Diversitatea tumorilor cerebrale a impus clasificarea lor in functie de multiple criterii, care sunt in continua dezvolatre, fiind adaugate criteriile genetice, moleculare si de activare al unor cai intracelulare in calsificarea OMS 2021 rezultand numeroase subtipuri de tumori gliale, meningeale, germinale, ale nervilor cranieni, ale regiunii selare, limfoame sau metastatice. Iar clasificarea în functie de gradul de agresivitate ia în considerare criterii precum: extensie celulară, densitate tumorală, polimorfism nuclear, grad mitotic, proliferare endotelială, necroză tumorală, clasificandu-le îin neoplazii de grad scazut (tipurile I si II) sau crescut (tipurile III si IV).
Simptomele clinice sunt date de:
- efectul de masa al tumorii, cu hipertensiune intracraniană secundară;
- compresia locală, caz în care apar simptome focale sau de modificări de comportament și personalitate în funcție de zona în care se găsesc;
- afectare endocrinologică, în cazul afectării glandei pituitare.
Datorită localizării, dincolo de bariera hemato-encefalică, metastazarea, care are loc pe cale hematogenă, este foarte rară.
În cazul tumorilor de agresivitate scăzută, pacienții dezvoltă simptome tardiv în evoluția bolii, iar în cazul celor mai agresive, tabloul clinic se depreciază rapid.
Tratament
- Tratamentul este reprezentat de rezecție chirurgicala in limite oncologice când este fezabilă, rezecție incompletă sau doar biopsie în cazul tumorilor ne-excizabile, urmat de radioterapie, chimioterapie adjuvantă sau terapie moleculară țintită. În cazul tumorilor ne-infiltrative de grad I, radioterapia și chimioterapia adjuvantă sunt considerate doar în cazul bolilor reziduale sau recurente.
Monitorizarea Imagistică
Monitorizarea acestor boli se realizează prin IRM convențional în funcție de agresivitatea tumorilor:
- la 3-6 luni timp de 3-5 ani apoi monitorizare anuală la cele cu grad OMS I;
- la 3-6 luni timp de 3-5 ani apoi monitorizare la 6-12 luni la cele cu grad Ii;
- pentru cancerele agresive, de grad III-IV se realizează la 2-8 săptămâni după radioterapie, la 2-4 luni timp de 3 ani si apoi la 3-6 luni restul vieții.
RMN-ul poate fi realizat și la indicația clinicianului în cazul deteriorării neurologice iar primul RMN după intervenția chirurgicală se efectuează la 48 de ore.