47
None

Cataracta

În zilele noastre, termenul de cataractă este foarte des întâlnit, chiar dacă nu foarte multă lume înțelege pe deplin ce înseamnă această afecțiune, care este gradul ei de gravitate sau care sunt modalitățile de tratament existente la această oră.

Cataracta reprezintă procesul de opacifiere progresivă a lentilei proprii ochiului, numită cristalin. Această opacifiere poate apărea ca un fenomen normal de îmbătrânire a ochiului (cataracta legată de vârstă) sau ca o manifestare secundară a unor boli generale (diabetul zaharat, boli tiroidiene, tratamente cronice cortizonice, hipertrigliceridemie etc.) sau a unor boli oftalmologice (uveite, glaucom, miopie forte). Cataracta poate apărea secundar expunerii îndelungate la factori externi cu potențial cataractogen (UV de tip B, medii sau substanțe toxice: fumat, alcool) sau datorită traumatismelor oculare.
Apariția cataractei se poate manifesta printr-o multitudine de simptome. Inițial, pot fi semne minore precum o ușoară încețoșare a vederii, fotofobie, schimbare frecventă a dioptriilor la ochelari. Cu timpul, vederea începe să scadă tot mai mult și pentru că această scădere este nedureroasă și treptată, pacientul poate să nu conștientizeze cât de avansată ajunge cataractă. În cataractele foarte avansate modificările dioptrice pot chiar să înlesnească vederea la aproape (la citit se poate vedea fără ochelari!).
Vârsta de apariție a cataractei s-a modificat foarte mult în ultima perioadă. Dacă în ultimele decenii regula valabilă era că această afecțiune este apanajul vârstei înaintate, zilele actuale ne aduc informații diferite. La vârsta de peste 60 de ani încep modificările structurale în interiorul cristalinului, iar persoanele peste 65 de ani au cataractă în proporție de peste 70%. Ultimii ani au arătat apariția cataractei și la persoane de 40-50 de ani în lipsa factorilor favorizanți, iar vârsta pare să fie în scădere.
Chiar dacă este o afecțiune cu potențial dizabilitant vizual, cataracta este una dintre afecțiunile oftalmologie care poate beneficia de recuperare vizuală completă și rapidă. Important de știut este că rezolvarea este exclusiv chirurgicală, nu există tratamente locale sau generale, exerciții vizuale sau alimentație specifică pentru a vindeca ochiul cu cataracta!
Astăzi, când tehnologia este într-o permanentă expansiune, chirurgia cataractei este relativ simplă, foarte standardizată, nedureroasă, rapidă și poată fi efectuată ambulator. Ceea ce este însă foarte important de știut pentru ca lucrurile să decurgă simplu și ușor este momentul în care trebuie să apelăm la medicul chirurg oftalmolog. Dacă, în trecut, operația de cataractă era recomandată când gradul de afectare al vederii era foarte avansat („cataractă coaptă”), acum, amânarea inutilă a operației crește complicațiile posibile intraoperator și prelungește perioada de vindecare postoperatorie. Controalele periodice anuale după vârsta de 40 ani vă pot da informații prețioase asupra apariției și a evoluției cataractei.
Un ultim și important aspect de discutat este alegerea cristalinului artificial ce trebuie implantat în locul celui cataractat. Se lucrează cu cristaline foldabile (moi, ce pot fi introduse prin incizii mici fără fire de sutură la final), din materiale de bună calitate (nu există posibilitatea interacțiunii organismului cu materialul respectiv, nu există posibilitatea degradării în timp) și special adaptate dorințelor pacienților în ceea ce privește dioptriile restante. Se pune mult accent pe cristalinele multifocale care permit pacienților operați o independență totală față de ochelari indiferent de distanța de privit.

www.amaoptimex.ro
www.scapadeochelari.ro
www.cataracta.ro


Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha