None

Detoxifierea organismului primăvara

Pentru a conştientiza importanţa detoxifierii, este foarte important să înţelegem mecanismul acumulării toxinelor şi efectele negative ale acestui fenomen pe care este greu să-l evităm.

Mediul în care trăim este supraîncărcat de substanţe toxice care pătrund în organism prin aerul inspirat, prin mâncare şi apă. Chiar şi corpul nostru produce deşeuri metabolice toxice care trebuie eliminate pentru a ne menţine sănătatea şi forţele vitale. Corpul hrănit corect elimină în mod natural aceste toxine prin plămâni, piele, rinichi şi intestinul gros(colon). Din nefericire, cu timpul, ca urmare a bolilor, obiceiurilor alimentare nesănătoase şi a altor factori, depuraţia organismului încetineşte şi toxinele se acumulează.

Există câteva simptome care constituie semnale de alarmă: depuneri pe limbă, mirosul neplăcut al gurii, dureri de cap repetate, ameţeli, somnolenţă, apatie, scăderea capacităţii de concentrare, oboseală cronică, scăderea energiei, gânduri sumbre, iritabilitate, tensiune ridicată, balonări, probleme digestive.

Colonul este organul cheie al sistemului digestiv în detoxifierea organismului. Colonul are şi un rol important în absorbţia fluidelor şi a vitaminelor esentiale. “Intoxicarea” intestinului gros influenţează multe organe generând diverse probleme de sănătate: afecţiuni ale stomacului, afecţiuni tiroidiene, hepatice, afecţiuni cardiace, pulmonare, afecţiuni renale, afecţiuni ale vezicii urinare şi ale prostatei.

Detoxifierea se face periodic, la fiecare schimbare de sezon sau cel puţin la interval de 6 luni, primăvara şi toamna.  Perioadele de post reprezintă ocazii foarte bune pentru detoxifierea organismului.

Pentru eliminarea deşeurilor şi toxinelor din organism este bine să adoptaţi câteva reguli simple pe o perioadă de 7 la 20 de zile(1-3 săptămâni).

În perioada detoxifierii trebuie respectat un regim alimentar strict, bazat pe lichide, crudităţi şi produse naturiste special create în acest scop. Concomitent cu dieta se recomandă câteva măsuri care vor desavârşi acest proces: mersul pe jos, masaj, saună, reflexoterapie, sport şi exerciţii fizice din abundenţă, pentru a stimula transpiraţia. Exerciţiile fizice, mersul activ stimulează şi sistemul cardiovascular şi procesele metabolice în organism, intensificând funcţiile naturale de depuraţie.

Detoxifierea nesupravegheată de un medic nu se recomandă persoanelor care suferă de boli grave şi în special de boli digestive (ulcere, colite, tumori intestinale, boli renale, pietre de dimensiuni mari la rinichi sau vezica biliară).

În timpul dietei de detoxifiere este necesar să se bea cât mai multă apă plată; se recomandă consumul a 2 - 3 litri de apă pe zi, pentru a ajuta organismul să dizolve şi să elimine toxinele prin rinichi şi glandele sudoripare.

Efectul dietei de detoxifiere se datorează nu numai alimentelor pe care le conţine, ci şi celor pe care le exclude. Se recomandă evitarea consumului de sare de bucătărie, cafeină, aditivi, îndulcitori artificiali, alcool şi zahăr, toate acestea reprezentând potenţiale toxine ce pot afecta funcţionarea organismului.

ALIMENTE RECOMANDATE

  • fructe crude sub formă de salate sau shake-uri
  • fructe uscate: stafide, smochine, curmale, caise
  • cereale integrale, nuci, seminţe (neprăjite), alune (neprăjite)
  • legume crude (în special legume verzi) sub formă de salate sau opărite
  • miere 1-2 lingurite pe zi (în loc de zahăr)
  • ceai verde în loc de cafea pentru energizare
  • sucuri naturale de fructe sau legume (preparate în casă) şi infuzii de plante
  • ulei de măsline presat la rece adăugat la salata de crudităţi
  • ocazional sana sau chefir (atenţie la etichete, să nu conţină E-uri)
  • supe de legume sau legume fierte (cum ar fi: broccoli, spanacul, conopida sau morcovii);

