Într-un raport al OMS privind diabetul, lansat pentru a marca Ziua Mondială a Sănătății din 2016, s-a arătat că numărul adulților diagnosticați cu diabet zaharat în întreaga lume a crescut de aproape patru ori din anii '80, până la 422 milioane de persoane. Raportul a arătat că prevalența diabetului zaharat a crescut, în Europa estimându-se a fi 64 de milioane de persoane bolnave de diabet.
În Romania, în anul 2017, erau înregistrate 1.785.300 cazuri de diabet la adulţi cu vârste între 20 și 79 de ani, cu o prevalenţă de 12,4% din nivelul populaţiei României, conform INSP (Institutul Național de Sănătate Publică).
Creșterea numărului persoanelor care suferă de diabet este puternic asociată cu tendințele crescânde în ceea ce privește excesul de greutate și obezitatea, dietele nesănătoase, inactivitatea fizică și nivelul socio-economic.
Preocupările pentru menți-nerea unui nivel optim al glicemiei datează de foarte mulți ani.
În anul 1950, doi cercetători, Klaus Schwarz și Dr. Walter Mertz au descoperit cum șobolanii care au fost hrăniți exclusiv cu drojdie torula și-au pierdut capacitatea de a elimina și metaboliza eficient glucoza din sânge. De fapt aceasta este problema cu care se confruntă pacienții cu diabet. Cercetătorii au descoperit totodată cum șobolanii care au primit în dietă crom sau cei care au primit suplimente cu crom, și-au recăpătat capacitatea de a-și normaliza valorile glicemiei.
Cei doi cercetători au emis atunci ipoteza conform căreia cromul face parte dintr-un complex de substanțe fiind combinat cu trei aminoacizi și cu vitamina B, numind această substanță Factorul de Toleranță la Glucoză, FTG.
În anii 80, un grup de cercetători japonezi au descoperit o substanță ce conține crom și aminoacizi, cu funcție asemănătoare cu FTG, pe care au numit-o Cromodulină. Cercetătorii au legat acest element de funcționarea insulinei.
De fiecare dată când consumăm alimente, acestea sunt transformate în organism în glucoză. Glucoza funcționeză ca un combustibil pentru organism, furnizând energie pentru toate activitățile pe care le desfășurăm. Nivelul glicemiei este strâns legat de capacitatea pancreasului de a produce insulina. Insulina este un hormon care joacă un rol vital în organism, permițând glucozei să intre în celule și să furnizeze energie sub acțiunea directă a cromului.
Cromul se găsește în natură sub formă organică și anorganică, fiecare dintre aceste forme având capacitate diferită de absorbție în organism. Doar 0,5-2 % din cromul anorganic este absorbit, în timp ce formele organice de crom au absorbție superioară. Odată cu vârsta metabolismul cromului este redus cu 25-40%, dar efectele unui aport insuficient de crom se pot manifesta și la persoanele care nu primesc suficient din acest element prin alimentație. La aceste categorii de persoane utilizarea unui supliment alimentar ce conține crom este este cea mai potrivită alegere.
În anul 2012, Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) a concluzionat rolul important al cromului în controlul glicemiei și de asemenea a evidențiat biodisponibilitatea superioară a drojdiei organice cu crom, ChromoPrecise, comparativ cu picolinatul și clorura de crom. Drojdia ChromoPrecise este singura drojdie organică cu crom din Uniunea Europeană aprobată de EFSA pentru a fi utilizată în suplimentele alimentare pentru controlul glicemiei la pacienții cu diabet zaharat tip 2.