Ministrul Eugen Nicolăescu, adeptul recunoscut al prevenţiei ca formă economică de îmbunătăţire a stării de sănătate a populaţiei prin luarea întâi a măsurilor de neîmbolnăvire, a cerut tardiv sprijinul media pentru a se informa populaţia cu privire la importanţa vaccinării pneumococice a copiilor în primele luni de viaţă. Aflăm că deja MS se află în faza de pregătire a procedurii de licitaţie în vederea achiziţionării vaccinului, care va fi demarată efectiv în luna august. Ne întrebăm, nu cumva trebuia mai întai parcursă etapa de promovare a acestui vaccin pentru a se fi obţinut întâi adeziunea tuturor celor implicaţi: părinţi, institutori, medici, alte cadre medico-sanitare sau responsabili sociali? Se ştie că şi la vaccinul de prevenire a cancerului de col uterin, campania insuficientă de promovare a dus la un cvasi-eşec al vaccinului respectiv, în sensul că s-au achiziţionat prea multe vaccinuri şi s-au administrat prea puţine.
Prevenţia în sine este un lucru bun, dar trebuie bine lămurită. În ceea ce priveşte vaccinarea pneumococică, nu se comunică nimic concret şi serios, de exemplu cercetări şi studii de impact independente (nu preluate de la furnizorii de vaccinuri), adaptate la România. MS nu a transmis decât mesaje şi sloganuri de genul „Ne dorim să aşezăm prevenţia la loc de cinste” sau „Pentru copil, milităm pentru imunizarea şi formarea unui stil de viaţă sănătos”. Chiar şi mesajul transmis Parlamentului, de susţinere a demersurilor legislative ale MS în privinţa obligativităţii vaccinării pneumococice vine după demararea procedurile de licitaţie, deci chiar şi Parlamentul este pus în faţa faptului împlinit.
O campanie cu date concrete despre vaccin credem că ar fi de succes la noi, pentru că se cunoaşte deschiderea nativă a românilor pentru noutate tehnologică şi grija pentru sănătatea copiilor. Spre exemplu, campania „celulelor stem” a fost una de succes, a creat chiar o modă, deşi promitea beneficii abia pentru sănătatea viitorului adult, deci pe termen lung – 20 de ani sau mai mult, în timp ce vaccinarea pneumococică are un scop imediat clar, scăderea îmbolnăvirilor începând cu primii ani de copilărie.