30
None

O abordare ayurvedică a diabetului zaharat

Pe termen lung, diabetul generează complicaţii grave precum coma diabetică, atacul vascular cerebral, insuficienţa renală, neuropatii, cataractă, cetoacidoză, hipertensiune, impotenţă, infecţii ale pielii. Medicamentele hipoglicemiante şi insulina controlează nivelul de glucoză din sânge, dar nu pot trata efectiv boala.

Cauze şi simptome

Ayurveda acceptă drept cauză existenţa factorilor ereditari, dar în primul rând insistă pe stilul de viaţă necorespunzător: la nivel fizic, excesele alimentare, în special cele de dulciuri şi alimente conţinând carbohidraţi, iar la nivel psihic, prezenţa unor emoţii precum îngrijorarea, anxietatea, durerea, stresul.

Alţi factori care sunt menţionaţi ca favorizând apariţia bolii sunt:

• munca intelectuală, comparativ cu cea fizică,

• disconfortul financiar,

• somnul în timpul zilei,

• consumul de lactate, carne, mâncăruri grele.

Printre cele mai frecvente simptome ale diabetului zaharat se numără: senzaţie crescută de foame şi sete, variaţii de greutate, lentoare, oboseală permanentă, apetit sexual scăzut, vindecare încetinită a rănilor, urinări frecvente, uscăciunea gâtului.

Profilaxie şi tratament

După cum v-aţi familiarizat deja, abordarea ayurvedică în tratamentul unei boli implică, pe lângă recomandări fitoterapeutice, şi modificări ale dietei şi stilului de viaţă. Mai ales în cazul unui diabet incipient, este bine ca pacientul să-şi controleze nivelul glicemiei prin dietă şi fitoterapie.

Dietoterapie

Ca reguli de bază, trebuie eliminate zaharurile şi limitat consumul de proteine, pentru că pot afecta funcţionarea rinichilor, dar şi de grăsimi, pentru că deficitul de enzime digestive îngreunează metabolizarea acestora la pacienţii diabetici.

Se recomandă dieta pacificatoare pentru dosha Kapha:

• Laptele trebuie să fie degresat, fiert şi cald şi nu se va consuma împreună cu alte alimente la aceeaşi masă, în special cu alimente acre sau sărate; în timpul fierberii laptelui i se pot adăuga cardamom, scorţişoară, turmeric, puţin piper sau ghimbir.

• Fructele recomandate sunt cele uşoare: mere, prune etc.; se vor evita fructele grele sau acre, cum sunt portocalele, bananele, ananasul, smochinele, curmale, avocado, nucile de cocos şi pepenii.

• Nu se recomandă îndulcitori şi alimente dulci; excepţie face mierea.

• Toate legumele boabe sunt recomandate cu excepţia soia.

• Trebuie redus consumul de fructe oleaginoase (nuci, alune, migdale, fistic, seminţe etc.) şi de grăsimi, mai ales animale.

• Toate cerealele sunt recomandate, în special hrişca, orzul, secara şi meiul. Grâul şi orezul se vor consuma în cantităţi moderate.

• Toate condimentele sunt recomandate (în special coriandru, cardamom, schinduf) cu excepţia sării.

• Toate legumele sunt recomandate, cu câteva excepţii: roşii, castraveţi, cartofi dulci şi dovlecei. Legumele trebuie consumate atât proaspete, în salate sau ca atare, cât şi gătite.

Remedii care pot fi preparate în casă

• schinduf 100g + turmeric (curcuma) 50g + piper alb 50g se macină şi se amestecă până se obţine o pulbere omogenă; se ia câte 1 linguriţă de 2 ori pe zi.

• sucuri naturale de ţelină, de pătrunjel, la care se adaugă cantităţi mai mici de morcov/sfeclă roşie (pentru că au conţinut mare de zahăr)

• o linguriţă de miere de 3 ori pe zi, după mesele principale.

• consum zilnic de ceapă şi usturoi, legume cu proprietăţi hipoglicemiante şi hipocolesterolemiante dovedite.

Fitoterapie

Ca linii ayurvedice de tratament sunt indicate două categorii de plante:

cele cu proprietăţi hipoglicemiante:

• Shilajit - o răşină din Munţii Himalaya care conţine 85 de minerale în formă ionică, aminoacizi, fosfolipide, enzime, fitohormoni, substanţe antibiotice şi antifungice naturale. Are proprietăţi revitalizante, afrodisiac, hematinice, tonice pentru sistemul nervos adaptogene, stimulatoare al metabolismului celular, antioxidante, detoxifiante, antiacide, diuretice, hipoglicemiante; trebuie administrat încontinuu bolnavilor diabetici, pentru că previne apariţia neuropatiilor.

• Karela - castravete amar sau Momordica charantia, care conţine alcaloizi (chinină) glicozide (momordicină), peptide cu moleculă asemănătoare insulinei, vitamine (A, B2, PP, C), minerale (calciu, fosfor, fier, potasiu, cupru), aminoacizi, substanţe grase şi care este un stimulator natural al secreţiei de insulină endogenă, un reglator al funcţiei pancreatice şi al metabolismului glucidelor, cu proprietăţi carminative, diuretice, aperitive, digestive, uşor laxative, antihelmintice, hipolipemiante, detoxifiante. » cele care refac sistemul de producere al insulinei, încercând să remedieze cauza bolii:

• Triphala - o combinaţie ayurvedică tradiţională de 3 fructe, cu acţiune detoxifiantă, digestivă, antioxidantă, stimulatoare a metabolismului general (prin creşterea absorbţiei nutrienţilor la nivelul mucoasei intestinale), tonică hepatic, hipolipemiantă etc.

• Guduchi sau Tinospora cordifolia cu proprietăţi imunomodulatoare, revitalizante, aperitive, digestive, carminative, antiemetice, antidiareice, antihelmintice, antipiretice, tonice cerebrale, detoxifiante, afrodisiace.

Stil de viaţă

Activitatea fizică este foarte importantă în programul de zi cu zi al bolnavului diabetic. Unul dintre cele mai bune exerciţii în acest sens este mersul pe bicicletă, chiar şi medicinală, sau orice altă mişcare ce solicită muşchii abdominali. După efectuarea exerciţiilor nu se bea apă.

Trebuie evitat somnul în timpul zilei şi este total contraindicat somnul imediat după masă.

Trezirea trebuie să se facă zilnic în jurul orei 6 dimineaţa.

Ca frecvenţă şi consistenţă a meselor, pe parcursul unei zile, sunt recomandate două mese solide şi două lichide. Panchakarma - proceduri ayurvedice de detoxifiere

Dintre procedurile de detoxifiere recomandate pot fi amintite:

• masajul cu pulberi de plante (Triphala);

• producerea sudoraţiei prin introducerea într-o saună medicinală specială;

• Shirodhara: constă în aplicarea de ulei medicinal cald, lapte, decoct de plante, în fir subţire pe frunte şi scalp, de la o anumită înălţime, cu un anumit ritm, timp de 30-45minute;

• Shirobasti: constă în aplicarea unei gen de cataplasmă cu ulei pe suprafaţa scalpului.

Farm. Irina Lupaşcu, 0728.290.242

Comentarii


Marinescu Mariana

Eu cultiv castravetele din 2005 gatesc conserv\\\\r\\\\nVand seminte castravete ceai retete\\\\r\\\\n0726059100

Feb. 20, 2017, 10:37 p.m.
1
0
Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha