Perioada postpartum, numită şi lehuzie, este considerată etapa în care femeia revine la starea morfofiziologică anterioară sarcinii. În această perioadă de refacere, organismul trece de la o stare în care s-a acomodat la o alta, cea de dinaintea sarcinii. Această trecere are loc progresiv, până la revenirea anatomofuncţională a organismului, fiind ajutată de influenţa benefică a mişcării.
Kinetoterapia postpartum are ca scop refacerea estetică a întregului organism, în special a musculaturii care menţine un aliniament postural corect, refacerea perineului, dacă acesta a avut de suferit, şi a dezechilibrelor musculoarticulare de după sarcină (musculatura spatelui, a abdomenului etc.).
Înaintea începerii mişcării, kinetoterapeutul. va ţine cont de criteriile de individualizare: vârsta, starea psihofizică generală, afecţiuni asociate. Programele de kinetoterapie se diferenţiază pe cele două perioade ale lehuziei, astfel:
. Prima perioada este cea a lehuziei propriu-zise , cu durata de până la 10-12 zile, în care scopurile exerciţiilor fizice sunt: profilaxia trombozei, reeducarea respiraţiei normale, refacerea musculaturii perineale, reechilibrarea neuropsihică. În această perioadă, “exerciţiul fizic” începe din a doua sau a treia zi după naştere, iar principiul realizării acestuia este blând, lent, progresiv, deoarece muşchii şi ligamentele sunt în continuare slabe şi pot surveni accidentări. Nu trebuie să creeze disconfort sau durere. Fiecare şedinţă se va termina cu masajul membrelor inferioare şi cu relaxare.
Nota bene : Exerciţiile din prima perioadă vor fi efectuate doar de pacientele care au născut normal şi nu au avut complicaţii, preferabil sub supravegherea kinetoterapeutului, iar pacientele cu cezariană vor efectua exerciţiile numai sub supravegherea unui kinetoterapeut şi cu acordul medicului. În această perioadă se vor învăţa regulile de igienă posturală :
Poziţia corectă pentru alăptat: şezând cu spatele sprijinit, tălpile sprijinite pe un suport.
Poziţii care protejează coloana în cazul activităţilor suprasolicitante:
- genuflexiuni cu genunchii depărtaţi atunci când se ridică o greutate;
- repartizarea egală a greutăţilor în ambele mâini;
- ridicarea din pat: prin rostogolire laterală, apoi prin împingere în braţe şi coborârea concomitentă a membrelor inferioare pe sol;
- ridicarea din şezând: ducerea trunchiului în faţă, împingere în mâini, menţinerea poziţiei bazinului şi înălţarea pe verticală a corpului prin extensia genunchilor;
- aplecarea în faţă (la chiuvetă sau la masă): din poziţia stând cu un membru inferior flectat şi sprijinit pe un suport de 15-20 cm înălţime.
Perioada a doua este cea a lehuziei tardive, cu durata de 4-6 săptămâni, în care se continuă gimnastica la sala de kinetoterapie sub supravegherea kinetoterapeutului. Acesta va doza corect efortul pacientelor şi va urmări ca modul de executare a exerciţiilor să fie cât mai corect, alcătuind un program specific pentru o refacere cât mai rapidă a organismului, atât fizic, cât şi psihic.
Din săptămâna a treia postpartum se reiau progresiv exerciţiile din ortostatism şi toate formele de mers. Abia din această săptămână sunt permise înotul şi mersul pe bicicletă.