41
None

Managementul Epilepsiei

Managementul epilepsiei înseamnă mai mult decât res-pectarea medicaţiei prescrise de medicul specialist. Este important, de asemenea, ca pacientul să-şi menţină starea generală de sănătate, să-şi monitorizeze simptomele epilepsiei şi răspunsul la tratament şi să aibă grijă de siguranţa sa. Implicarea în managementul propriei afecţiuni îl poate ajuta pe pacient să-şi controleze boala şi să-şi continue viaţa într-o manieră normală. Obiectivul tratamentului antiepileptic este reducerea la zero a crizelor epileptice fără a avea efecte secundare intolerabile, iar acest obiectiv poate fi obţinut pentru majoritatea pacienţilor.

Aproape 7 din 10 pacienţi cu epilepsie pot avea o perioadă fără crize de cel puţin un an cu prima medicaţie [1], însă pentru a reuşi este nevoie de un parteneriat între pacient şi medicul specialist neurolog. Nici cel mai atent şi amănunţit consult de specialitate nu poate detecta toate problemele posibile legate de medicaţie şi simptomatologie.

Concluziile medicului neurolog depind de informaţiile primite de la pacient despre starea sa generală, numărul de crize epileptice avute  şi modul în care acesta este afectat de tratament.

O metodă simplă pentru a-i putea transmite medicului toate informaţiile necesare o constituie completarea unui jurnal de epilepsie în care să se noteze datele şi numărul crizelor epileptice, factorii declanşatori şi efectele secundare ale medicamentelor. Astfel, informaţiile vor fi disponibile pentru a fi consultate de medicul curant la următoarea vizită. Trebuie discutate cu medicul specialist evenimentele importante consemnate în jurnal, precum şi opţiunile disponibile pentru un management mai bun al epilepsiei.

Desigur, nu există garanţia unui succes imediat, pentru că fiecare pacient are propriul sau răspuns la tratament, care poate fi diferit faţă de cel al altor persoane, însă este posibil ca, prin optimizarea managementului epilepsiei, crizele să fie stopate în totalitate.

Iată şi alte câteva sfaturi care îi pot ajuta pe pacienţii cu epilepsie:

• Urmăriţi modul în care vă afectează tratamentul! Este util să notaţi într-un jurnal posibilele efecte adverse ale medicamentelor. Medicul specialist va adapta tratamentul la nevoile personale ale pacientului.

Notaţi-vă factorii care au declanşat crizele epileptice!

Între cei mai întâlniţi factorii declanşatori ai crizelor se numără stresul, oboseala, consumul de alcool şi uneori schimbările hormonale la femei. Discutarea cu medicul specialist vă poate ajuta să evitaţi în viitor declanşarea crizelor epileptice.

Pregatiţi-vă pentru vizita la medic!

Fiţi pregătit pentru a discuta cu el toate detaliile necesare! Completarea unui jurnal de epilepsie poate fi foarte utilă pentru evaluarea făcută de medicul specialist.

• Mergeţi la medic dacă observaţi orice modificare a simptomelor sau dacă remarcaţi modificări ale stării emoţionale! De exemplu, o perioadă stresantă la serviciu sau un tratament pentru o altă afecţiune ar putea afecta statusul bolii sau eficacitatea tratamentului.

Sursa: livebeyondepilepsy.com

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha