45
None

Sinuzitele: simptome și cauze

Rinosinuzitele reprezintă o patologie inflamatorie și infecțioasă a mucoasei nazale și a sinusurilor paranazale. În ambele lor prezentări, acută sau cronică, sinuzitele creează un disconfort major pacienților.

Simptomele sinuzitelor
Principalele simptome ale sinuzitelor sunt:

  • obstrucția nazală;
  • secrețiile nazale;
  • senzația de greutate, presiune facială;
  • durerea de cap (frecventă).

Durerea de cap este mai prezentă în episoadele de acutizare a sinuzitelor, la sinuzitele cronice fiind caracteristice presiunea facială și secrețiile care curg în cantități mici, dar constant, deranjând pacientul și afectând foarte mult calitatea vieții acestuia.
Simptomatologia sinuzitelor acute este mai explozivă (durere, febră, secreții purulente) față de cea a sinuzitelor cronice (simptomatologie deranjantă persistentă: rinoree posterioară, presiune facială, obstrucție nazală).

Cauzele sinuzitelor
Sinuzitele pot avea cauze locale identificabile de tip anatomic, odontogen, traumatic și tumoral sau pot reprezenta o afecțiune a mucoasei sinusurilor cu inflamație și degenerare polipoidă a mucoasei, în aceste situații fiind frecvent suspicionată și patologia alergică.
Cauzele locale, punctuale ale sinuzitelor sunt deviațiile de sept nazal și anomaliile anatomice ale altor structuri din nas: cornetele nazale; sinusurile etmoidale, maxilare, frontale, sfenoidale. Acestea sunt sinusurile care se pot suprainfecta, determinând patologie acută sau cronică.
De multe ori, sinuzitele în prezentare acută sunt de cauză odontogenă (dentară) în contextul unor infecții ale premolarilor și molarilor de la nivelul maxilarelor superioare, dacă acești dinți au apropiere mare de planșeul sinusal. Sinuzitele pot apărea în contextul tratamentelor stomatologice, când în cadrul procedurilor efectuate la nivelul rădăcinilor dentare se poate ajunge la nivelul sinusurilor.
Sinuzitele în context traumatic sunt cauzate de traumatisme nazale și faciale care pot produce fracturarea pereților sinusurilor și fracturi ale septului nazal. Astfel se blochează ventilația sinusurilor, situație care duce la suprainfecția ulterioară a acestora.
Patologia inflamatorie a mucoasei nazale și a sinusurilor paranazale fără a avea o cauză locală decelabilă poate apărea în contextul patologiei alergice, care determină edem, inflamație și secreții la nivelul mucoasei nazale și în interiorul sinusurilor. Aceste secreții se pot suprainfecta și pot determina degenerarea polipoidă a mucoasei, cu suferință importantă pentru pacienți. De foarte multe ori, aceștia sunt evaluați și de medicul alergolog, care nu identifică o alergie propriu-zisă la un anumit alergen, însă descoperă valori crescute ale eozinofilelor și în sânge și în secrețiile nazale. Una dintre ipotezele terapeutice pentru patologia inflamatorie rinosinusală ar fi alergia la un spor de ciupercă care se găsește în aer ubicuitar (peste tot în natură), respectiv Alternaria. Anumiți pacienți reacționează exagerat la prezența acestor spori care determină evenimentele de tip inflamator rinosinusal.
O sinuzită netratată poate determina complicații grave, așadar este indicat ca pacienții care prezintă simptomatologia descrisă sau au suferit un traumatism nazal ori facial să se adreseze medicului ORL.

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha