53
None

Cum a influențat SARS-CoV-2 bolile pulmonare?

Dacă urmărim factorii de risc pentru formele severe de boală în infecția cu SARS-CoV-2, alături de diabet și bolile cardiovasculare, bolile cronice obstructive (BPOC, inclusiv cancerul pulmonar) sunt puse în aceasta listă a riscului pentru formele severe de COVID-19.

Persoanele cu astm, dintre pacienții cu boli respiratorii cronice, sunt mai puțin afectate de COVID-19, dar atenție, cei cu astm necontrolat și mai ales cu astm sever sunt predispuși a fi afectati de forme severe ale infecției cu SARS-CoV-2. Mesajul este că acești pacienti cu astm bronșic trebuie să scadă la minimum șansele de a se infecta. Pe de altă parte, corticoterapia inhalatorie sau orală nu trebuie evitată la pacienții cu astm în contextul pandemiei COVID-19, ci trebuie să își mențină terapia regulată inhalatorie cu corticoizi inhalatori.

Pacienții cu BPOC sunt printre cele mai afectate de COVID-19. Se încurajează ca persoanele cu BPOC să urmeze sfaturile echipelor de sănătate publică din propriile țări și din nou, același lucru ca și pentru pacienții cu astm, să scadă la minimum șansele de a se infecta. De asemenea, corticoizii inhalatori sau sistemici nu trebuie evitați la pacienții cu BPOC în timpul epidemiei COVID-19, deci trebuie să își mențină terapia regulat, cu bronhodilatatoare inhalatorii.

Pacienții cu cancer pulmonar sunt o categorie aparte în ceea ce privește impactul pandemiei COVID-19 deoarece, asa precum bine știm, cancerul pulmonar este cel mai rău dintre cancere, fiind descoperit extrem de tardiv pentru peste 75% din pacienți. Formele de boală sunt severe și foarte severe, și datorită faptului că evoluția acestei afecțiuni este extrem de rapidă, astfel încât, în mod real, putem vorbi de o supraviețuire pentru acești pacienți cu cancer pulmonar în stadii foarte avansate, de 5% la 5 ani. În pandemie, accesul pentru diagnostic al acestor pacienți a fost în mod evident întârziat, în primul rând datorită faptului că pacienții s-au temut să vină la spital din cauza pericolului potențial pentru COVID-19, dar și datorită faptului că cea mai mare parte a medicilor pneumologi români au fost și sunt încă angrenați în lupta contra infecției SARS-CoV-2. Așadar, având în vedere gravitatea extremă a acestei afecțiuni, pacienților trebuie să li se acorde o grijă extremă în ceea ce privește tot ceea ce înseamnă măsuri de prevenție împotriva infecției, cu atât mai mult cu cât vorbim despre pacienți al căror tratament oncologic conduce de foarte multe ori la o diminuare a imunității. Este și motivul pentru care, în colaborare cu medicii oncologi, trebuie stabilită perioada în care acești pacienți vor fi vaccinați, ca fiind aceea în care statusul lor imunitar permite acest lucru.

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha