58
None

Ce program de recuperare necesita artroscopia?

Artroscopia este o investigatie mimin invaziva care permite vizualizarea foarte buna a spaţiului articular cu ajutorulul artroscopului, instrument care se introduce direct în articulaţie, printr-o mica incizie subcutanată, oferind medicului posibilitatea de a inspecta suprafeţele articulare şi ţesutul moale din jur, precum ligamentele şi cartilajele.  

Artroscopia permite examinarea în scop diagnostic a interiorului articulaţiei, cat şi tratarea leziunilor articulare sau îndepărtarea corpilor străini liberi din spaţiul articular, fără a traumatiza sever ţesuturile învecinate. Fiind o intervenţie chirurgicală minim invazivă, artroscopia permite tratarea problemelor articulare prin îndepărtarea fragmentelor intraarticulare osoase, depuneri de calciu sau pinteni osoşi, asigură repararea sau excizia părţilor moi ale articulaţiei, precum ligamente, tendoane, cartilagii, permite ligamentoplastia prin tăierea sau repararea ligamentelor şi excizia cicatricilor sau a sinovialei inflamate. Leziunile articulare complexe vor fi remediate prin combinarea artroscopiei cu chirurgia deschisă. Este o procedură ce se aplică la nivelul articulaţiilor mari, dar în principal la nivelul călcâiului, genunchiului şi umărului. Se mai poate utiliza pentru vizualizarea şoldului, cotului sau articulaţiei pumnului. Avantajele artroscopiei constau în faptul că poate fi efectuată în ambulator, fără să necesite spitalizarea pacientului iar recuperarea este rapidă.

Artroscopia va fi efectuată de către un specialist ortoped. Se poate apela la anestezie locală sau la anestezie generală sau regională. Artroscopia prezintă riscuri foarte reduse de infecţii postoperatorii sau modificări ale ţesuturilor. Artroscopia este contraindicată dacă există răni sau infecţii în vecinătatea articulaţiei, în cazul ankilozei articulaţiei datorată poliartritei reumatoide, a unui traumatism articular sau în urma unei intervenţii chirurgicale, în situaţia existenţei unei afectiuni hematologice severe sau pe parcursul efectuării unui tratament cu medicamente anticoagulante. Recuperarea completă va dura câteva săptămâni sau chiar luni dacă a avut loc o intervenţie chirurgicală extinsă. Se recomandă ca după efectuarea artroscopiei, articulaţia să fie pusă în repaus pentru câteva zile, condusul maşinii fiind interzis în primele 24 de ore.

Firele de sutură vor fi îndepărtate după 7-10 zile. Este posibil să fie necesară aplicarea unei pungi cu gheaţă sau ridicarea membrului respectiv pe o pernă, pentru reducerea inflamaţiei şi a durerii sau folosirea unor analgezice pentru calmarea disconfortului articular. Se vor prescrie un regim igieno-dietetic, medicaţie antalgică-antiinflamatorie şi exerciţii fizice sau kinetoterapie pentru menţinerea mobilităţii articulaţiei (vor fi limitate anumite mişcări pe care le presupune activitatea cotidiană) sub supravegherea unui terapeut.În functie de localizarea articulară, pacientul va purta manşete elastice, bandaje, orteze sau se vor folosi cârje la mers. După realizarea artroscopiei, pacientul mai poate urma terapie cu proceduri fizicale.

Se vor indica undele scurte şi laserterapia, aplicate într-o primă fază, când predomină inflamaţia, edemul şi sindromul algic şi se poate continua cu ultrasunete şi electroterapie dacă evoluţia postartroscopie (redoare articulară, hipotonie musculară) o impune. Programul de exerciţii fizice poate începe la 3-7 zile postoperator, prin exerciţii izometrice şi poate continua, raportat la articulaţia care a beneficiat de artroscopie şi la afecţiunea prezentată de pacient, până la 6 luni, de la caz la caz. Programul de recuperare postartroscopie poate fi învăţat de pacient şi efectuat şi la domiciliu. Este însă foarte important ca primele 10 şedinţe să fie efectuate sub supraveghere medicală şi să existe prezentări la controalele periodice în vederea supravegherii şi evaluării evoluţiei sale.

Contact

Facebook Sef lucr. Dr. Georgiana-Ozana Tache

Blog Sef lucr. Dr. Georgiana-Ozana Tache

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha