Un act medical de calitate este un act care corespunde nevoilor pacientului cu minim de disconfort și maxim de eficiență. Medicina, chiar cea modernă, nu poate asigura nemurirea, dar trebuie să asigure minimum de suferință și maximum de beneficiu. Relația optimă cu pacientul și cu familia acestuia face parte dintr-un act de calitate, dar aici trebuie să participe în mod egal atât cadrul medical cât și pacientul sau familia. Un pacient sau aparținător violent (în ultima vreme s-au întălnit astfel de cazuri ), un revendicativ, nu vor putea niciodată intra într-o relație corectă. La fel și un medic lipsit de empatie, axat numai pe interes.
În contextul actual, medicul internist își asumă locul de diagnostician în situații dificile, dar mai ales locul de ordonator în sensul prioritizărilor acțiunilor în fața unui pacient cu multiple suferințe la care fiecare “specialist” își dorește, justificat sau nu, locul întîi.
Din păcate unele inovații aparent utile au avut și efecte negative. Tinerii medici nu mai beneficiază în multe cazuri de o pregătire clinică mulțumitoare. Ei sunt scufundați în birocrație, o nouă birocrație pe calculator, la fel de periculoasă ca birocrația clasică și nu mai au suficient timp pentru învățământul clinic.
A alege înțelept (Choosing Wisely) înseamnă a alege investigația utilă, care răspunde unei întrebări, nu investigația cea mai modernă sau care ne dă senzația că suntem feriți de eventuale reproșuri. Este inutil a face RMN când ecografia dă aceleași informații. În tratament înseamnă a alege tratamentul sigur, verificat, nu cel promovat de interese financiare.