5
None

Cum ne măsurăm în mod corect tensiunea arterială?

Hipertensiunea arterială este o condiție medicală serioasă, definită ca fiind creșterea constantă și menținerea la valori ridicate a presiunii exercitate de sânge la nivelul pereților arteriali.

Tensiunea normală crește de la 90/60 în momentul nașterii, până la aproxima-tiv 120/80, în perioada adultă. Dacă tensiunea arterială crește și se menține la o valoare mai mare de 140 mmHG pentru o perioadă mai lungă de timp, se poate vorbi despre hipertensiune arterială. Valorile cuprinse între tensiunea normală și hipertensiune – prehipertensiune - semnalizează o predispoziție către o presiune arterială crescută și risc de a dezvolta hipertensiune.

• Tensiune normală: mai mică de 120/80

• Prehipertensiune: 120/80 – 139/89

• Hipertensiune: peste 140/90

Monitorizarea tensiunii este importantă nu doar în cazul pacienților diagnosticați cu hipertensiune ci și în cazul persoanelor clinic sănătoase, deoarece hipertensiunea este o afecțiune asimptomatică.

Cum măsurăm corect tensiunea arterială?

Indiferent de tipul de tensiometru utilizat, pentru a obține rezultate corecte, se impun o serie de măsuri: ♦ Familiarizați-vă cu aparatul de măsurat și parcurgeți cu atenție instrucțiunile de utilizare și de fixare corectă a manșetei pe braț. Asigurați-vă că manșeta este potrivită ca mărime brațului Dvs.

♦ Evitați orice aliment, cafeina (cafea, ceai, cola, energizante), tutun sau alcool cu 30 de minute înainte de măsurarea tensiunii.

♦ În plus, înaintea măsurării se recomandă vizitarea toaletei; o vezică plină poate duce la creșterea presiunii arteriale.

♦ Eliberați-vă de stres

♦ Adoptați o poziție comodă și relaxați-vă timp de 3-5  minute, cu spatele sprijinit de spătarul unui scaun și tălpile poziționate pe podea, fără a încrucișa picioarele. Nu vă măsurați tensiunea când sunteți tensionat, nervos, sau experimentați durere.

♦ Adoptați o poziție corectă

♦ Sprijiniți mână pe spătarul unui scaun sau pe o suprafață plată și asigurați-vă că este poziționată la nivelul inimii.

♦ Nu vorbiți în timpul măsurătorii

♦ Mișcarea sau vorbitul pot afecta acuratețea rezultatelor.

♦ Repetați măsurătorile de 3 ori, la intervale de 2-3 minute

În unele cazuri, valoarea primei măsurători este superioară celor ulterioare. Pentru măsurători consecutive, folosiți aceeași mână.

De reținut:

Tensiunea arterială variază pe parcursul unei zile, iar valorile sunt, de regulă, mai ridicate dimineața.

Tensiunea diferă de la o mână la alta, însă diferențele nu trebuie să fie semnificative; o diferență mai mare de 20 mm HG pentru presiunea sistolică trebuie raportată medicului.

Unele persoane prezintă valori tensionale crescute cu aproximativ 20-30 mmHg în cabinetul medicului, comparativ cu măsurătorile de acasă. Acest „sindrom de halat alb” este determinat de anxietatea provocată de examenul medical.

Aritmiile cardiace pot interfera cu rezultatul măsurătorii. Folosiți un aparat care semnalizează aritmia și repetați măsurătorile.

O singură valoare ridicată nu trebuie să reprezinte un motiv de îngrijorare. Relaxați-vă și repetați măsurătorile; consultați medicul doar dacă valorile rămân ridicate pentru mai multe măsurători în momente diferite ale zilei.

Pentru a avea garanția unor valori corecte la domiciliu, se recomandă utilizarea unui tensiometru digital validat clinic, cu măsurare pe braț, care să fie ușor de utilizat, pentru a exclude posibilele erori de operare. Pentru pacienții cu aritmie cardiacă este util ca aparatul să semnalizeze prezența acestei condiții, deoarece poate falsifica rezultatul măsurătorii.

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha