52
None

Îngrijirea bebeluşilor în sezonul rece

Îţi faci griji în privinţa modului în care cel mic va face faţă ameninţărilor ce vin odată cu anotimpul rece – frigul, gripa şi răceala? Este normal, însă îngrijorarea nu trebuie să vă forţeze să „hibernaţi” în locuinţă până la sosirea primelor raze de soare. În continuare îţi vom oferi câteva sfaturi care te vor ajuta să te bucuri de părţile frumoase ale iernii alături de bebeluşul tău.

Controlează inteligent temperatura

Nou născuţilor le este mai dificil să-şi ajusteze temperatura corpului decât nouă, de aceea este mai important să menţinem o temperatură constantă în cameră decât una foarte ridicată. O temperatură potrivită în camera celui mic va fi undeva în jurul valorii de 18-20 de grade. Evitaţi căldura excesivă deoarece şocul trecerii la mediul de afară va fi unul mai mare.

În ceea ce priveşte hainele pentru plimbările în aer liber, putem folosi o regulă destul de simplă – micuţii necesită un strat de haine în plus faţă de noi. Folosiţi mai multe straturi de îmbrăcăminte pentru a putea regla temperatura în cazul în care bebeluşului îi este prea cald/frig. Vă veţi da seama mai precis de cum se simte acesta verificându-i temperatura în zona cefei sau a spatelui. De asemenea, dacă îi este frig nasul s-ar putea sa îi fie palid iar buzele mai vineţii, iar dacă îi este prea cald va fi excesiv de îmbujorat sau transpirat.

Nu vă speriaţi dacă mânuţele sunt mai reci deoarece acest lucru este normal. Nu uitaţi să luaţi cu voi o căciuliţă (o mare parte a caldurii corporale se pierde la nivelul capului) şi mănuşi.

Atenţie la piele

Pielea micuţilor este extrem de sensibilă, iar căldura excesivă şi uscăciunea aerului pot cauza eczeme. Pentru a evita problemele încercaţi ca băiţa să nu depăşească zece minute şi aveţi grijă să folosiţi un săpun special pentru piele sensibilă sau produse fără arome şi coloranţi sintetici. Nu uitaţi apoi să aplicaţi o cremă hidratantă, care trebuie utilizată şi înainte de plimbare pentru a proteja pielea de vânt.

Teama de microbi

Gripa şi răceala sunt afecţiuni obişnuite pentru perioada rece, iar epidemiile sunt şi ele frecvente. Micuţii, care nu au un sistem imunitar complet dezvoltat, sunt mai vulnerabili decât noi în faţa agenţilor patogeni, însă nici de această dată izolarea nu este întotdeauna o soluţie. Putem limita contactul cu microbii spălându-ne des pe mâini, atât noi cât şi cei care vor interacţiona cu bebeluşul (nu trebuie să vă simţiţi jenaţi să îi rugaţi să facă acest gest). Îi vom curăţa şi lui mânuţele, fie cu apă fie cu un gel antibacterian, mai ales dacă are tendinţa să le ţină în gură.

În cazul în care observăm că anumite persoane prezintă simptome de gripă, cea mai bună soluţie este să evităm pe cât posibil proximitatea acestora.

Pentru a întări sistemul imunitar a celor mici cea mai sănătoasă soluţie este alăptarea, care ar trebui să fie făcută cât mai mult timp posibil. Studiile au demonstrat de-a lungul timpului o mare varietate de beneficii ale acestei practici.

Există de asemenea şi o multitudine de produse şi suplimente create special pentru necesităţile bebeluşilor.

Nu trebuie să uităm că iarna alături de cel mic trebuie să fie un motiv de bucurie şi nu de îngrijorare, iar cu puţină atenţie vă puteţi bucura împreună de magia acestui anotimp deosebit. Angela Ciuciu, Asistent Farmacie, Farmacia 3

www.farmacia3.ro

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha