58
None
130

Leziunile de menisc şi atitudinea terapeutică recomandată. Artroscopia genunchiului

     Literatura de specialitate subliniază faptul că articulaţia genunchiului este cea mai mare articulaţie a corpului uman. Comparativ cu alte articulaţii mari, precum şold sau umăr, este mai puţin acoperită şi protejată de părţi moi, ceea ce explică expunerile frecvente la acţiunea factorilor externi.

     Meniscurile intraarticulare sunt două fibrocartilaje ce creează o congruenţă perfectă între condilii femurali şi platoul tibial, conferă o stabilitate mai mare articulaţiei genunchiului, permit o mai bună alunecare a capetelor osoase articulare şi realizează absorbţia şocurilor la acest nivel, după cum menţionează specialiştii. Meniscul lateral are forma unui cerc aproape complet, iar meniscul medial are forma unei semilune. Meniscul lateral este mai rezistent şi mai mobil. Leziunile meniscale ale articulaţiei genunchiului pot fi singulare sau se pot asocia cu oricare alt tip de leziune în cadrul unor traumatisme complexe (entorse, luxaţii, fracturi), se arată în tratatele de ortopedie-traumatologie. Ruptura de menisc este cauzată, de obicei, de o mişcare de torsiune, deseori cu piciorul fixat pe toată talpa şi cu genunchiul flectat parţial, de exemplu, la ridicarea de greutăţi sau la tenis, fiind de asemenea şi accidentul tipic al fotbaliştilor. Cu vârsta, meniscul se uzează şi poate fi lezat mai uşor. Simptomatologia rupturii de menisc variază adeseori. Nu există terminaţii nervoase la nivelul meniscului, iar durerea este cauzată de tumefierea şi lezarea ţesuturilor înconjurătoare. În vederea stabilirii diagnosticului, medicul specialist va fi informat asupra modului de apariţie a suferinţei şi despre alte leziuni preexistente la nivelul genunchiului. Medicul va examina ambii genunchi şi va evalua tumefierea, gradul de limitare a mişcărilor, stabilitatea articulaţiei şi modul în care leziunea a afectat genunchiul. De obicei, se efectuează radiografii. Când diagnosticul nu este clar, rezonanţa magnetică nucleară (RMN) sau artroscopia sunt două investigaţii paraclinice utile în stabilirea unui diagnostic de precizie.

     Cel mai eficient tratament este cel operator, deoarece nu ne putem baza pe o vindecare spontană, iar ruptura de menisc grăbeşte instalarea procesului degenerativ al genunchiului (gonartroza). Modul de tratament diferă în funcţie de tipul, localizarea şi gradul de extensie al rupturii, vârsta şi nivelul de activitate al pacientului şi perioada de timp care a trecut de la incident, ne informează specialiştii în ortopedie-traumatologie.

     Opţiunile terapeutice includ:

  • tratamentul nechirurgical, constând în repaus, aplicarea de gheaţă local, menţinerea piciorului în poziţie ridicată şi terapie fizicală,
  • repararea prin intervenţia chirurgicală,
  • îndepărtarea chirurgicală a porţiunii rupte (meniscectomie parţială) ori îndepărtarea chirurgicală a întregului menisc (meniscectomie totală).

     Ortopezii efectuează operaţia asupra meniscului prin artroscopie, o procedură folosită iniţial pentru examinarea şi apoi repararea intraarticulară, introducând printr-o incizie, în apropierea articulaţiei, a unui tub subţire (artroscop) ce conţine o cameră video şi lumină. Instrumentele chirurgicale sunt introduse prin altă mică incizie periarticulară.

     Artroscopia este un examen paraclinic, şi de asemenea este o intervenţie chirurgicală miniinvazivă, care permite tratarea problemelor articulare precum îndepărtarea fragmentelor intraarticulare (fragmente osoase, depuneri de calciu sau pinteni osoşi), repararea sau excizia părţilor moi ale articulaţiei (ligamente, tendoane, cartilagii), ligamentoplastia, precum şi excizia cicatricelor sau a sinovialei inflamate. Leziunile articulare complexe vor fi remediate prin combinarea artroscopiei cu intervenţia chirurgicală.

     Transplantul de menisc este o opţiune nouă de tratament a rupturii de menisc, în special când acesta este deja slăbit sau cicatrizat din cauza unei injurii sau a unui tratament anterior. În timpul procedurii respective, o porţiune de cartilaj meniscal de la un donator este transplantată în genunchi.

     Evoluţia leziunii de menisc netratate chirurgical poate conduce la atrofie de muşchi cvadriceps, la genunchi dureros instabil, hidrartroze repetate, lezarea cartilajului articular, cu instalarea gonartrozei. Leziunile mici ale meniscului, localizate la nivelul porţiunii externe a meniscului, se vindecă de obicei cu repaus şi program de recuperare. Leziunile mai mari, localizate la nivelul porţiunii externe a meniscului, au şanse mari de vindecare prin reparare chirurgicală. Este indicată prezervarea meniscului cât se poate de mult, spun specialiştii. A fost demonstrat faptul că, la repararea cu succes a meniscului, salvarea meniscului prin reparare reduce gradul de degenerare a articulaţiei, apărută în timp, comparat cu meniscectomia parţiala sau totală. În general, cu cât este îndepărtat mai puţin ţesut meniscal cu atât degenerarea este mai lentă. Unele rupturi de menisc necesită operaţie chirurgicală.

     O mare importanţă o are programul recuperator, care trebuie atent condus, acesta fiind foarte intens şi complex. Când leziunea meniscului este minoră şi simptomele dispar, medicul recomandă un set de exerciţii pentru creşterea mobilităţii şi un program de exerciţii de fortificare a musculaturii. Exerciţiile pentru afecţiunile meniscului sunt efectuate iniţial sub supravegherea unui medic sau terapeut. Terapeutul se va asigura că pacientul efectuează exerciţiile corect şi fară riscul de apariţie a unei noi injurii.

     Vă recomandăm câteva exerciţii destinate tonifierii musculaturii coapsei şi creşterii mobilităţii genunchiului:

  • încălzirea articulaţiei prin mersul pe bicicleta medicinală, apoi exerciţii de întindere şi ridicare a piciorului;
  • extinderea piciorului din poziţia şezândă (poate fi aşezată o greutate mică pe gleznă);
  • în decubit ventral, se execută mişcări de ridicare a piciorului extins;
  • exerciţii în bazin, inclusiv mersul rapid cu apă la nivelul pieptului, ridicarea fiecărui picior la 90 de grade cu spatele lipit de un perete al bazinului;
  • se pot adăuga exerciţii cu benzi elastice fixate sau se pot mobiliza greutăţi la scripete, cu încărcare progresivă.

Contact

Facebook Sef lucr. Dr. Georgiana-Ozana Tache

Blog Sef lucr. Dr. Georgiana-Ozana Tache

Comentarii


Diana C.

Stimata D-na doctor, acum 3 luni am suferit un accident de bicicleta. M-am lovit destul de violent de ghidonul bicicletei mele. Lovitura este la genunchi, in momentul impactului piciorul fiind indoit. In urma impactului m-am taiat la genunchi, iar durerea sub rotula a fost de tip usturime. Am ramas cu senzatia de “corp strain” intre oase, la nivelul genunchiului, si usturime asociata cu durere sub rotula. Am facut radiografie, rezultatul fiind “areola radiotransparente prezumtibil pseudocistica degenerativa a portiunii femurale intercondiloidea“. Am fost indrumata sa fac si o RMN, cu urmatorul rezultat “femurul-rotula prezinta rotula in pozitie inalta, cu usoara iperpresiune externa si cu invelisurile condrale ale celor doua suprafete suprapuse, caz in care nu apar leziuni focale”. Mentionez ca ma aflu in Italia si ca toate vizitele medicale au fost indrumate si supervizate de medicul de familie, nefiind trimisa la un specialist ortoped, fiindu-mi recomandata fizioterapia (care sincera sa fiu nu cred ca ma ajuta avand in vedere senzatia de corp strain intre oase). Care este parerea dvs. vazand rezultatele scriptice? Ce-mi puteti recomanda in continuare? Multumesc. Diana C.

Oct. 19, 2011, 7:05 p.m.
1
5

Dr. Georgiana Tache

Daca rotula se afla in pozitie inalta si exista o hiperpresiune externa, fara semne de degenerare pseudochistica a portiunii femurale intercondiliene, senzatia de usturile este data de tendonul subrotulian care sta in tensiune. Prin urmare, este clar ca trebuie sa faceti 2-3 proceduri de fizioterapie, precum ultrasunete, unde scurte, CDD longitudinal, alaturi de un program de kinetoterapie care sa tonifice musculatura cvadricipitala si sa reconfigureze geometria locului. Daca, dupa o luna de gimnastica medicala sau kinetoterapie simptomatologia nu dispare, este cazul sa consultati medicul specialist ortoped. La examenul RMN nu se face referire la starea meniscurilor sau la cea a ligamentului incrucisat anterior, ceea ce-mi spune ca sunt in regula. Prin urmare, urmati-ne sfaturile si vorbim peste o luna.

Oct. 22, 2011, 7:02 p.m.
6
5

Gabriel

Stimata D-na doctor, acum cinci luni mi-am lovit meniscul foarte puternic pe o muchie de fier. Imediat dupa lovitura nu am luat masurile cuvenite sperand ca o sa-mi treaca.Doctorul mi-a prescris antiinflamatoare,kinetoterapie si renuntarea la alergat(sportiv de performanta) .Am respectat toate acestea in decursul celor cinci luni,mai putin bicicleta(mers incet) deoarece nu imi provoca dureri.Acum sunt demoralizat pentru ca , desi durerile s-au ameliorat ,inca am probleme la urcatul scarilor ,ridicarea de jos si instabilitatea genunchiului.Doresc sa subliniez ca dupa trei sapt de la accident a inceput sa ma doara si celalalt genunche din cauza dezechilibrului.Va rog sa-mi spuneti ce trebuie sa fac in continuare pentru o recuperare cat mai scurta.Va multumesc anticipat!

Nov. 1, 2011, 8:24 a.m.
3
5

Dr. Georgiana Tache

Stimate domn Gabriel, incercati electrostimulare musculara si kinetoterapie efectuata in pozitia descarcata de greutatea corpului, cel mai indicat hidrokinetoterapie sau inot. Daca dupa doua saptamani durerile persista faceti un RMN de genunchi si consultati un ortoped.

Nov. 1, 2011, 7:55 p.m.
4
2

carmenvlasa

Buna ziua. Astazi am cazut si m-am lovit la ambii genunchi.Problema este ca nu pot indoi genunchiul piciorului stang, cand ma dau jos din pat trebuie sa-mi ajut piciorul pentru a-l cobori iar durerea la incercarea de indoire este groaznica. Am incercat sa stau pe piciorul stang si am constatat ca pot merge doar daca il trag dupa mine, fara indoire. Mentionez deasemenea ca este umflat si la atingere este foarte dureros. Stiu ca trebuie sa merg la un ortoped dar rugamintea mea ar fi ca dupa simptomele descrise puteti face o presupunere cu ce ar fi? Posibil sa fie ruptura de menisc? Asa se manifeta?\r\nVa multumesc.

Sept. 25, 2012, 6:51 p.m.
3
2

Tache Georgiana

Daca tot este weekend, va recomand sa imobilizati in fasa elastiaca sau o orteza de genunchi articulatia dureroasa si sa nu calcati pe picior. Punga cu gheata si Sindolor gel. Antiinflamator oral si vizita la camera de garda deoarece poate ar trebui pusa macar o atela gipsata. Aceasta este varianta cea mai serioasa. Daca nu calcati pe el 2-3 zile si umflatura scade si durerea diminua, este doar o contuzie de genunchi. Daca continua, luni-marti mergeti la ortoped.

Sept. 29, 2012, 12:33 p.m.
6
0

victor

Buna ziua. Acum 2 zile in timp ce jucam fotbal cu niste amici am calcat foarte puternic in piciorul drept dupa care am simtit o durere la genunchi iar cand am incercat sa ma ridic am simtit ca nu mai am control asupra gambei. Acum nu mai simt decat o durere usoara cand intind piciorul si schiopatez putin.Imi puteti spune daca este o leziune care ar trb sa ma ingrijoreze ? Va multumesc anticipat.

Oct. 3, 2012, 11:32 p.m.
2
2

C.M.Nicolae

Buna ziua ,\r\nIn urma cu 6 luni in timp ce jucam fotbal , datorita unei miscari de torsiune am simtit o durere puternica la genunchiul stang , iar dupa ce m-am prezentat la spital mi s-a pus diagnosticul ENTORSA GENUNCHI STANG cu supiciune de afectare a meniscului . Am stat cu atela gipsata circa 14 zile dupa care am fost consultat de un ortoped si mi s-a spus ca meniscul nu pare afectat si ca trb sa fac exercitii de recuperare cca 10 zile la domiciliu. Ideea e ca dupa cele sase luni inca mai simt o durere deranjanta il lateralul piciorului si de asemenea in cazul in care ma asez in pozitia "mersul piticului " de asemenea . De curand am facut cateva proceduri cu interferentiali si cu ultrasunet care m-au ajutat in ideea ca nu mai simt acea durere la efort prelungit ( cand joc fotbal ) . Ce tratament as mai putea face ? Credeti ca e afectat si meniscul ? Va multumesc !

Nov. 12, 2012, 6:46 p.m.
10
1

Martutza

Buna ziua! In data de 17.11, coborand o panta in fuga, am alunecat si m-am prins de un pomisor in cadere, trezindu-ma la pamant, cu genunchii fata-n fata, in pozitie de plug (ski), cam asa: >< Examenul RMN a conchis: leziuni interstitiale LIA, LCM, tendon cvadriceps si rotulian cu dezinsertii partiale tendon cvadriceps la nivel rotulian si rotulian la nivel tibial, leziuni grad 2,3 corn anterior menisc extern si grad 1,2 coarne anterior si posterior menisc intern. Am purtat orteza fixa 2 sapt, iar din a 3a mi s-a recomandat una mobila, sa calc pe picior si sa fac exercitii usoare de recuperare, iar la 2 luni de la cazatura sa fac o artroscopie. Eu inca sper sa pot evita interventia, dar nu stiu cat sunt de afectate tendoanele si ligamentele, mi-e frica sa nu mai rup ceva cu exercitiile. Genunchiul il pot indoi doar vreo 30 grade, inca ma tine si nu stiu in cat timp isi va reveni. Multumesc!

Dec. 10, 2012, 12:15 p.m.
6
2

aly

Buna tuturor, as avea si eu o intrebare, am avut acum 4 luni o interventie la genunchi, o artroscopie pentru a inlatura o bucatica de cartilagiu. M-am recuperat foarte repede. Intrebarea mea ar fi daca as putea face miscare, fitnes, zumba. Pana acum nu l-am fortat cu nimic, nici macar bicicleta.

Jan. 7, 2013, 10:01 p.m.
16
1

stoica tudor

Buna ziua domnul doctor! Am o problema, am avut entorsa a genunchiului drept aproximativ acum 6 luni, acum iar am facut entorsa , am durere la nivelul genunchioului pe interior, e putin umflat , as vrea sa stiu ce urmari pot avea aceste entorse! Si o recuperare fizica! Multumesc!

Jan. 12, 2013, 12:37 p.m.
4
0

Tache Georgiana

Buna ziua stimate Domn, Pentru a evita entorsele, se face o cura de 10 sedinte de fizioterapie urmata de kinetoterapie sau gimnastica medicala de trei ori pe saptamana, pentru consolidarea musculaturii satelita genunchiului, pentru o perioada de 3-6 luni. Apoi, daca durerea sau instabilitatea persista se face un ex RMN.

Jan. 13, 2013, 3:01 p.m.
2
0

Dan

Buna ziua,\r\n\r\nAm o problema la genunchi, rezultatul RMN este "fisura orizontala la nivelul cornului posterior al meniscului intern, fara comunicare cu suprafetele articulare, aspect de leziune gr II." In plus, "usoare modificari de semnal la nivelul versantului inferior al cartilajului retropatelar, aspect compatibil cu condromalacie retropatelara." Este o situatie operabila? Fac sport, inot, bicicleta, la alergari am renuntat. Am o instabilitate in genunchi si dureri dupa sport. Daca este operabila, cat dureaza recuperarea, cat trebuie sa umblu in carje/baston? Am primit pareri impartite... \r\nMultumesc.

Jan. 18, 2013, 9:48 p.m.
20
3

Dan

Buna ziua,\\r\\n\\r\\nAm o problema la genunchi, rezultatul RMN este "fisura orizontala la nivelul cornului posterior al meniscului intern, fara comunicare cu suprafetele articulare, aspect de leziune gr II." In plus, "usoare modificari de semnal la nivelul versantului inferior al cartilajului retropatelar, aspect compatibil cu condromalacie retropatelara." Este o situatie operabila? Fac sport, inot, bicicleta, la alergari am renuntat. Am o instabilitate in genunchi si dureri dupa sport. Daca este operabila, cat dureaza recuperarea, cat trebuie sa umblu in carje/baston? Am primit pareri impartite... \\r\\nMultumesc.

Jan. 19, 2013, 1:33 p.m.
8
6

Elena

Buna ziua. Acum o luna am cazut in genunchi. Genunchii s-au invinetit dar in timp vantaia a disparut iar la pipait genunchiul pare sa aiba un fel de granule (partial). Dar mentionez ca nu ma doare si nu prezinta discomfort la mers.\r\nCe este de facut? Crede-ti ca este o problema serioasa sau se v-a regenera in timp?\r\nMultumesc!

Jan. 29, 2013, 7:39 p.m.
6
2

Tache Georgiana

Stimata Doamna, va recomand sa faceti o ecografie de parti moi (mioentezoarticulara) pentru ca sa fim siguri de ceea ce simtiti la palpare. Poate fi un chist si este bine de stiut deoarece exista tratament fizical adecvat. Multa sanatate si va astept cu rezultatul ecografiei.

Jan. 29, 2013, 10:21 p.m.
4
0

daniel

buna ziua.Am fost operat artroscopic la genunchiul stg. sinovita hiprtrofica hipermica hipertrofie corp hoffa aderente multiple contuzie corn anterior menisc intern au practicat debridaj lavaj artroscopic adezioliza si biopsi sinoviala .La rezultatul biopsiei am avut sinovita cronica viloasa .am inceput recuperarea dupa aproape 2 luni la indicatia medicului musculatura s-a atrofiat deabia acum dupa 10 luni ma simt mai stabil pe picior adica merg bine urc scarile dar cand cobor scarile nu ma pot lasa suficient pe genunchiul operat,doare si renunt .Va rog saimi spuneti muschi atrofiati dor sau doare locurile unde au introdus artroscopul am pus o greutate de 1kg pe glezna si fac exercitii am marit la 2kg si aost ok. am marit la 3 kg si am auzit o pocnitura in genunchi si am renuntat cand apocnit nu m-a durut nu s-a umflat chiar am simtit o degajare de presiune Va rog frumos sa imi spuneti ce parere aveti de cele relatate si daca musculatura se reface si durerea v-a trece .Am 36 de ani m. 175 84kg .Va multumesc.

Jan. 30, 2013, 8:33 a.m.
10
0

florin

buna ziua!in urma q 4 saptamani -am operat de ruptura menisc extern si corn posterior!acum, k si inainte de operatie resimt dureri in spatele genunchiului, in zona tendonului extern, knd flexez sau intind genunchiul lamaxim!imi puteti spune va rog care ar putea i cauza!si ink ceva, dr. mi-a recomadat infiltratii cu solutie vasco-elastica! ajuta la ceva, imi duneaz mai tarziu!e bine sau nu sa le fc!multumesc anticipat!

Feb. 20, 2013, 10:07 p.m.
7
2

yna

in urma cu 3 ani am facut ceva gresit,nu stiu sa explic pt ca nici eu singura nu stiu ce am facut,am ramas cu durere in genunchiul stang...am rabdat pana in 2011 cand a inceput mai rau,mai ales la urcatul scarilor la rasucit piciorul durerea era mare si senzatia ca am picior cu balamale neunse,ca si cum oasele ar fi fost unul pe altul.am mers autnci de la lucru direct la spitalul de accidente(locuiesc in austria)mi-au facut rmn de urgenta,rezultat,meniscul!mi s-a spus ca ar trebui sa ma operez,nu am putut din cauza lucrului,cand s-a mai eliberat la lucru am ramas gravida!genunchiul meu a fost erou,a dus 30 de kg de sarcina in plus!o vreme nu am avut dureri decat cele cauzate de vreme umeda,acum de 3 saptamani au inceput iar,nu pot sta nici macar corect in genunchi sa ma joc cu fiul meu,ma doare in interiorul piciorului,nici in spate nici in afara dar e parca as avea picorul de lemn,il leg mereu cu fasa elastica si doar voltaren ma mai calmeaza dar totusi ce e de facut?am un copil de 10 luni si ajutor nu prea,sint singura doar cu sotul meu aici,ce ma sfatuiti va rog sa fac?nu vreau sa ajung sa nu mai pot merge deloc!precizez ca am 37 de ani si ma aflu momentan in karenz pana are copilul 2 ani.multumesc

March 1, 2013, 12:50 p.m.
4
2

Mihai

Stimata d-na Dr. astazi am efectuat un examen RMN pt.ca de citva timp am probleme cu genunchiul sting,si,inurma examenului s-au stabilit urmatoarele:Hipersemnal T2 si STIR la nivelul epifizei tibiale,medio-extern,LIP aparent integru,LIA cu dezorganizare fibrilara,fara semne evidente de ruptura-leziune fibrilara incompleta.Menisc extern fara modificari semnificative de semnal.Hipersemnal punctiform si liniar la nivelul cornului posterior al meniscului intern,fara continuitate cu suprafata articulara-leziune meniscala gradul 1.Semnal lichidian in cantitate moderata latero-condilian predominant extern,intraarticular tibio-femural,in vecinatatea insertiei tibiale a LIP,retro si suprapatelar extern,cit si la nivelul spatiului popliteu,in imediata vecinatate a muschiului gastrocnemian(chist Baker). Acesta este diagnosticul dar eu nu am inteles mare lucru si ma tem ca este atit de grav si-mi fac atit de multe ginduri astfel ca va rog sa-mi deslusiti si mie ce inseamna asta de fapt,daca o sa am nevoie de interventie chirurgicala sau numai fizioterapie.Mentionez ca am 62 de ani si am dureri la acest genunchi de cca. 3luni am luat antiinflamatoare (Celebrex,Artrostop) dar degeaba.Cind am facut radiografie la genunchi mi s-a spus ca as avea gonartroza(niste pinteni,cam asa ceva si depuneri de calciu)si mi s-au recomandat niste injectii in genunchi dar ulterior mi-au spus sa fac si acest RMN .Cu asa o "zestre " va rog respectuos sa-mi spuneti si mie daca voi mai fi un om "pe picioarele mele" ca inainte si ce presupune aceasta sau sa ma consolez cu amintirea.Va multumesc anticipat si va urez o primavara minunata.MIHAI

March 8, 2013, 9:24 p.m.
5
2

Raluca

Doamna doctor, de cateva luni, daca stau cu piciorul flexat si apoi il intind, simt o durere in spatele genunchiului drept, ca o senzatie de constrictie, ca si cum ma tine ceva sub genunchi. Pot sa merg si sa alerg normal. Nu am avut un accident.Ce as putea face? Va multumesc.

March 27, 2013, 1:54 p.m.
3
2

Virgil

Buna ziua doamna doctor ..acum cateva luni mergeam pe strada si mi-a pocnit ceva la nivelul genunchiului drept si de atunci mergeam foarte greu ..pocnea ceva acolo si ma durea...am fost am facut RMN si mi-a iesit ''FISURA MENISC EXTERIOR'' ..un doctor mi-a recomandat fizioterapie dar nu am facut. Nici pana in ziua dde azi nu am luat nici o masura...nu ma mai doare asa de tare. .ma doare foarte rar ..dar nu pot sa fac sport (alergare fotbal etc) Ce imi recomandati ? Doar cu o operatie pot din nou sa practic sportul ?

April 11, 2013, 8:29 p.m.
2
1

Tache

Stimate Domn, Din nefericire, trebuie sa faceti artroscopie pentru a va recastiga functionalitatea genunchiului. Din fericire, este o o procedura minim invaziva care permite recuperarea rapida.

April 12, 2013, 3:06 p.m.
1
0

Minodora

Stimata doamna doctor, Am probleme cu ambii genunchi si la ambii mi s-a gasit la RMN degenerescenta a cornului posterior al meniscului intern. La dreptul am facut o menisctomie partiala, dar dupa 2 luni nu pot spune ca m-am recuperat complet,. La stangul mi s-a gasit si bursita si patella alta pe langa degenerescenta. Am doar 24 de ani .Momentan iau tratament cu vimoxo si fac kinetoterapie. Nu mai vreau sa mai fac o a doua operatie. Ce sfat mi-ati putea da ? Mi s-a spus ca e un sindrom patellofemural la stangul.

June 1, 2013, 2:55 p.m.
2
2

MELANIA

Am 71 ani ,rez.radiografie ,minima ingustare a spatiului articular tibio-femural in portiunea interna,asociind mici reactii osteofitice adiacente platoului tibial intern si a condilului femural de aceeasi parte,cu mica zona de transparenta subcondrala ,Ce-i de facut ,va rog ...

July 28, 2013, 3:05 p.m.
1
1

maya

Buna ziua!Azi am primit rezultatul de la RMN si problemele suna cam asa: - menisc intern corn posterior cu banda oblica in hipersemnal PD/T1 ce atinge doua suprafete meniscale; - ligament incrucisat anterior ingrosat cu hiposemnale STIR/PD cu insertii pastrate; - importanta acumulare cu semnal lichidian in bursa retropatelara si in spatiul articular Va rog frumos sa-mi spuneti daca se poate rezolva fara interventie chirurgicala? Multumesc!

Aug. 3, 2013, 2:54 p.m.
7
4

Nina

Am 61 de ani impliniti si sunt foarte rezistenta la durere. Pe la sfarsitul lunii iunie si inceputul lunii iulie a inceput sa ma doara genunchiul stang intai usor la coborarea scarilor, apoi si la la urcare, dupa care din ce in ce mai tare incat nici noaptea nu gaseam nici o pozitie in care sa pot dormin fara sa ma doara. Durerea a cedat inainte de a ajunge la ortoped cu Flamexim. Nu am avut nici o cazutura si nici o lovitura puternica, dar concluziile RMN-ului au fost : "ruptura ambe coarne menisc intern si ruptura ligament Humphry". In urma acestui rezultat ortopedul mi-a facut 3 injectii cu Afllutop - cate una pe saptamana si nimic alceva. Va rog sa-mi spuneti daca este suficient, nu trebuie sa mai iau nici o alta masura ?

Sept. 15, 2013, 7:12 p.m.
9
1

dana

Am 15 ani si sunt diagnosticata cu luxatie recidivanta de rotula.Ultima data am fost cu piciorul imobilizat 10 zile in gips.Am consultat mai multi medici ortopezi dar pa rerile pt a purta o orteza sunt impartite.Va rog sa mi spuneti daca orteza este benefica in acest caz si nu are consecinta atrofierea muschilor.Va multumesc anticipat.

Oct. 11, 2013, 6:25 p.m.
1
1

Cristi V.

In urma efectuarii unui RMN la genunchiul drept am fost diagnosticat cu : ,,leziune corn posterior menisc intern tip IV.Bursita. Ce se recomanda in acest caz? Cat de grav este?

Nov. 14, 2013, 2:23 p.m.
8
2

oana elena

Buna ziua, am un baiat de 15 ani care a primit in urma unui examen RMN urmatorul diagnostic -modificari de hipersemnalintrameniscale cu mic fald posterior de ruptura la nivelul cornului posterior al; meniscului intern, fara desprinderi menisco-capsulare sau lichid perimeniscal. -mic defect de cartilaj retropatelar condral la nivelul fatetei externe fara afectarea cartilajului fatetar femural, fara semne de subluxatie sau acumulare fluida in bursa suprapaterala . Mentionez ca faca dans sportiv de performanta .In urma consultatiei la ortoped rezultatul a fost urmatorul: nu va mai face nici o data sport daca nu vrea sa ajunga un olog toata viata. Nu nea fost recomandat nici un tratament doar repaos, la cererea mea apelind la medicul meu fizioterapeut va face recuperare in luna decembrie inca nu stiu in ce va consta recuperarea. Doresc sa aflu parerea dv. multumesc.

Nov. 21, 2013, 10:09 a.m.
8
1

LORE

DE DOUA ZILE SUNT OPERATA DE RUPTURA DE MENISC .PICIORUL ESTE UMFLAT SI ROSU SI TARE CAM ZECE CM.INJURUL OPERATIEI SI AM DURERI POATE FI VORBA DE O TROMBOFLEBITA?

Feb. 1, 2014, 8:24 a.m.
1
1

Dan

Buna ziua!acum 4 saptamani am fost operat de andrei ioan bogdan spital sanador mi sa facut sinevectomie,tin sa mentionez k inainte de interventie nu puteam absolut delo sa indoi genunchi dupa interventie a doua zi la externare am putut indoi picioru pana la 90 de grade akum am 4 saptamani de recuperare si il pot indoi pana la 112 grade intrebarea mea este de ce simt niste blocaje la indoire

May 5, 2014, 12:09 p.m.
3
1

Dan

si tot domnu doctor la externare a dat un diagnostic de ruptura lia completa si k trebuie sa facem aceasta interventie in vara intrebarea mea este de ce nu sa putut sa sa mi se faca in acelasi timp si ligamentoplastia odata k sinovita cronica operata si mobilizarea genunchiului in flexie pana la 120 grade

May 5, 2014, 12:20 p.m.
4
0

Redactie

Stimate domn,\r\n\r\nPentru o a doua opinie medicala va sugeram sa mergeti la un medic de specialitate cu toate documentele medicale pe care le aveti.\r\nNoi nu putem si nu ne propunem sa substituim astfel de consultatii medicale de specialitate.

May 5, 2014, 1:21 p.m.
0
1

Dani

Buna ziua..am ruptura lia trebuie facuta cat mai repede reconstructia lia artrscopica are ceva daca este intarziata. Cel putin un an?pot avea o viata normala totusi pot lucra si la munca fizica cu a cara greutati de 20 de kg doar k nu pot face sport

May 9, 2014, 12:42 p.m.
3
1

barbatescu lucian

Buna ziua, am o rugaminte daca imi puteti da un raspuns la problema mea as ramane indatorat : am fost diagnosticat cu fisura la menisc gradul trei, as dori sa imi spuneti care sunt pasii de urmat pentru recuperare.Astept raspunsul cu interes.Multumesc anticipat.

May 31, 2014, 3:11 p.m.
2
1

Redactie

Recomandarea unui tratament nu se face la modul general, pe internet, pentru ca fiecare caz aparte trebuie tratat in felul lui. De aceea va sugerez sa mergeti la consult la un medic de reabilitare medicala sau la un ortoped.

May 31, 2014, 3:55 p.m.
2
2

fulgeanu dana

Buna ziua, am o rugaminte daca imi puteti spune ce mi-ati recomanda in cazul unei fisuri longitudinale pe un menisc exterior stang iar in cazul ligamentelor incrucisate la genenchiul drept care sunt slabite?Astept cu nerabdare raspunsul dumneavoastra.Multumesc frumos si sper sa fie de bun augur tratamentul recomandat.

Aug. 30, 2014, 12:23 p.m.
1
1

Cornel

Buna ziua! Am 23 de ani si am artroscopie făcută la ambii genunchi, la dreptul in 2007, iar la stângul in august anul curent, cu recomandare pentru operație de ligamente incrucisate; momentan nu am bani pentru așa ceva, dar vreau între timp sa fac ceva sport, iar întrebarea mea ar fi cât de indicat sau contraindicat este mersul pe bicicleta, inotul, sau alergare in plan drept? Multumesc anticipat

Sept. 7, 2014, 11:13 a.m.
0
0

nicoleta

Buna Ziua\\r\\neu am 25 de ani am avut o lovitura urata la genunchi care a fost neglijata si pana la urma am ajuns sa aflu ca am leziune de menisc , mi a fost foarte frica ca am înțeles ca trebuie operata , pana il am vazut pe domnul Dr Tarek Nazer la televizor ,dumnezeu sa ii da multa sanatate , am prins curaj si am fost la dansul si am facut artroscopie de genunchi .\\r\\npot sa zic ca din adoua zi sa simțit diferența si am reusit sa merg fara dureri dupa o suferinta de cateva luni . il recomand cu încredere si va sfătuiesc sa nu mai neglijați asemena problema

Sept. 11, 2014, 8:52 p.m.
0
0

daniela m

buna ziua ,in data de 26 iulie 2014 am cazut pe piciorul stg lateral.Am avut ceva dureri numai in ziua respectiva,nu s-a inegrit si nici umflat piciorul,,am mers pe el cca 2 sapt ,am fost la doctor mi-i s-a pus fesa gipsata 4 zile si apoi am mers cu orteza 2 sapt.Dar genunchiul nu=l puteam flexa;Mi-am facut RMN si rezultatul este:leziune traumatica elogativa,ligament colateral intern,leziune traumatica grd II,corn posterior menisc intern,hidartroza.Mi-i s-a recomandat sa fac 10 zile fizioterapie si kinetoterapie,Au trecut cele 10 zile dar inca nu pot sa flexez bine genunchiul,nu pot urca scari si mai nou deasupra genunchiului stg cand fac ceva efort,sau il indoi si cand vreau sa-l indrept parca pocneste ceva si am senzatie de durere,Spuneti-mi,va rog frumos,ma voi vindeca fara sa fac interventia chirurgicala?ce pot sa mai intreprind?cat mai dureaza pana imi voi folosi la intreaga capacitate piciorul?Am 49 ani multumesc anticipat!

Sept. 22, 2014, 6:52 p.m.
0
0

alin.s

Am fost operat de Dr Tarek Nazer , la Sanador, de ruptura ligament incrucisat anterior si menisc genunchi drept. Ma bucur ca am facut aceasta alegere, este un bun profesionist pe care il recomand. deja ma simt excelent. Am facut si recuperare si acum merg zilnic cativa kilometri fara sa simt vreo durere. Multumesc frumos domnule doctor sunteti extraordinar de bun succes in cariera il puteti gasi pe siteul www.consultatieortopedie.ro

Sept. 26, 2014, 10 p.m.
2
2

Catrinescu

Am fost operata de leziune menisc grad 3 acum o luna,si durerea persista,simt caldura la nivelul genunchiului,durere la nivelul gambei. Este normal?

Dec. 2, 2014, 1:27 p.m.
2
3

Saptamana Medicala Administrator

Va sugerez sa intrebati medicul care v-a operat, care cunoaste cel mai bine situatia genunchiului Dvs.!

Dec. 2, 2014, 2:19 p.m.
0
0

Adrian

Buna ziua!Am facut acum 2 ani o operatie de menisc si lia la genunchiul drept,ma simt foarte bine,am o intrebare:se face vreo injectie in genunchi dupa operatie ca eu nu am facut si ma gandesc sa nu-mi afecteze pe viitor!

Jan. 5, 2015, 11:24 a.m.
1
1

Alex

Buna ziua Dn. Doctor. As dori sa va intreb cat este de grav ceea ce am la genunchi, avand in vedere ca fac dans sportiv de performanta de 22 ani, si as dori sa mai continui macar vreo 5 ani de acum inainte. In urma RMN\'ului rezultatul a fost urmatorul( va scriu doar ce este in neregula): Genunchiul drept: LIA cu minime leziuni fibrilare / Menisc extern corp posterior cu aspect de ruptura fara interesarea marginii meniscale / Modificari de osteocondrita gradul 1 la niv condilului femural extern.\r\nGenunchi stang : Leziune punctiforma a catilajului aticular la niv condilului femural intern, posterior.\r\n Ma intereseaza doar daca mai pot continua sportul de performanta in conditiile in care sunt dispus sa fac orice interventie este necesara. Multumesc anticipat. \r\nAlexandru

Jan. 12, 2015, 9:14 p.m.
0
0

Saptamana Medicala Administrator

Va sugeram sa sunati la Call Center 021-9699 si sa solicitati o programare la Dr. Georgiana Tache, sef sectie Reabilitare

Jan. 12, 2015, 11:08 p.m.
1
0

Mihai

Buna seara dn doctor acum doi ani din cauza unei dureri nu foarte mari iar durerea e doar atunci cand calc cu talpa piciorului mai mult pe interior si unui zgomot ciudat la flexare un clic clic la genunchiul stang in partea din interior am fost la un Rmn rezultatul fiind de degenerescenta menisc medial va rog frumos sa- mi raspundeti daca e obligatorie operatia tind sa precizez ca de acum doi ani nu sau marit durerile pot sa il flexez ma ridic de jos alerg urc scari singurele lucruri care ma deranjeaza e zgomotul care il face genunchiul si durerea aceea foarte foarte mica ,pot sa mai stau asa si sa-l protejez?pot sa port o genunchiera medicinala pentru al proteja sau trebuie neaparat sa ajung pana la urma la operatie?de ce va intreb ca nu mai stiu ce sa fac parerile sunt impartite unii domni doctori imi spun sa il operez de urgenta iar alti domni doctori imi spun sa mai trag de el asa pana nu mai pot.Va multumesc foarte mult.

Jan. 13, 2015, 1:03 a.m.
0
0

Saptamana Medicala Administrator

Contactati Dr. Georgiana Tache la spital Sanador Call Center 021-9699

Jan. 13, 2015, 9:25 a.m.
0
0

Daniel

Stimata Dna Doctor, peste 2 zile urmeaza sa ma operez de menisc intrior (Danemarca ),din pacate a trebui sa astept aproximativ 4 luni (asa e sistemul aici in Dk) dupa accidentul pe care l am suferit in cadrul unui meci de fotbal , ati putea sa mi spune ti daca se poate cand as putea sa revin pe teren din nou la antrenamente si mai ales la meciuri? Va multumesc mult si astept cu nerabdare raspunsul dvs

Jan. 28, 2015, 8:21 p.m.
1
1

Cornelia

Buna ziua ,\r\nDoamna doctor, as vrea sa va intreb daca in timpul aceleiasi artroscopii se poate rezolva si ruptura de menisc si reconstructia de ligament incrucisat.\r\nVa multumesc.

Feb. 18, 2015, 8:47 p.m.
2
0

Marius

Buna seara :) am facut astazi un R.M.N si rezultatul acestuia este Modificari degenerative cu ruptura corn posterior menisc inter si un chist sinovial e 1.6 cm. Cum le pot trata?

April 1, 2015, 2:44 a.m.
0
0

Radu-Mihail

Buna ziua, acum 6 ani in timpul orei de sport am avut o accidentare la genunchi. Imi prinsesem picioru in plasa de la poarta iar cand am vrut sa fug in alta directie am simtit ca mi se deplaseaza picioru din loc( am simtit cum se desprinde genuchiu). Am avut umflat 2 luni picioru. Dupa 6 luni a mai aparut o accidentare tot la acel picior, dar de data aceasta am sarit sa dau la cos si am aterizat pe acel picior simtind la fel aceasi durere si aceasi deplasare care sa intamplat prima data. De atunci am tot avut mici accidente( sezantia de desprindere) dar ma durea in ziua respectiva apoi nu mai aveam nimica. Practic handball de 12 ani poate chiar si mai mult, in ultima perioada(de un an de zile) a aparut senzatia acestea mai des plus usturime/intepaturi sub rotula sau durere in lateral, urmate de blocarea piciorului ptr o perioada scurta cu o durere ingrozitoare. Mam gandit sa fac un R.M.N sa aflu ce am. Imi puteti da niste sfaturi ce as putea face sa elimin macar durerea din genuchi pana cand aflu ce este cu adevarat acolo? Va multumesc

April 2, 2015, 4:08 p.m.
0
0

Saptamana Medicala Administrator

Va sugerez sa luati legatura cu Dr. Georgiana Tache, sef sectie reabilitare medicala de la Spitalul Sanador.

April 2, 2015, 5:04 p.m.
0
1

Luminita

Buna ziua, doamna doctor. A inceput sa-mi trosneasca genunchiul drept, de fiecare data cand il indoi. Am facut radiografie, nu a iesit nimic suspect. Acum urmeaza sa fac si un RMN insa abia peste 3 saptamani. Mi-e teama sa nu se agraveze mai tare intre timp. Am si usoare dureri undeva in exteriorul genunchiului drept, cand urc sau cobor scarile. Ce poate fi? Multumesc frumos

April 27, 2015, 8 p.m.
0
0

Nicoleta

Buna ziua d-na Doctor. In urma cu o luna am facut RMN,din care a rezultat ca am leziune dr menisc gradul 2 si un chist de max 3 mm. Am dureri mari de genuchi si in spatele genuchiuliu,de 2 sapt simt ca mi se lasa durerea pe tot piciorul. Medicul care m-a consultat a spus ca este nevoie de interventie chirurcicala...doresc sa va intreb daca este necesara aceasta interentie,daca exista si alte solutii si cat de grava este situatia? Astept un raspuns. Multumesc anticipat.

April 28, 2015, 6:53 p.m.
0
0

tirle adela

Buna seara d-na Doctor.In martie in urma unei radiografii am fost diagnosticata cu gonartroza in faza incipienta la ambii genunchi.Am facut cate 3 infiltratii in ambii genunchi cu ORTOFLEX FORTE, insa nu se simte nici o inbunatatire. Ar putea fi vreo leziune a meniscurilor?Ma dor groaznic genunchii cand incerc sa ma las cu greutatea corpului pe ei .Ce solutii as avea? Va multumesc.

May 2, 2015, 10:57 p.m.
0
1

Saptamana Medicala Administrator

Nu cred ca poate cineva sa va dea un verdict fara un consult. Mergeti la medic.

May 3, 2015, 9:41 a.m.
0
0

poghirca

Am dureri mari la ambii genunchi ... gonartroza cu accentuarea spinelor tibiale îngustare spațiului articular mici exostoze ....dor tare țesuturile moi ligamente din spatele rotulei ...nu rezist la mers stat în picioare ...ce sa fac ...va rog ajutor

May 13, 2015, 7:46 p.m.
0
0

Saptamana Medicala Administrator

Va sugerez sa contactati Spitalul Sanador si sa solicitati o programare la Dr. Georgiana Tache, sef sectie Reabilitare medicala. Call center 021 9699.

May 14, 2015, 10:52 a.m.
1
0

bogdan

Leziune grad 2 a ligamentului colateral medial . Ce sfaturi imi dati ?

July 17, 2015, 8:53 p.m.
0
0

Dana

Buna ,am fisura meniscala Pl ( gr l ),edem osos femural extern ,hidartroza moderata ,modificari erozive condrale.Va rog sfaturi daca se poate .Multumesc.

July 18, 2015, 11 a.m.
0
0

Saptamana Medicala Administrator

Mergeti la un ortoped.

July 18, 2015, 2:06 p.m.
0
0

daniela mihai

Va rog sa-mi spuneti ce am de facut in urma traumatismului pe care l-am avut la ambii gentunchi. Am rezultatul de la RMN doar ptr unul din genunchi, dar am aceleasi semptome la ambii genunchi. Va multumesc anticipat! "Spatiu articular cu inaltime in limite normale. Modificare focala de semnal la nivelul cartilajului fetei posterioare a rotulei, masurand maxim axial 3/8mm, fara reducerea grosimii cartilajului si fara modificari de semnal osos subcondral, adiacent. Ligamente incrucisate anterior si posterior, ligament colateral extern, tendonul cvadriceps si ligamentul patelo-tibial au semnal si traiect in limite normale. Fina lama fluida ce mansoneaza ligamentul colateral medial -2mm grosime, fara intreruperi fibrilare. Fisuri orizontale prezente in cornul posterior atat menisc intern cat si menisc extern, fara interesarea suprafetelor articulare meniscale. Lama fluida prezenta la nivelul bursei pes anserinus-compartiment intern si usor si intraarticular. CONCLUZII: Condropatie rotuliana grad I. Modificari edematoase periligament colateral medial. Bursita pes anserinus. Leziuni grad II corn posterior atat menisc intern cat si extern."

Aug. 7, 2015, 9:44 a.m.
0
0

Dascalescu Vasilica

Sarut mana dn doctor. Acum in urma cu 3 luni am inceput sa am dureri la genunchiul stang la orice deplasare. Durerea a persistat, in urma efectuarii RMN concluzia a fost: leziune gradul 3 MI stg (corp si corn posterior), hidartroza in cantitate medie. as dori foarte mult sa ma ajutati cu o sugestie ce sa fac. VA MULTUMESC.

Sept. 9, 2015, 7:20 p.m.
0
0

Badan Mihai

Buna ziua. In urma cu circa 3 saptamani, in timpul unui meci de fotbal, incercand sa lovesc mingea cu piciorul stang am simtit o pocnitura a genunchiului si o durere acuta. Am mers la spital unde mi-a fost recomandat Lioton gel. Circa 4 -5 zile nu am putut indoi genunchiul. Dupa care durerile au disparut. Am facut un examen RMN avand urmatorul rezultat : edem osos difuz platou tibial posterior, extern, intern; leziune gradul 2 Crues, con posterior menisc extern; acumulare lichidiana, retro - si suprapatelara, mica -medie; leziune 1/3 medie LIA, incompleta; ligamente colaterale, LIP,tendon patelar, tendon cvadriceeps, menisc intern, fara modificari de semnal modificari de semnal si aspect. Iar ca si concluzii: edem osos difuz platou tibial posterior, extern, intern; Leziune gradul 2 Crues, con posterior menisc extern; Leziune 1/3 medie LIA, incompleta. Ce inseamna acest diagnostic? Este necesara o interventie chirurgicala? Mai pot juca fotbal fara o interventie chirurgicala? care sunt costurile unei astfel de interventii chirurgicale?

Oct. 20, 2015, 9:33 p.m.
0
0

zaharia emilian

Buna ziua. Am avut acum vreo14 ani o entorsa la genunchiul drept in tot acest timp au mai aparut alte leziuni de curand am facut un rmn si mi sau dat urmatoarele concluzii...- leziune gradul 3 corpoeo cornuta posterioara MI.--leziune gradul 2 corn anterior ME-- ruptura completa LIA.-- condropatie gradul 3 condil femuralmedial.-- gradul 2 si 3 condil femural lateral.-- gradul 2 platou tibial intern.. Va rog frumos sa imi dati si mie niste sfaturi si recomandari..Multumesc anticipat.

Nov. 18, 2015, 3:09 p.m.
0
0

Popa Aura

Buna ziua, \r\nAm 55 de ani, 1,61 si 66 kg. Traumatismul la genunchiul stang s-a produs de circa o luna.\r\nIn urma examenului RMN am primit urmatorul diagnostic:\r\n- Ruptura corn posterior menisc intern si leziuni gradul II coarne aterioare menisc intern si extern si posterior menisc extern.\r\nLeziuni interstitiale LIA si LCL.\r\nLeziuni de cartilaj la nivelul platourilor tibiale, condilului femural medial si rotulei drepte cu eroziuni subcondrale si edem osos la nivelul condilului tibial intern.\r\nMi s-a recomandat unguent Sindorol si infiltratii, de care voi beneficia abia dupa 10.01.2016.\r\nVor fi eficiente, nu este necesara operatie??Va rog sa-mi "traduceti" acest diagnostic.\r\nVa multumesc pentru raspuns

Dec. 17, 2015, 1:01 p.m.
0
0

Elena N.

Buna seara, Aceasta este interpretarea rmn-ului din data de 16 ianuarie: Examinarea IRM a genunchiului drept evidentiaza la nivelul meniscului intern o leziune liniara, fina, in hipersemnal PD, cu traiect orizontal, ce se intinde la nivelul cornului posterior, fara a atinge suprafata articulara, echivalenta cu o leziune meniscala gradul I. Meniscul extern este fara modificari. Minima colectie lichidiana adiacent insertiei proximale a LIP pe fata mediala a condilului femural intern, precum si posterior fata de condilul femural extern. Fara chist Baker. Fara semne de edem intraosos. Ligamentul incrucisat anterior prezinta traiect rectiliniu, fara modificari . LIP este cu traiect oblic, incurbat. Ligamentul colateral intern si ligamentul colateral extern sunt cu aspect normal. CONCLUZII: Leziune gradul I menisc intern genunchi drept. Hidrartroza in cantitate redusa.Durerea este de 1 an si 3 luni.Sunt momente in care efectiv nu am nimic si momente cand trebuie sa folosesc carja. Ce as putea sa fac in aceasta situatie? Multumesc mult.

Jan. 24, 2016, 8:37 p.m.
1
0

razvan

Buna seara,\r\n\r\nIn data de 21.01.2016 am facut un RMN si am primit urmatoarele rezultate:\r\n\r\n1. leziune grad III menisc medial;\r\n2. leziune fibrilara LCM;\r\n3. edem osos subcondral platou tibial medial, unghi posteoextern;\r\n4. chist Baker cu diametrul cranio-caudal 35mm.\r\n\r\nMi s-a spus ca din toate 4 probleme prima este mai grava. Exista posibilitatea sa scap fara operatie ? \r\n\r\n1. Mai multe detalii : Hipersemnal PD FS cu traiect complex la nivelul meniscului medial, corp si corn posterior, cu interesarea suprafetei articulare inferioare si a marginii externe - leziune grad III, fara fragment meniscal detasat.

Jan. 27, 2016, 9:34 p.m.
0
0

Zanfir Adina

Buna ziua! Ma dor genunchii si imi trosnesc; in urma RMN.ului pe care l.am facut doar la genunchiul stang, am fost diagnosticata cu chist menisc intern de 7 mm si discrete hidartroza; medicii mi-au recomandat sa ma operez, am 24 de ani...Vreau sa stiu daca mai exista si alta solutie ?! Si daca ma operez, am vreo siguranta ca nu voi mai avea probleme? Poate recidiva? Operatia se face cu laser? M-ati ajuta foarte mult daca mi-ati explica si mi-ati spune ce-i de facut, multumesc!

Feb. 25, 2016, 3:59 p.m.
2
0

Saptamana Medicala Administrator

Dupa cate stiu, asa ceva se opereaza prin artroscopie, adica ceva minim-invaziv. Dar, vorbeste cu medicul ortoped.

Feb. 25, 2016, 4:06 p.m.
1
0

Catalin

Buna seara! Am si eu o problema la genunchi...joc fotbal de mult timp dar anul trecut am avut o pocnitura in genunchi ,dupa care s,a umflat tare...am luat pauza vreo 5 luni dar cand am reintrat a pocnit din nou...am facut radiografii...si doctorii imi ziceau ca am ciobitura de menisc....dupa 1 an am mai facut o radiografie si mi a zis ca e ruptura de menisc...dar eu nu am nicio durere genunchiul e felxibil simt doar o intepatura cand indoi genunchiul in dreapta ....oare trebuie operat?

Feb. 25, 2016, 9:47 p.m.
0
0

Florin

Buna ziua! In urma unei cazaturi banale m-am ales cu urmatorul rezultat RMN: Edem osos in plaje la nivel patelar,femular,fibular si tibial Traiecte de fractura la nivelul condilului tibial extern Hemartroza LIA rupt, prabusit in platoul tibial Edem in grasimea periartriculara Edem de ligament patelar (1/3 distala) Leziuni de grad II corn anterior menisc extern si corn posterior menisc intern. Chist Baker. Am consultat un medic specialist recomandat du-mi doua operatii: artroscopie acum si ligamentoplastie in cateva luni de zile.\lAs dori sa va cer si parerea dumneavoastra daca sunteti amabil.Multumesc Si cea de a doua mare problema la care nu gasesc un raspuns este ca am o durere la muschiul gambei INSUPORTABILA cand ma ridic in picioare din pozitia culcat.Mentionez ca mi sa recomandat purtarea unei orteze si repaos timp de 30zile.va multumesc si astept un raspuns! O zi buna!

March 17, 2016, 9:02 a.m.
0
0

Saptamana Medicala Administrator

Noi nu recomandam consultatii medicale pe internet. va sugeram sa o contactati pe Dr. Georgiana Tache la spital Sanador, unde este sefa sectie Reabilitare medicala.

March 17, 2016, 10:21 a.m.
0
0

zugravu catalin

Buna ziua,am fost operat in data de 4 feb.2016 de ruptura menisc ,cu diagnostic la externare;ruptura menisc ext.stg.,menisc discoid ext.stg,sinovita cronica genunchi stg, operatia s-a efectuat parascopic fiind continuata cu o taietura(operatie clasica).dupa 8 saptamani inca imi mai este umflat genunchiul in zona taieturii,si tot mai doare,mai ales noaptea,este normal?ce parere aveti despre acele infiltratii sau injectii care se fac in genunchi?

March 28, 2016, 7:50 p.m.
0
0

FLORIN

Buna ziua,ma numesc FLORIN si in ziua de marti 29 martie 2016 am jucat fotbal cu niste amici pe un teren sintetic iar la o faza de atac spre poarta adversa datorita adversarului care m-a impins inspre bara portii m-am lovit la rotula piciorului stang.In momentul de fata este putin umflat iar cand il fortez prea tare la munca facand efort fizic incepe sa-mi friga genunchiul stang.Daca-l las relaxat in pat dupa un timp daca vreau sa-l strang spre interior incepe sa ma doara,dar dupa ce fac prima miscare,apoi durerea ma mai lasa chiar daca-l mai misc.Puteti s-mi spuneti daca e o fisura sau ceva mai usor de vindecat?

April 1, 2016, 9:23 p.m.
1
0

Saptamana Medicala Administrator

Contactati Dr. Georgiana Tache la Spital Floreasca sau Sanador, sef sectie Reabilitare medicala.

April 1, 2016, 10:47 p.m.
0
0

mihai stanescu

Buna ziua! ma numesc Mihai de cateva luni am o durere in zona genunchiului inferior cu dureri in special seara ...am facut azi o ,ecografie la genunchi pt partile moi si concluziile au fost urmatoarele...1 leziune de menisc medial...2 bursita suprapatelara...3 bursita infrapatelara...va rog sa-mi spuneti ce sa fac?Va multumesc!

April 18, 2016, 5:22 p.m.
0
0

daniel

Buna ziua\r\nAm avut dureri la genunchiul stang dupa care sa umflat fara sa imi dau seama de la ce provine aceasta durere.\r\nAm facut un RMN din care rezulta.\r\n-Fisura radiara la nivelul jonctiunii corp meniscal-corn anterior MI; traiecte in hipersemnal PD fs la nivelul cornului posterior al meniscului intern, ce intersecteaza marginile articulare meniscale (leziuni meniscale complexe gradul 3); material meniscal migrat inferior la nivelul recesului menisco-tibial;\r\n-Revarsat lichidian articular in cantitate mica medie\r\n-Mic chist Baker\r\nAsi vrea sa stiu daca se poate trata fara operatie?\r\n\r\nVa multumesc

May 27, 2016, 5:06 p.m.
0
0

iulian

Buna ziua,\r\n\r\nAm fost operat la genunchioul drept de leziune de menisc, acum 3 saptamani.\r\nAcum nu pot sa indoi genunchiul pana la maxim si ma mai doare uneori,\r\nce pot sa fac in afara de exercitii ?\r\nin afara de inot.\r\nexista vreun produs naturist sau farmaceutic care sa grabeasca vindecarea ?\r\n\r\nastept raspuns\r\nmultumesc

June 21, 2016, 2:41 p.m.
0
0

Antonia

Recomanda cu multa încredere pe domnul doctor Tarek Nazer , este cel mai bun medic ortoped ever , 3 persoane din familia mea au ajuns sa fie operati de domnul doctor ( sotul , mama si tata ) absolut toti se simt foarte bine , un om de nota 10 si un medic de nota 100 . \\\\\\\\\\\\\\\\r\\\\\\\\\\\\\\\\ntot respectul pentru asemenea medici . \\\\\\\\\\\\\\\\r\\\\\\\\\\\\\\\\neste si foarte accesibil raspundand la intrebari si online pe siteul www.consultatieortopedie.ro

July 21, 2016, 1:36 p.m.
0
0

Aenoaei Rareș

Bună ziua stimata doamna dr am avut pe 20 iulie 2016 operație la menisc.piciorul mi-l simt ok pot calcă pe el nu ma doare .în cat timp îmi pot relua activitatea la fotbal.va multumesc

July 22, 2016, 4:27 p.m.
0
0

Georgiana Tache

Buna ziua tuturor celor care mi-au solicitat ajutorul de-a lungul timpului. Sunt onorata de interesul dvs in ceea ce priveste tratamentul de recuperare medicala si competenta pe care o am in acest domeniu. Imi cer scuze ca nu reusesc sa va raspund in scris. Pentru a fi mai eficienti va sugerez sa contactati Spitalul Sanador si sa solicitati o programare la Dr. Georgiana Tache, sef sectie Reabilitare medicala. Call center 021 9699. Daca avem noroc cu fondurile CAS, putem realiza consultatia si tratamentul si prin fondurile lunare acordate sectiei de recuperare medicala. Va astept! Cu stima, Dr. Georgiana Tache

July 24, 2016, 2:40 p.m.
0
0

Razvan

Buna ziua, Va rog frumos sa-mi spuneti daca trebuie sa ma operez din nou?..:((...sau ma pot vindeca si prin alte metode. Am 23 ani ,sunt student si In urma unui RMN la piciorul stang,efecuat( pt ca la fotbal sau alte activ.solictante imi sarea genunchiul/rotula),a iesit urmatorul rezultat: Concluzii : -Tumefiere a capsulei articulare si a ligamentului incrucisat anterior; -Mici leziuni ale meniscului intern si extern; -Edem osos la nivelul condilului femural extern; -Hodartroza Mentionez ca in 2011(la 17 ani) ,la acest picior stang s-a practicat o minisectomie partiala artroscopica menisc intern(am cazut la vremea respectiva pe gheata),fara sa am probleme cu genunchiul,pana anul trecut cand la fotbal am auzit o pocnitura la el,si de atunci la mici eforturi imi sarea rotula si ma durea. Multumesc

Oct. 24, 2016, 6:40 p.m.
0
0

Sergiu

Buna ziua.Un menisc fisura partea externa fisura orizontala spre cornul extern +un chisti de 7mm (cu o durere inpermanenta extern a genunchiului) = operatie chirurgicala? sau sunt si alte metode. Merci de raspuns

Dec. 3, 2016, 10:14 a.m.
0
0

andronic

Degenerare grad llll menisc medial.\r\nLeziune fibrilara grad I LCM.\r\nCondropatie degenerativa femu ro-tibiala mediala grad ll.\r\nEdem pati moi periarticulare.\r\nEdem osos difuz condilfemural medial.\r\nPuteti sa - mi spuneti ce inseamna si cum se poate trata? Multumesc

Dec. 12, 2016, 2:49 p.m.
0
0

Constantin Savu

Buna seara . Diagnostic in urma RMN -ruptura orizontala intinsa corp si corn posterior, menisc extern, ce asociaza un chist perimeniscal posterior. Condromalcie grad II , compartiment intern. Se poate trata sau este nevoie de interventie chirurgicala. Astept cu nerabdare un raspuns de la dumneavoastra. Va multumesc !

May 23, 2017, 6:20 p.m.
0
0

Luiza

Buna sears. Am o problema cu piciorul stâng, ma precis genunchiul. Nu este umflat, nu doare la atingere însă, nu pot sta cu el nicicum. Nu pot nici sa îl îndrept nici sa îl îndoi cât ar trebui, trebuie sa stau cu el intr-o anumită poziție , astfel nu mai doare. Dacă stau întinsa in pat , sau pe scaun, atunci când ma trezesc îmi ia ceva timp pana pot merge ..durerea este localizata in spatele genunchiului . Am doar 29 de ani :(

July 10, 2017, 9:23 p.m.
0
0

Lucian

Buna ziua !rnrnIn urma unei alunecari pe munte, m-am trezit cu dureri la coborare pe teren accidentat si la coborat scari. In urma unui RMN am primit urmatorul diagnostic: rnrnREZULTAT: rn rnCartilaj articular tibio-femuro-patelar fara leziuni patologice.rnFara colectii semnificativ patologice intraraticulare .rnLIP cu semnal omogen, fara semne de ruptura.LIA edematiat fara semne de ruptura.rnLeziune longitunala care atinge suprafata articulara corn posterior menisc intern leziune gradul 2brnLeziune gardul I corn anterior menisc intern.rnMenisc extern fara modificari de semnal.rnSemnal osos omogen, fara leziuni osoase subcondrale.rnLigamentele colaterale, tendon cvadriceps si tendonul rotulian cu semnal omogen, integre.rnLeziune milimetrica osteocondensanta condil femural extern .rn rnCONCLUZIErnLeziune de menisc intern corn posterior.rnLIA edematiat.rnrnDurerea a disparut total dupa 2 zile, insa reapare la coborari cu intensitate mai ridicata.rnFiind o persoana foarte activa, basket, tenis, hicking, snowboarding, crossfit .. intrebarea mea este: o orteza este eficienta pentru a-mi relua activitatile fizice fara a aduce riscuri suplimentare asupra genunchiuluil ? Sau ce alt tratament care nu include interventie chirurgicala mi-ati recomanda.rnMentionez ca genunchele nu ma doara la nici un tip de rotire sau flexare. Nu prezinta limitari de flexare.rnrnMultumesc

Aug. 31, 2017, 8:29 a.m.
1
0

Diana B

Stimata Dna Doctor, in urma unor dureri la genunchiul stang si a efectuarii unui RMN, mi s-a pus diagnosticul de Meniscopatie grad 2. Doctorul de aici mi-a recomandat teraia cu laser, dar aici, in Germania aceasta terapie nu este omologata. Insa la cabinetul dumnealui se efectueaza contra-cost (costuri ridicate, nesuportate de nici o asigurare...). Am inca dureri, dupa mai bine de 3 luni de cand ma tot plimba medicii aici de la unl la altul...si nu stiu ce sa fac. Va rog, un sfat! Am mare incredere in medicii romani si astept un sfat comeptent. E de luat in calcul o iterventie chirurgiala> daca da, este complexa aceasta interventie - recuperarea va fi de durata? Cu consideratie - Diana Balas

Nov. 13, 2017, 8:26 p.m.
0
0

Alina

Buna ziua , am 25 de ani sex F 168 cm 58 kg am fost diagnosticata cu leziine de menisc unde in RMN - concluzie leziine orizontala aparent stabile a corpului si conului posterior a meniscului medial la genunchiul drept , dupa care a urmat laporoscopia deja dupa 3 saptamini merg si ridic scarile si cobor insa la fel simt dureri si disconfort . Va rog spuneti-mi care este prognosticul ?? O sa pot duce o viata normala sa fac sport si nu ma tem sa pasesc cumva ca sa nu se rupa mai tare ??? Multumesc anticipat

May 28, 2021, 9:05 p.m.
0
0
Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha