None

"Musculte zburatoare"-miodezopesii

“Musculiţele zburătoare” (ştiinţific miodezopsii) sunt denumite astfel de pacienţi, întrucât majoritatea descriu existenţa în câmpul lor vizual a unor puncte, linii, virguliţe sau particule care se miscă în acelaşi timp cu mişcările globului ocular. Acestea produc umbre pe retină, structura fotosensibilă care căptuşeşte interiorul ochiului. Retina trimite semnale vizuale creierului, rezultând formarea unor imagini.

“Musculiţele” apar şi dispar odată cu mişcările ochiului sau cu clipitul. Ele urmăresc mişcările globului ocular şi plutesc, oprindu-se apoi aproximativ câteva secunde după ce ochiul nu se mai mişcă. Aceste imagini sunt mai bine percepute atunci când privim un câmp luminos, uniform (perete alb, cer senin, câmp acoperit cu zăpadă). Oamenii pot resimţi una sau mai multe “musculiţe” la un ochi sau la ambii. Ele nu seamănă cu petele pe care le vedem când privim intens o sursă de lumină.

Majoritatea oamenilor văd “musculiţe” la diferite vârste - atât adolescenţi, cât şi persoane cu vârste peste 20 de ani, în speciali miopii, pot remarca prezenţa acestor musculiţe, care odată cu înaintarea în vârstă chiar se înmulţesc.

Cauzele apariţiei miodezopsiilor sunt modificările degenerative care se produc în mod normal în corpul vitros (structura cu aspect de gel) din interiorul globului ocular. Există şi situaţii în care prezenţa lor trădează o ruptură retiniană fără decolarea retinei, care se poate trata chirurgical. De asemenea, miodezopsiile pot fi şi consecinţa unei hemoragii în interiorul ochiului.

Nu există medicamente eficiente pentru tratarea majorităţii situaţiilor în care vedem aceste “musculiţe”, însă diverse complexe de vitamine pot să scadă frecvenţa apariţiei lor. Deşi sunt supărătoare, cei mai mulţi pacienţi învaţă să le ignore.

Pentru diferite situaţii patologice (boli oculare) care pot determina apariţia miodezopsiilor - inflamaţii, rupturi retiniene, hemoragii - există tratamente corespunzătoare.

Ce trebuie să facem dacă vedem “musculiţe zburătoare”?

De obicei, în momentul apariţiei miodezopsiilor trebuie să ne prezentăm la un consult oftalmologic minuţios (examinarea retinei, a vitrosului, prin pupilele dilatate), care ar trebui să includă şi o ecografie oculară. Dacă se dovedesc a fi lipsite de importanţă clinică (doar degenerare vitreană), i se recomandă pacientului să nu se îngrijoreze, ci să înveţe să le ignore, dar totuşi să observe dacă vreodată ele se înmulţesc brusc şi atunci să revină la medic.

Dacă pacientul remarcă apariţia unui număr mare de “musculiţe” de la început sau noi “musculiţe” asociate cu o zonă de ceaţă într-o anumită arie a câmpului vizual, atunci trebuie să se prezinte de urgenţă la medicul oftalmolog, întrucât ele pot constitui o problemă serioasă (ruptură retiniană, hemoragie intravitreană).

Dr. Miruna Nicolae

Medic specialist oftalmolog

Doctorand în ştiinţe medicale

Clinica Ama Optimex

www.amaoptimex.ro

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha