cu cele ale intervenţiei chirurgicale.

     Iodul radioactiv poate fi administrat fără spitalizare, iar medicamentul radioactiv se elimină complet în câteva zile. Majoritatea pacienţilor sunt vindecaţi cu o singură doză de iod radioactiv. Efectul secundar principal este apariţia hipofuncţiei glandei (hipotiroidia), deoarece iodul radioactiv omoară prea multe celule ale tiroidei, astfel încât aceasta nu mai produce destui hormoni. Postterapeutic, pacientul va deveni hipotiroidian şi va lua toată viaţa tratament de substituţie (levotiroxina). Nu există nicio dovadă că tratamentul cu iod radioactiv duce la cancerul tiroidei sau al altui organ sau că după acest tratament femeile nu mai pot rămane însărcinate ori că nu vor aduce pe lume un copil sănătos.

     Tratamentul cu iod radioactiv implică o colaborare strânsă între endocrinolog, oftalmolog (în ceea ce priveşte oftalmopatia din b. Basedow) şi medicul de medicină nucleară - pentru stabilirea diagnosticului exact, obţinerea tuturor parametrilor clinico-biologici necesari unei terapii cât mai puţin invazive şi cu maxim de eficienţă -, colaborare care poate duce la obţinerea unor rezultate spectaculoase pentru pacient.  

Comentarii


Liliana Porfir

Va rog sa-mi spuneti daca dupa un an de tratament cu tyrozol glanda mea tiroida este mai mare si cu noduli decesita tratament cu iod radioactiv si daca riscul de iradiere este mare cu toate efectele secundare ? .

Aug. 16, 2011, 3:30 p.m.
10
11

Diana-Elena

Fac tratament cu tyrozol de 4ani de zile.iar acum am ajuns sa iau o doza de 15mg pe zi.Doctorul mi-a indicat operatia dar mi-a zis ca ar mai fi o posibilitate cu iod radioactiv.ma ajutati va rog cu mai multe informatii sau daca stiti o alta solutie in afara de interventia chirurgicala?? va multumesc tare mult si astept raspunsul dumneavoastra

March 8, 2012, 10:30 p.m.
30
7

silvia

buna..fac tratament de 8 ani..ptr tiroida,,a revenit d multe ori la cotele normale,,dar akum..am si multe reactii negative..oboseala abudenta,,nervozitate,,stari de neliniste,,acumulare de kilograme,,e normal?

Oct. 4, 2012, 3:21 a.m.
11
9

mihaela

Buna seara!Am facut 3 serii de iod radioactiv si inca mai am inca 2 puncte nevindecate,este posibil sa nu ma fac bine? astept raspunsuri!!!! si am fost operata de canciron tirodian folicular.

Jan. 27, 2013, 6:06 p.m.
38
5

Giulia

Buna seara! Am o gusa polinodulara.Fac tratament de 10 ani cu tyrozol in doze de la 5 la 10 mg.Mi s-a recomandat iod radioactiv si nu stiu ce sa fac. Sunt la menopauza si imi este teama de reactiile adverse. As vrea mai multe informatii legate de acest iod.Cum imi poate rezolva problema?Nu voi mai lua tratament ulterior, va trebui sa ma operez?Va rog frumos sa ma ajutati cu explicatii.Multumesc!

Feb. 14, 2013, 10:49 p.m.
25
15

secuiu mihaela

buna ziua .am 39de ani mi sa facut tiroidectomie totala diagnosticul fiind gusa netoxica nespecificata .in urma analizei histopatologic sa ajuns la concluzia ca am urmatorul diagnostic\r\n1microcarcinom papilar tiroidian focar incapsulat intraparenchimatos(24776)cu dimensiunea de 0,75/0,75mm\r\n2parenchim tiroidian de fond cu aspect de tiroida cronica limfocitara cu noduli de adenomatoza cu arii epiteliale cu aspect hiperfunctional \r\nMi sa sugerat sa fac ablatie cu iod 131sant programata pt luna mai si nu stiu ce sa fac ce riscuri sant de ambele parti si daca fac si daca nu fac ablatia cu iod astept pareri de la cei care care sant in aceeasi situatie multumesc

April 12, 2013, 12:05 p.m.
39
3

camelia

am si eu aceasi boala ca si tine mihaela te rog sa i-mi spui cum te simti eu sunt foarte speriata si cu nervi la pamant

June 21, 2013, 7:58 a.m.
11
3

dany

buna' doresc si eu sa aflu ,daca stie cineva ce probleme vor fi la menopauza, in urma unei sedinte cu iod radioactiv, pt ca asa mi sa spus ,ca vor fi ceva probleme ,

July 4, 2014, 7:46 p.m.
6
4

burulea silvia

Buna ziua,sunt operata de 2 luni de nodul tiroidian la analiza mi-a iesit maling,am inceout tratamentul cu iod radioactiv,iau eutirox de 100,o pastila si jumatate,am control in MARTIE;eu nu am nici un simtom advers de la medicamente,dar am observat ca.mi cade f mult par,sunt f ingrijoratae ceva normal,,sunt operata din 10 sept,si iod am luat in 9 octombrie,operatia nu sa vindecat inca,ma inteapa,,si parca ma tine ceva la gat ,,va multumesc

Nov. 13, 2014, 1:49 p.m.
11
6

Adela

Am fost operata de gusa polimodulara cervicomediastinala in data de 19.02.2015,si mi s-a recomandat o terapie cu iod. Cate zile dureaza o astfel de terapie,imi poate spune cineva care a facut acest test.Multumesc

March 15, 2015, 11:31 a.m.
15
2

Saptamana Medicala Administrator

Contactati Dr. Adriana rambu, tel. 0724.201.203; 0763.337.493

March 16, 2015, 8:22 a.m.
1
2

lila

Catre Adela: Ti-ai facut programare la medicina nucleara? Eu am inteles ca acuma se face internare de pe o zii pe alta.

March 18, 2015, 4:24 p.m.
3
4

Ady

Bună seara ,mama mea este la București unde i s a administrat tratament cu iod ,vineri vn acs ,aveți idee dacă trebuie să ne mutăm în altă parte ,până elimina tot ? Va mulțumesc

Dec. 8, 2015, 11:10 p.m.
20
6

ionel nistor

mie daca nu mi raspunde ti na va relatez nimic doamna doctor ! am observat ca nu lasati raspuns la pacienti !rnrespect

Sept. 30, 2017, 4:47 p.m.
0
0
Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha