Conform unui comunicat de presă primit de la Casa Naţională de Sănătate, s-a reuşit deblocarea proiectului ”Dosarul electronic al pacientului”, principalele obstacole în nefinalizarea acestuia fiind cele nu mai puţin de 28 de contestaţii care au trebuit să fie soluţionate sau respinse de instanţă. Sistemul, construit din fonduri europene, va permite o evidenţă strictă a serviciilor de sănătate la nivel naţional, prevenirea fraudelor şi îmbunătăţirea stării de sănătate la nivelul pacientului. Este cel mai ambiţios proiect informatic, după ce, anterior a fost implementată reţeta electronică şi după ce cardul de sănătate a trecut de faza pilot.
Din fericire, pe 20 februarie 2013 Curtea de Apel Bucureşti a soluţionat ca neîntemeiată şi ultima din cele 28 de contestaţii depuse de diverşi participanţi la licitaţia din 11.11.2011, decizia de stabilire a câştigătorului fiind irevocabilă. În opinia preşedintelui CNAS, dr. Doru Bădescu, ”în România nu mai există la ora actuală un alt proiect similar ca amploare. Noi ne-am asigurat că se respectă procedurile legale de desemnare a câştigătorilor şi proiectul care a fost tergiversat mai bine de un an şi jumătate poate fi în sfârşit construit. Sistemul va aduce schimbări importante în mediul medical şi va oferi suportul decizional pentru adoptarea politicilor de sănătate publică în România”.
Din păcate, în România, sub acoperirea dată de lupta anticorupţie, care a devenit aproape un imn naţional, legislaţia şi regimul licitaţiilor publice permit prea uşor blocarea unor mari proiecte, cu pondere mare în economie, prin depunerea de simple contestaţii, mai mult sau mai puţin fondate şi uneori iresponsabile. Vedem şantiere vaste cu lucrări îngheţate deşi începute sau altele doar pe hârtie, la care au fost deja bani cheltuiţi pentru studii de fezabilitate. Din punct de vedere al eficienţei economice este mai mare pierderea rezultată din aceste blocaje decât beneficiul care s-ar obţine dacă s-ar încerca a da satisfacţie tuturor participanţii la aceste licitaţii