None

Fractura de col femural

ractura de col femural

racturile colului femural constituie una dintre cele mai importante probleme ale traumatologiei şi ortopediei, dar şi ale kinetoterapiei, din cauza frecvenţei lor crescute. Apar în special la vârsta a treia, 75 % din fracturi survenind după 60 de ani.

Aceste fracturi se produc frecvent, în mod direct, în urma unui traumatism de mică importanţă (cădere de la acelaşi nivel), care afectează un os fragilizat anterior din cauza osteoporozei sau în mod indirect, prin căderi pe genunchi sau pe picior. Există o frecvenţă mai crescută la femei faţă de bărbaţi.

Progresele chirurgiei ortopedice moderne au salvat atât vieţile cât şi viitorul funcţional al şoldului la pacienţii vârstnici cu fracturi de col femural. Două atitudini terapeutice sunt astăzi cel mai frecvent utilizate: osteosinteza şi hemiartroplastia cu proteză cervicocefalică. La persoanele active tinere şi la unii bătrâni viguroşi se preferă tratamentul chirurgical de fixare a reducerii prin osteosinteză.

Totuşi, cea mai utilizată metodă de tratament chirurgical este hemiartroplastia cervicocefalică cu proteză Moore. racturile de col femural operate astfel pot fi recuperate parţial sau total prin programe de kinetoterapie adecvate. Speranţa de viaţă a pacienţilor creşte prin mobilizarea precoce a acestora, evitându-se complicaţiile imobilizării, care apar în special la vârsta a treia. Postoperator, recuperarea începe rapid, după 24 de ore de la intervenţia chirurgicală, urmărind combaterea edemului postoperator şi a durerii, îmbunătăţirea circulaţiei sanguine şi limfatice, prevenirea sau combaterea încărcării pulmonare, prevenirea apariţiei escarelor şi, nu în ultimul rând, creşterea stabilităţii şi mobilităţii membrului inferior operat.

Programul de recuperare se individualizează în funcţie de vârstă, sex, afecţiuni asociate şi complicaţiile apărute postoperator.

Membrul inferior operat se posturează în poziţie proclivă, pentru ameliorarea circulaţiei venoase. Se mobilizează articulaţiile neafectate, în scopul menţinerii forţei musculare şi al mobilităţii articulare. În funcţie de starea pacientului, în a doua sau a treia zi postoperator acesta se ridică în şezând şi apoi în poziţie ortostatică, urmând începerea mersului cu cadrul de mers. ixarea primară a cozii protezei se face foarte rapid, de aceea fiind permisă o încărcare parţială a membrului inferior operat de până la 50% încă de la început. Mersul se realizează iniţial pe distanţă foarte scurtă, aceasta crescând progresiv în fiecare zi.

La externare, pacientului i se recomandă continuarea recuperării la sala de kinetoterapie, unde dozarea efortului fizic va creşte periodic, sub stricta supraveghere a kinetoterapeutului. Astfel, pacientul va trece la mersul cu baston şi apoi la mersul liber, fără ajutor. În unele cazuri nu se va renunţa la baston toată viaţa.

I se recomandă pacientului asocierea kinetoterapiei şi cu alte mijloace de recuperare, cum ar fi masajul şi hidroterapia, continuarea la domiciliu a exerciţiilor fizice învăţate la sala de kinetoterapie, precum şi evitarea eforturilor fizice mari, a ortostatismului prelungit, a expunerilor la frig şi umezeală.

Adriana Şerban,

kinetoterapeut

Comentarii


Rodica

Buna ziua\r\nVa rog daca se pote sa ma ajutati si pe mine cu o informatie. In 31.12.2013 am fost operata de fractura de col femural si am un DHS, am 49 de ani. Dupa operati nu am avut dureri si am inceput singura exercitiile deoarece am iesit din spital la 3 zile dupa operatie. Am fost operata in Oradea si locuiesc in Arad, este greu sa ma deplasez acolo. De cand am ajuns acasa am inceput exercitiile, nu am probleme cu piciorul ( drept) nu am calcat pe el nici macar d10% din greutate asa am inteles de la gl doctor ca o luna trebuie sa stau numai in pat cu deplasare minima cu cadrul la baie. Stiu ca domnul doctor a spus ca nu am voie sa calc pe picior 3 luni....dar nu se poate nici macar 10% din greutate? Asa cate un pic..... Va pot spune ca am fost operata si trata de o echipa exceptionala, oameni minunati si le multumesc din suflet. Va rog daca se poate sa ma ajutati cu aceste informatii.\r\nMultumesc!\r\n\r\nRodica

Feb. 14, 2014, 11:09 a.m.
4
3
Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha