Buzele sunt punctul central de interes al feței, fiind în mod particular afectate de îmbătrinire, datorită pielii foarte fine ce le acoperă. Fiind sursa producerii sunetului și a comunicării, buzele au fost mereu punctual de interes central al feței, având un rol important deoarece ele zâmbesc, sărută, se strâmbă sau coboară în jos când ne supărăm. Ultimele tehnici de rejuvenare a buzelor sunt capabile să le mărească, să le hidrateze, să le schimbe forma, să le accentueze conturul sau să le redea frumusețea din tinerețe.
Buzele sunt una din cele mai vulnerabile zone pentru îmbătrânire, deoarece pielea buzelor este foarte subţire (3-5 straturi de celule) faţă de pielea din alte zone faciale (până la 16 straturi de celule). Aceasta se traduce prin îmbărânirea mai rapida a buzelor faţă de alte regiuni ale feţei. Lipsa glandelor sebacee duce la o protecţie mai mică a buzelor, ele deshidratându-se mai rapid; lipsa melanocitelor duce la un risc mai mare de cancer de piele şi hiperpigmentare la nivelul buzelor. Buzele sunt expuse şi stresului mechanic exercitat atunci când vorbim, zâmbim sau ne încruntăm, fiiind mai afectate şi de factorii de mediu.
Buzele reprezinta mai mult decât vermilionul, adica partea roşie cărnoasă. Buzele sunt definite de o zonă bine delimitată de piele în jurul lor, aria periorală, arie de mare importanţă şi în procedurile de rejuvenare a buzelor.
Femeile de toate vârstele se plâng de aspectul buzelor lor. Vârsta medie a pacientelor ce vin la consultaţie pentru corecţia buzelor este în jur de 25 de ani. Oricum, ele tind să observe că buzele îmbătrânesc pe la 40-45 de ani, când rujul nu mai stă lipit pe buze şi se întinde în jurul lor. S-a constatat că femeile sunt mai preocupate de şanţurile mai adânci nazolabiale, de ridurile periorale verticale din jurul buzelor (aşa numitele bar code line) decât de îmbatrânirea buzelor propiu-zise. După tendinţa lansată în moda buzelor de aspectul plin şi senzual al buzelor lui Angelina Jolie în 2003, în prezent femeile îşi doresc mai mult un aspect mai natural, aspiraţiile lor variind odată cu vârsta: pacientele tinere doresc buze mai pline, mai senzuale, ca ale Angelinei Jolie, Jessica Alba, în timp ce femeile mai în vârstă aleg ca model buzele Marilyn Monroe, Julia Roberts. 25 % din femei sunt nemulţumite de buzele lor sau de zâmbetul lor; 50% ar dori să modifice forma dacă ar putea, marea majoritate recurgând la mărirea şi remodelarea buzelor din considerente emoţionale, pentru a-şi creşte încrederea şi stima de sine, şi nu pentru a arăta mai tinere.
Deşi se încearcă folosirea produselor cosmetice şi antiaging pentru buze încă din adolescenţă, rata de satisfacţie este foarte mica în comparaţie cu procedurile de chirurgie estetică de mărire şi remodelare a buzelor.
Lipsa volumului şi subţierea buzelor joacă un rol important în îmbătrânirea lor, însa şi pierderea definiţiei şi conturului buzelor are rolul ei. Daca privim din lateral, o zona periorală cu aspect tânar este ca o pistă de sărituri de ski. Pe măsură ce faţa îmbătrâneşte, işi pierde curbele şi se aplatizează. Filtrul buzelor, partea centrală a buzei de sus ce uneşte buza superioară cu nasul, se aplatizează şi-şi pierde definiţia. Arcul lui Cupidon, işi pierde curbura şi conturul. Cu vârsta, conturul buzelor nu mai este neted ci ondulat, cu riduri verticale în jurul buzelor-code bar lines, ceea ce face ca rujul să se întindă, colţurile buzelor sunt orientate în jos, ceea ce dă un aspect trist, poate apărea micropigmentarea buzelor, pete solare în jurul gurii; buza de sus fiind mai afectată de toţi factorii mai sus menţionaţi decât cea de jos. Fumatul este unul din factorii principali de îmbătrânire a buzelor, atât prin deshidratarea lor cât şi prin apariţie de riduri verticale în jurul gurii.
Fotoîmbătrânirea scade producerea de collagen, ceea ce duce la pierderea apei, deshidratare şi apariţia ridurilor şi pierderea volumului. Estomparea culorii roşii a buzelor este datorată problemelor de microcirculaţie care apar odată cu vârsta. FILLERELE DERMICE sunt tratamentul de elecţie în cazul măririi buzelor, combinaţia de tipuri de fillere fiind una complexă pentru a rezolva toate aspectele îmbătrânirii buzelor: Fillere pentru pierderea de volum în profunzime, Fillere penru accenturarea conturului, fillere pentru a creea o reţea de suport pentru ţesuturile din jurul buzelor, fiind importantă şi tehnica de injectare şi de plasare a fillerului.
Important de reţinut este faptul că la fiecare repetare a injectării cu acid hialuronic, de exemplu, se foloseşte o cantitate mai mică de produs, iar intervalul de menţinere a efectului se măreşte!
Injecţiile cu toxină botulinică se pot folosi cu succes în combinaţie cu fillerele cu acid hialuronic, mai ales pentru a corecta colţurile buzelor orientate în jos.
Exfolierea şi rejuvenarea buzelor prin microdermabrazie şi terapie PRP –VAMPIRE THERAPY, întregesc ansamblul complet de tehnici folosite azi, pentru a reîntineri complet buzele şi ridurile din jurul lor.
Clinica de chirurgie estetică „Dr. Klara Băncilă”
B-dul Dacia nr. 51, sector 1, Bucureşti
Telefon: 0722.532.299; 0757.358.259; 021.211.29.98
www.klarabancila.ro; www.facebook.com/Dr. Klara Bancila