71
None

Fără tabú-uri despre viaţa sexuală a cuplului…

Cât de importantă este pentru un cuplu viaţa sexuală? Este adevărat că fiecare cuplu are propriul ritm în care se desfăşoară relaţiile sexuale, însă, dacă plecăm de la premise că nevoia de sex este o trebuinţă de bază a omului, alături de trebuinţa de a mânca, cea de a dormi şi trebuinţa de a bea apă, este greu de crezut că, în absenţa vieţii sexuale, ne putem păstra echilibrul fizic şi/sau psihic.

Şi totuşi, sunt din ce în ce mai multe cupluri care declară că viaţa sexuală a cuplului este redusă la unul sau două contacte anual sau total inexistentă. În sprijinul celor declarate, aceleaşi voci susţin că se mulţumesc cu prezenţa celuilalt pe aceeaşi canapea sau cu faptul că se ţin de mână pe stradă şi se sărută „cast” pe obraz „de noapte bună”. Există mai multe paliere de intimitate care se pot creea şi dezvolta în relaţia dintre doi oameni. În parteneriatul de cuplu, se dezvoltă între cei doi, şi intimitatea erotică, şi intimitatea de proximitate. Evident că aceste paliere evoluează alături de alte paliere ale intimităţii, posibile între doi oameni. Dacă intimitatea de proximitate se referă la acele aspecte specifice contextelor care presupun activităţi comune desfăşurate în apropierea celuilalt (servit masa împreună, dormit în acelaşi pat, privit la televizor stând pe acelaşi fotoliu etc.), intimitatea erotică se referă la activităţi erotice şi sexuale ale celor doi, dar şi la discuţii despre aceste activităţi, precum şi în legătură cu preferinţele sexuale, fanteziile şi orice este conex vieţii sexuale a cuplului. Aşa încât, este evident că cele două zone de intimidate sunt total distincte. Există posibilitatea ca, pentru scurtă vreme, să putem compensa absenţa sau diminuarea unuia dintre paliere prin dezvoltarea excesivă a celuilalt, dar asta nu poate să fie un stil de viaţă. Cred că, partenerii de cuplu care declară că le este suficientă intimitatea de proximitate şi nu au nevoie de intimidate erotică şi activitate sexuală, mai degrabă încearcă să disimuleze/să nege existenţa unor probleme legate de acest aspect, cu tot ce presupune asumarea acestora.

Ştim care este „preţul plătit” pentru asta şi cum va arăta relaţia respectivă de cuplu peste câţiva ani? Cred că un bun început ar fi să încercăm să înţelegem ce ni se întâmplă? Din ce motive scade libidoul şi cum se poate interveni?

În situaţia în care vorbim despre o perioadă tranzitorie pentru cuplu, perioadă determinată de existenţa la unul dintre parteneri sau la amândoi, a unor probleme de natură organică ce pot determina scăderea semnificativă a libidoului (printre acestea cele mai frecvente fiind dezechilibrele hormonale aferente afecţiunilor endocrinologice, afecţiunile neurologice sau unele diagnostice apărute postpartum sau în urma unor intervenţii chirurgicale), discuţiile cu medicul specialist curant, pot aduce soluţii care vizează fie îmbunătăţirea, fie rezolvarea problemelor de sănătate existente sau schimbarea medicaţiei celui tratat, dacă aceasta este răspunzătoare de diminuarea libidoului. În ceea ce priveşte problemele care pot apărea strict legat de dificultatea/ imposibilitatea penetrării, conexe unor afecţiuni ca: dispareunia, vaginismul sau tulburările de erecţie, de cele mai multe ori cauzele sunt complexe, asociindu-se determinări de natură psihogenă şi de natură organică şi atunci este important să consultăm de îndată medicul specialist şi psihoterapeutul.

În ceea ce priveşte presiunile cotidiene, sigur că acestea există, iar unul dintre efectele faptului că resursele noastre interioare şi exterioare sunt depăşite de solicitările la care suntem supuşi, este diminuarea libidoului. Modificarea aceasta înseamnă că echilibrul nostru psihic a fost perturbat şi de obicei nu apare izolat, ci însoţită şi de alte simptome fizice sau psihice (tulburări de somn, tulburări digestive, iritabilitate, anxietate crescută, tulburări de concentrare a atenţiei, tulburări de memorie etc.), ca atare, este important să intervenim cât se poate de rapid, consultând un psihoterapeut şi/sau un medic specialist. Ce înseamnă presiuni zilnice? Orice ne consumă resursele, afectându-ne optima funcţionare pe oricare dintre rolurile noastre sociale: fiu/fiică, partener de cuplu, părinte, angajat/antreprenor, prieten, coleg, etc…. Este cert că în funcţie de perioada de viaţă în care ne aflăm, ponderea acestor roluri sociale este diferită, dar rolul de partener de cuplu este cumva unul dintre cele mai constante din această perspectivă, aşa încât este important să nu pierdem din vedere prerogativele acestui rol (deci, nici relaţia sexuală).

Alte articole despre:

Comentarii


Cornis

Eu aveam intr-o perioada probleme cu ejacularea precoce, dar cineva mi-a recomandat sa fac o cura cu suplimente si mi-am mai rezolvat problema. Am luat Climax Contro, timp de 2 luni de zile si in perioada asta am facut si foarte mult sport!

Sept. 4, 2014, 3:02 p.m.
0
0

Cone

Ejacularea precoce se poate trata si folosind unele picaturi sau creme. Conteaza mult si partea psihologica in vindecarea acestei probleme.

June 11, 2015, 11:54 a.m.
0
0

Teodorescu

Nu am gasit nicaieri climax contro asta.

May 12, 2016, 2:08 p.m.
0
0

Andrei

Ceva plante , buruieni care s afunctioneze pentru persoanele in varsta si care au si probleme cu hipertensiunea arteriala?

Nov. 13, 2017, 11:53 a.m.
0
0

Dan

Produsele pentru imbunatatirea vietii sexuale trebuie folosite in combinatie cu exercitii fizice si dietaa!

Sept. 20, 2019, 8:45 a.m.
0
0

Dian

Viata sexuala e foarte importanta si trebuie sa avem grija de ea daca vrem sa ne pastram sanatatea in general!

Sept. 23, 2019, 7:49 a.m.
0
0
Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha