Așa cum scriam în prima partea a articolului apărut în ediția anterioară a acestei reviste, modificările de lungime, curbură și adaptabilitate a globului ocular care au ca rezultat vederea în ceață la diferite distanțe se numesc vicii de refracție: miopie, hipermetropie, astigmatism și presbiopie (aceasta din urmă este caracterizată prin modificările de adaptabilitate ale cristalinului după vârsta de 40 de ani). Mai multe informații despre viciile de refracție puteți citi și pe www.scapadeochelari.ro.
Pentru o vedere bună, viciile de refracție se corectează cu ajutorul ochelarilor și/sau lentilelor de contact (corecție optică) sau prin chirurgie refractivă cu laser, implant de lentilă intraoculară Visian (ICL) sau implant în scop refractiv (schimbarea cristalinului natural cu unul artificial adaptat dioptriilor).
Momentul corecției viciului de refracție, precum și tehnica potrivită se stabilesc numai în urma unui consult oftalmologic complet cu investigații detaliate.
Cele 4 tehnici laser pentru reducerea dioptriilor
PRK este prima generație a tehnicilor laser, apărută încă din anul 1985. Intervenția folosește laserul excimer (arde) pentru corectarea miopiei de până la -6 dioptrii, astigmatismului de până la +/- 2 dioptrii și a hipermetropiei de maxim +1.5 dioptrii. Chiar dacă este apărută de aproape 4 decenii, tehnica rămâne sigură și eficientă, însă recuperarea este mai lentă (de la câteva săptămâni până la câteva luni) și mai dureroasă decât la variantele mai noi de laser.
A doua generație de laser o reprezintă FemtoLASIK, apărută în anii 1990. În cadrul operației se folosesc 2 tipuri de lasere: excimer (arde) și femtosecunde (decupează). Varianta se adresează unei game mai largi de dioptrii, putându-se corecta miopii de până la -7 dioptrii, hipermetropii de până la +4 dioptrii și astigmatisme de maxim +4/-5 dioptrii. Prezintă față de PRK o mai bună tolerabilitate prin lipsa durerii postoperator și o stabilitate mai mare în timp a corecției aplicate. De asemenea, recuperarea vizuală este mai rapidă (de câteva zile până la maxim câteva săptămâni).
ReLEx SMILE este a 3-a generație de corecție a dioptriilor, fiind cea mai modernă și cea mai sigură în momentul de față. Prima intervenție de acest gen a fost efectuată în anul 2006 și folosește doar laserul cu femtosecunde (decupează și nu arde, nu apare astfel răspuns inflamator din partea organismului). Vederea își revine în maximum 3 zile de la intervenție, nu există durere postoperator, iar corecția este stabilă în timp. Tehnica SMILE reușește să corecteze dioptrii mari (de până la -10 dioptrii de miopie și maxim -5 dioptrii de astigmatism).
Tehnicile menționate mai sus se adresează în principal persoanelor de până în 45 de ani, la care nu a apărut încă presbiopia. Odată cu apariția presbiopiei, varianta capabilă să aducă independență față de ochelari la orice distanță se numește PRESBYOND. În cazul acestei tehnici chirurgicale, modificarea dioptriilor se face personalizat pentru fiecare ochi în parte: ochiul dominant se corectează pentru vedere bună la distanță mare și intermediară, iar cel nedominant pentru vedere intermediară și la distanțe mici, urmând ca ulterior creierul să integreze imaginile provenite de la cei doi ochi pentru o vedere bună la toate distanțele (fenomen numit neuroadaptare). Tehnica este cea folosită și în cazul FemtoLASIK.
Clinica de oftalmologie Ama Optimex
www.amaoptimex.ro
www.scapadeochelari.ro
www.cataracta.ro