În societatea contemporană, marcată de evoluţia civilizaţiei umane, ne confruntăm tot mai mult cu afecţiuni şi dureri provocate de ritmul cotidian şi stilul de viaţă al fiecăruia dintre noi. Influenţa acestor caracteristici ale civilizaţiei moderne se resimt în sănătatea picioarelor, forţate să suporte zilnic un ritm trepidant într-un context artificial urban. Nu trebuie să ne surprindă astfel atrofierea treptată a musculaturii şi suprasolicitarea articulaţiilor şi de aici lista poate continua.
Semnalul de alarmă asupra sănătăţii corpului nostru ar trebui să îl tragem fiecare dintre noi analizându-ne stilul de viaţă personal. Lipsa activităţii fizice, perioadele prelungite de stat în faţa calculatoarelor, încălţămintea incomodă provoacă numeroase dureri musculare şi ale spatelui. Din păcate, de prea puţine ori ne dăm seama că aceste afecţiuni, care ne îngreunează activitatea de zi cu zi, sunt cauzate şi de lipsa unui mers corespunzător.
Cauze ale afecţiunilor aparatului locomotor
Sistemul musculoscheletal a fost dezvoltat în condiţii naturale deosebite de cele actuale. Mersul desculţ pe soluri moi, naturale, inegale acţionează grupe de muşchi fundamentale pentru sănătatea aparatului locomotor. Stabilitatea artificială creată de pantofii convenţionali şi solul urban care este neted nu oferă stimulii necesari pentru activarea optimă a musculaturii. Rezultatul este o atrofiere treptată şi suprasolicitare precoce a oaselor şi articulaţiilor.
(...)
Despre mijloacele de prevenire şi tratament care nu funcţionează pe termen lung
Afecţiunile sistemului locomotor (cauzate de lipsa unui tonus muscular adecvat) sunt determinate cel mai adesea de modalitatea necorespunzătoare de a merge, având în vedere atât contextul urban artificial cât şi modul în care păşim. De aceea este importantă identificarea corectă a metodei de contracarare pentru eliminarea acestor dureri.
Tratamentul medicamentos, intervenţiile chirurgicale şi fizioterapice, precum şi alte soluţii auxiliare au fost utilizate în scopul atenuării simptomelor. Cu alte cuvinte, până în prezent, răspunsul medicinei în faţa afecţiunilor ortopedice a fost unul pasiv, de urmărire a simptomelor şi a evoluţiei durerii. De exemplu, în cazul piciorului plat şi al altor dureri în zona tălpii s-a recomandat purtarea susţinătorilor plantari. Aceasta, în primă perioadă, ajută la formarea staticii labei piciorului, dar în continuare duce şi ea la atrofierea muşchilor.
Spre deosebire de acestea, unul din mijloacele de prevenire şi ameliorare testate şi recomandate în toată lumea este reprezentat de utilizarea tipului de încălţăminte fiziologică MBT ale cărei caracteristici de construcţie unice asigură rezultate cu totul diferite. Datorită tonifierii grupelor musculare flasce acţionăm chiar la nivelul originii problemelor.
De ce MBT funcţionează
MBT este construit pe baza principiului simplu şi firesc al mersului natural. Cercetătorii elveţieni au construit o talpă specială bazată pe nucleul „Masai Sensor”, în scopul de a recrea condiţiile de mers natural pe soluri moi şi denivelate. Păstrând mişcarea naturală de rulare, MBT creează o instabilitate sub picioare ce trebuie compensată prin activitate musculară sporită, permiţând astfel corpului să umble în mod natural şi să beneficieze de efectele stimulatoare asupra aparatului locomotor şi a întregului organism.
Practic, chiar şi pe solul dur şi neted al trotuarelor în drumul nostru spre birou, în MBT noi vom activa muşchii şi controla articulaţiile picioarelor noastre în mod similar unei plimbări desculţi prin nisip la mare.
Utilizarea acestui tip de încălţăminte are un efect benefic asupra întregului corp prin activarea muşchilor, îmbunătăţirea posturii, reducerea încărcării pe articulaţiile de şold şi genunchi şi arderea de calorii. Prin utilizarea lor vor fi lucraţi cu aproape 40% mai mulţi muşchi în urma echilibrării permanente, iar impactul cu solul va scădea cu 47%. Aceste energii sunt absorbite în musculatură, pe care o fortifică în acest fel. În plus, ameliorează circulaţia sanguină şi metabolismul ţesuturilor.
Trebuie subliniat faptul că, prin activarea grupelor de muşchi profunzi, îmbunătăţim funcţionarea sistemului musculoscheletal, corectând astfel postura corpului şi eliminând durerile de spate. În concluzie, trebuie să reţinem că atât sănătatea cât şi condiţia fizică ne sunt în mod semnificativ influenţate de felul în care mergem şi că depinde de noi să ne alegem un stil de viaţă benefic din toate punctele de vedere.
Prof. Dr. ATTILA SZÉPLAKI M.D., Ph.D. Docent
Şef de secţie Ortopedie şi Traumatologie,
Clinica de Recuperare Cluj-Napoca,