None

Diagnostic precoce in glaucom

Glaucomul este o afecţiune oculară caracterizată prin creşterea tensiunii intraoculare, care determină în timp distrugerea progresivă a nervului optic. Există şi o formă de glaucom cu tensiune normală, în acest caz diagnosticul fiind mai dificil. De aceea, este foarte important să se realizeze un examen oftalmologic complet (presiune intraoculară, examen al fundului de ochi, câmp vizual, pahimetrie corneană) în special la persoanele care prezintă un risc crescut de a avea glaucom (vârsta peste 45 ani, cei care au rude cu glaucom).

În prezent avem la dispoziţie un aparat nou, de ultimă generaţie, GdxVCC , care reprezintă singura tehnologie de detectare a glaucomului şi care evaluează în mod direct şi obiectiv stratul fibrelor nervoase retiniene (RFNL). La acest nivel se produc primele modificări cauzate de glaucom. Principiul de funcţionare a aparatului este polarimetria laser prin scanare. Prin această investigaţie se poate diagnostica glaucomul chiar cu 5-6 ani înainte de apariţia modificărilor de la nivelul câmpului vizual.




Testul este rapid şi confortabil, neinvaziv pentru pacient. Durata testului este de 3, maximum 5 minute, iar pacientului nu i se administrează picaturi pentru dilatarea pupilei sau anestezice locale (nu atinge ochiul). Este necesară şi o bună cooperare cu pacientul, acesta trebuind, pe durata examinării, să fixeze cu privirea un punct luminos. Totodată, pentru acurateţea investigaţiei, pacientul nu trebuie să aibă cataractă avansată, leucom cornean (opacitatea corneei). Măsurătorile obţinute sunt comparate cu cele prezente într-o bază de date, care cuprinde informaţii de la mai mulţi pacienţi având vârste, naţionalităţi şi vicii de refracţie diferite.

Rezultatele obţinute sunt redate sub forma unei hărţi color a fundului de ochi, centrată pe nervul optic; este o scală color care prezintă modificările de la nivelul RFNL. Modificările cantitative de la nivelul RFNL se interpretează prin valoarea indicelui NFI. Pacientul este considerat cu risc scăzut de glaucom la valori NFI cuprinse între 0 şi 30, suspect de glaucom la valori NFI între 31 şi 50 şi cu un risc crescut de glaucom la valori NFI între 51 şi 100.

Rezultatele obţinute sunt reproductibile, ele pot fi comparate cu cele obţinute la date anterioare, putându-se astfel realiza un bun management al evoluţiei glaucomului, precum şi adoptarea unui tratament corespunzător.

Dr. Carmen Dragne

medic specialist oftalmolog

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha