Ce este celulita orbitală?
Celulita orbitală reprezintă inflamația țesuturilor moi și a grăsimii care țin ochiul în orbită (o inflamație care s-a extins în orbită, în spatele septului orbital). Copiii mici sunt afectați cel mai des, dar poate apărea la orice vârstă.
Spre deosebire de celulita preseptală - o inflamație a țesuturilor localizate anterior de septul orbital, adică a pleoapelor - celulita orbitală este mult mai gravă.
Cauzele celulitei orbitale
Celulita orbitală se produce cel mai frecvent prin extinderea în orbită a unei infecții de vecinătate (de la nivelul sinusurilor sau a dinților) sau pe cale hematogenă (prin sânge). Infecțiile pleoapei (celulita preseptală), sau plăgile oculare sau palpebrale suprainfectate (după traumatisme sau intervenții chirurgicale) pot determina de asemenea răspândirea infecției în orbită.
Celulita orbitală este o afecțiune oftalmologică gravă care, nediagnosticată și netratată corect și la timp, poate duce la pierderea parțială sau totală a vederii!
Cum se manifestă
Celulita orbitală se însoțește de obicei de următoarele simptome:
- durere la nivelul ochiului și la încercarea de mișcare a acestuia
- umflarea și înroșirea pleoapelor
- înroșirea ochiului și secreții oculare
- limitarea mișcărilor globului ocular
- proptoză - împingerea ochiului înspre exterior
- scăderea vederii
- uneori febră, dureri de cap, oboseală și letargie (semne care atestă de obicei apariția complicațiilor
Diagnostic și tratament
Diagnosticul este de cele mai multe ori clinic, dar este nevoie și de investigații paraclinice pentru depistarea agentului infecțios care stă la originea bolii (analize de sânge și culturi din secreția oculară) și depistarea complicațiilor (CT, RMN).
Cele mai frecvente bacterii întâlnite în infecțiile orbitale sunt streptococii și stafilococii, în mod special Staphylococcus aureus.
Imediat ce este stabilit diagnosticul, se începe tratamentul antibiotic cu spectru larg, administrat intravenos. Pacientul va fi internat pe perioada tratamentului, pentru monitorizarea îndeaproape a evoluției bolii și tratarea eventualelor complicații ce pot apărea.
Complicații posibile
Lăsată netratată, celulita orbitală poate progresa, extinzându-se în zonele adiacente orbitei și provocând complicații grave, precum:
- abces orbital
- abces cerebral
- meningită
- tromboză de sinus cavernos
- septicemie
- pierderea de auz
- afectarea globului ocular cu pierderea definitivă a vederii
Copiii sunt mai predispuși la apariția complicațiilor datorită sistemului imun imatur și pereților orbitari mai subțiri prin care infecția se poate răspândi mai ușor.
Prognostic
De obicei celulita orbitală răspunde rapid și complet la tratamentul antibiotic adecvat. În lipsa tratamentului însă, evoluția poate fi foarte gravă, întrucât cavitatea orbitară comunică direct cu cutia craniană și infecția se poate răspândi direct la creier, putând provoca chiar decesul pacientului.
Celulita orbitală reprezintă o urgență medicală, de diagnosticarea precoce și tratamentul instituit imediat depinzând salvarea vederii și prevenirea apariției complicațiilor amenințătoare de viață!