Sângele din cordonul ombilical al bebeluşului este un dar de viaţă. Un moment unic. O decizie unică!
Centrul Medical Unirea (CMU), liderul pieţei româneşti pe segmentul abonamentelor medicale corporate, va inaugura, la începutul anului viitor, prima bancă de celule embrionare stem din Bucureşti. Stem-Health Unirea reprezintă rezultatul unui parteneriat îndelungat între Centrul Medical Unirea şi Stem-Health Grecia şi va utiliza metode şi protocoale de lucru similare cu cele ale Cord Blood Bank New England, care are sediul în Statele Unite. Banca din Bucureşti, aflată în imediata apropiere a maternităţii CMU, va fi inaugurată la începutul anului 2009 şi va lucra după cele mai înalte standarde în domeniu.
Deşi utilizată de ceva timp în statele occidentale, modalitatea de tratament cu celule stem reprezintă un concept recent intrat pe piaţa din România. Această manieră oferă posibilitatea ca organele bolnave să se regenereze pe cale naturală. Celulele stem sunt celulele de bază ale organismului, având capacitatea de a genera orice tip de celulă, ţesut sau organ. Prezente în număr destul de mic, celulele stem se recoltează numai din cordonul ombilical, la câteva minute de la naştere, şi pot vindeca un număr semnificativ de boli, de la leucemie la diferite tipuri de cancer şi boli congenitale.
Specialiştii Stem-Health Grecia avertizează noile mămici despre importanţa alegerii celei mai potrivite bănci de recoltare, în care trebuie să primeze garanţia şi siguranţa unei perfecte conservări a celulelor, precum şi profesionalismul echipei medicale, în condiţiile în care există anumite restricţii în ceea ce priveşte prelevarea sau păstrarea acestora.
În conformitate cu etica profesională şi standardele de lucru occidentale, Clinica Stem-Health Unirea îi garantează oricărui bebeluş proprietatea exclusivă a propriilor celule stem, care pot fi folosite doar pentru nevoile sale stricte sau ale familiei. Întrucât viteza şi condiţiile de transport al sângelui din cordonul ombilical în laborator sunt critice, noua bancă de celule stem, Stem-Health Unirea, va avea sediul chiar lângă maternitatea CMU, garantând astfel recuperarea şi folosirea a cât mai multe astfel de celule.
“Stem-Health Unirea va beneficia de un semnificativ aport de know-how din partea New England Blood Cord, conectată direct la centrul de cercetare din cadrul Universităţii Harvard. Momentan, clinica din Bucureşti se află în stadiul de achiziţie a echipamentelor pentru asigurarea întregului circuit în cele mai bune condiţii – de la recoltare până la depozitare –, dar ne-am propus ca, la începutul anului viitor, cel târziu, să fim deja prima bancă de depozitare de celule embrionare din România” a declarat dr. Andreia Valter, directorul general al Stem-Health Unirea.
Azi, celulele stem se utilizează pentru tratarea a mai mult de 70 de afecţiuni severe, acute sau cronice. Pentru o serie de afecţiuni (leucemii, sindroame mieloblastice, limfoame, anomalii moştenite ale celulelor roşii), transplantul de celule stem este singura terapie disponibilă, în timp ce pentru altele este ultima opţiune posibilă, după eşecul altor regimuri terapeutice sau în caz de evoluţie rapid progresivă a afecţiunii.
Botea Maria
Buna ziua. Celulele stem sunt utile in tratarea retinopatiei pigmentare,macar pentru ameliorarea si stoparea evolutiei acestei boli?
June 14, 2016, 9:31 a.m.