ALIMENTE INTERZISE

  • alimente prăjite
  • alimente conservate sau afumate
  • alimentele care contin E-uri (coloranţi, conservanţi şi alti amelioratori
  • carne şi mezeluri
  • dulciuri (napolitane, biscuiţi, prăjituri, bomboane etc.)
  • pâine albă, pateuri, saleuri, spaghete şi orice preparat pe bază de faină albă
  • zahăr rafinat, ulei rafinat, cafea, alcool şi băuturi răcoritoare sintetice
  • apă de la robinet (nefiltrată)

Introducerea în alimentaţie a mâncărurilor organice este esenţială pentru toţi cei care optează pentru o dietă de detoxifiere a organismului. Fructele şi legumele non - organice sunt special concepute pentru a fi asemănătoare ca mărime şi culoare şi pentru a rezista cât mai mult. Aceste calităţi se obţin cu ajutorul pesticidelor, ierbicidelor, hormonilor de creştere şi al fertilizatorilor.

Aceste chimicale se utilizează în mod regulat încă din stadiile iniţiale ale culturilor, pe tot parcursul ciclului de creştere a plantelor. Se estimează că pe parcursul unui an prin intermediul mâncarii non - organice se introduc în organism circa 6 kg de subsţanţe chimice din categoriile anterior amintite, la care se adaugă edulcoranţii, conservanţii, cerurile şi aditivii alimentari. Agenţiile de protecţie a mediului consideră că cea mai mare parte a acestor substanţe au un potenţial cancerigen redutabil.

După ce programul de detoxifiere a demarat, cam la o saptamână, se pot adăuga suplimentele nutritive. Există numeroase suplimente alimentare utilizate pentru a ajuta procesul de detoxifiere, dintre care cele mai utilizate sunt:

- Antioxidanţii (cum ar fi vitaminele A, C, E şi seleniul mineral);

- Protectoarele hepatice (de exemplu extractul de anghinare (Cynara scolymnus) cu rol de subţiere a bilei şi stimulator al funcţiei biliare, s.a.);

- Adjuvanţii funcţiei renale (de exemplu extractul de păpădie, care are acţiune diuretică);

- Adjuvanţii funcţiei intestinale (suplimentele ce conţin lactobacili, care ajută flora intestinală sau extractele de aloe vera şi tărâţe psyllium care combat constipaţia).

În plus, în această perioadă, organismul se poate fortifia cu:

- Suplimente de vitamine şi minerale, pentru a se asigura doza zilnică recomandată (adică  optimul unor cantităţi de substanţe necesare bunei funcţionări a organismului);

- Acizi graşi esenţiali ( de exemplu uleiuri de peşte cu omega 3 sau ulei de primula);

Se recomandă şi utilizarea de suplimente pe bază de alge cu clorofilă (de exemplu spirulina sau clorela) care au atât un rol nutritiv cât şi de legare a toxinelor din intestin, grăbind eliminarea lor din organism. Suplimentele alimentare trebuie utilizate pe tot parcursul curei de detoxifiere.

Pentru a se asigura un echilibru al organismului se pot utiliza plante adaptogene precum ginsengul coreean sau cel siberian; acestea ajută organismul să se adapteze la noua dieta. Aceste plante sunt utile mai ales dacă persoana care urmează dieta tocmai a traversat o perioada stresantă.

După terminarea dietei de detoxifiere, este indicat să se adopte un stil de viaţă care să limiteze aportul de toxine. Dieta ce succede, perioada de detoxifiere trebuie sa fie una cât mai sănătoasă şi să conţină cereale integrale, legume şi leguminoase, carne albă, peşte şi cât mai puţin zahăr, sare, cafeina sau alcool. Corpul nostru este unul singur şi merită să îi acordăm atenţia cuvenită pentru a ne putea bucura în sănătate de el.

Farmacist Diriginte

Cornelia Gherga

Surse:

www.detoxifiere-curatareacolonului.ro

http://www.slabire-sanatate.ro

http://www.sfatulmedicului.ro

Comentarii


Eleonor Rosu

Foarte informativ articolul. Pentru detoxifierea organismului folosesc suc de morcovi cu roșii și un ceai din lămâie, urzici, scorțișoară și ardei iute. In trecut am folosit și detoxifiante cu probiotice și chiar am fost foarte multumită.

March 21, 2018, 6:20 p.m.
0
0
Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha