Sistemele de sănătate înregistrează o populație crescătoare de pacienți de sex masculin cu patologie a sânului. Acest fapt se datoreaza numeroaselor posibile etiologii, variind de la patologia congenitală la efectele unui stil de viață sedentar și o incidență crescută a diabetului.
Există mecanisme fiziopatologice diferite aflate la baza fiecărei etiologii posibile de ginecomastie: ginecomastia fiziologică, idiopatică, persistentă a adolescentului, senilă, asociată cu tumori secretante de hormoni, asociată patologiei endocrinologice, hipoandrogenismului primar, insuficienței renale sau hepatice, indusă medicamentos și formatiunilor tumorale mamare. Este cunoscut faptul că o masă crescută a țesutului mamar specifică ginecomastiei predispune la apariția unei patologii a sânului.
În fața unui pacient cu o tumoră a sânului trebuie avut în vedere faptul că această formațiune poate fi asociată cu neoplasme ale testiculului; tumori pulmonare, hepatice sau intestinale; asociată hermafroditismului, sindromului Klinefelter, bolii Graves. Astfel, ecografistul trebuie să examineze și alte zone anatomice nu să se concentreze numai asupra leziunii mamare. O iconografie bogată, cuprinzând astfel de cazuri, va îmbunătăți detecția precoce a patologiei sânului la bărbați și va facilita o examinare cât mai complexă a cazurilor viitoare.
Pubertatea
La nastere, indivizii de sex feminin și cei de sex masculin au un tesut mamar identic. Diferentierea apare sub actiunea hormonilor în timpul pubertatii. Estrogenul stimuleaza proliferarea tesutului glandular și testosteronul îl inhibă.
Ginecomastia este o patologie reprezentată de o masă crescută a țesutului mamar la bărbați; pot exista și situații de pseudoginecomastie.
Ginecomastia la pubertate. Se observă la 4-6% dintre adolescenți, Este bilaterală și asimptomatică; Se remite spontan în luni/ani; În unele cazuri poate duce la dimensiuni considerabile și persistență mai îndelungată datorită sensibilității țesutului mamar la stimularea estrogenică.
Ginecomastia senilă. Apare la peste 60 de ani, urmare a scăderii funcției testiculare; creștere a nivelului de estrogeni
Ginecomastia iatrogenă. Se întâlnește la bărbați adulți, datorită excesului de medicamente; este reversibilă și dispare odată cu stoparea medicației
Ginecomastia congenitală. Este definită ca Sindrom Klinefelter și se datorează scăderii producției de testosteron.
Ciroza. Este rezultatul unei secreții excesive de androstendion de la nivelul suprarenalei.
Neoplasmul mamar la bărbați
Reprezintă 1% din totalul cancerelor de sân
Prognostic prost, cu rată de supraviețuire la 5 ani de 20-30%
Progresie rapidă cu metastaze precoce
Vârsta medie de debut 55-59 ani
Localizarea unilaterală este caracteristică
Clinic, infiltrare excentrică dureroasă a zonei sub areolare
30% din cazuri au modificarea tegumentului
10% din pacienți au sângerare la nivelul mamelonului
Concluzii
În fața unui bărbat cu o formațiune mamară se vor efectua obligatoriu ecografie axială bilaterală + ecografie cervicală anterioară + ecografie abdominală superioară.