47
None

Tratamentul cataractei

      Mulţi dintre dumneavoastră aţi auzit de cineva apropiat sau cunoscut că are sau că s-a operat de cataractă. De fapt, ce înseamnă cataractă? Ochiul are în interiorul său o lentilă transparentă, de consistenţa unui gel, care se numeşte cristalin. După o vârstă, aceasta îşi pierde din proprietăţi, se opacifiază şi se întăreşte; astfel scade progresiv acuitatea vizuală. Se pare că peste 70% dintre oamenii sănătoşi, după 60 de ani vor dezvolta, mai devreme sau mai târziu, cataractă. Incidenţa cataractei în rândul miopilor este mai mare decât în rândul hipermetropilor.

      Debutul afecţiunii poate îmbrăca manifestări cât se poate de diverse,  semnul cunoscut sub numele de “bucuria de scurtă durată”, mai exact pacientul constată o îmbunătăţire a vederii, în special la aproape, fapt care îl face să renunţe la purtarea ochelarilor, dar în scurt timp va constata scăderea semnificativă a vederii.

      Se întâmplă des că pacientul, nemulţumit de vederea sa, încearcă în zadar schimbarea ochelarilor, constatând că, în scurt timp după schimbarea lor, calitatea vederii continuă să se deterioreze.

      Se recomandă ca, în momentul în care se constată orice modificare a vederii, să se consulte medicul oftalmolog.

      Există şi cazuri de cataractă congenitală sau secundară altor cauze, dintre care amintesc traumatismele, boli sistemice (diabet), efecte secundare ale unor tratamente medicamentoase (cortizon) etc.

      Tratamentul este exclusiv chirurgical (operaţie): astfel, chirurgul înlocuieşte cristalinul cataractat (opacifiat) cu unul artificial. Tehnologia de care dispunem este extrem de avansată, operaţia de cataractă durează aproximativ 7 minute şi se face fără internare, fiind extrem de puţin traumatizantă. Recuperarea vederii este de cele mai multe ori spectaculoasă.

       Operaţia de cataractă cu ultrasunete, facoemulsificare cu implant de cristalin artificial foldabil (pliabil) este cea mai modernă metodă de tratament, efectuându-se printr-o incizie (tăietură) atât de mică încât nu este nevoie de sutură (cusătură). Operaţia de cataractă, prin tehnica cu ultrasunete, are o foarte mare rată de reuşită.

      La ora actuală cele mai performante sunt considerate cristalinele artificiale foldabile multifocale, cu ajutorul cărora pacientul, după operaţie, nu va mai purta ochelari de distanţă sau de aproape. Pentru cei cu dioptrii foarte mari, extreme, există cristaline multifocale personalizate. Până la apariţia acestor cristaline artificiale, multifocale personalizate, mulţi dintre cei care aveau dioptrii sferice sau cilindrice mari sau extreme nu se puteau gândi că pot scăpa definitiv de ochelari.

      Pentru a ne asigura de succesul operaţiei trebuie ca pacientul să se prezinte la medicul oftalmolog imediat ce constată o scădere a vederii; medicul are datoria de a sfătui corect pacientul în privinţa momentului operaţiei. În cazul operaţiei de cataractă cu ultrasunete este deosebit de important ca operaţia să se facă la momentul oportun, respectiv în momentul în care pacientul nu mai are confort vizual. În cazul în care cataracta este foarte avansată, creşte riscul de apariţie a complicaţiilor, atât în timpul operaţiei cât şi după, existând riscul ca operaţia cu ultrasunete să nu se mai poată efectua în condiţii de siguranţă. În această situaţie se va efectua operaţie de cataractă prin metoda extracapsulară, metodă mult mai  traumatizantă (în comparaţie cu facoemulsificarea), cu incizie (tăietură) mare, care necesită sutură cu mai multe fire (firele se scot la 4-6 săptămâni, în sala de operaţii), iar recuperarea după operaţie este mult mai lenta şi cu rezultate vizuale nu atât de bune ca prin metoda cu ultrasunete. În stadii avansate, neoperată, cataracta poate produce complicaţii.

      Este extrem de important ca pacientul să respecte indicaţiile pe care le primeşte de la medicul oftalmolog  înainte şi după operaţie; tratamentul postoperator influenţează în mod direct rezultatul vizual final.

      Din fericire, în ţara noastră există clinici de oftalmologie dotate cu tehnică de ultimă oră, unde chirurgi cu bogată experienţă rezolvă mii de astfel de cazuri în cele mai bune şi moderne condiţii.  

Comentarii


cotovanu liliana

de cate ori apare cataracta secundara acum 8 ani am facut laser yag la ambii ochi dar acum simt ca iar scade vederea medicul meu spune ca e ok dar sunt totusi ingrijorata nu mi e pare normal ce parere aveti ca si medic oftalmolog ca eu nu mai stiu ce sa credmultumesc

Jan. 30, 2011, 6:03 p.m.
1
1

Saptamana Medicala Administrator

Va rugam sa contactati unitatea medicala pentru aceste informatii.

Jan. 31, 2011, 12:16 p.m.
0
0

Dr. Andrei Filip

Buna ziua, cataracta secundara apare o singura data. Va recomand un nou consult oftalmologic pentru evaluarea situatiei. Pentru programare sunati la clinica, detalii la www.amaoptimex.ro

Jan. 31, 2011, 5:45 p.m.
4
0

Gh. Pricop

Va rog foarte mul s-a ma ajutati, am inceput de cataracta si urmez tratament cu Rubjovit si Refresh, de vreo saptaptamina am descoperit singur ca daca acopar ochiul sting, cu ochiul dreptul vad foarte rau, imaginea este distorsionata literele le vad foarte mici, nu le pot citi, port ochelari +2,5. Am fost la urgenta si mi s-a spus ca ochiul este normal, si ca ar trebui sa merg la neurolog. Am virsta de 58 ani Va multumesc!

March 31, 2011, 12:24 p.m.
1
0

Dr. Andrei Filip

Buna ziua, daca vorbim de cataracta singurul remediu cunoscut este operatia. Daca vorbim despre scaderea vederii la ochiul drept poate fi vorba de cauze multiple, imi este greu sa ma pronunt fara consult.

March 31, 2011, 2:28 p.m.
0
0

turoczi edit

cat costa cataracta secundara la un copil de 8 luni

June 1, 2011, 10:16 p.m.
0
0

Dr. Andrei Filip

Buna seara, A fost operat de cataracta?

June 3, 2011, 12:12 a.m.
0
0

sorela

buna seara, m-ar interesa daca operatia de implant de cristalin artificial este suportata de cnasin totalitate sau partial.in cazul unei internari(pacientul este din alt judet),pacientul ce sufera asemenea operatie primeste vreun procent din suma pe care o plateste pt operatie? multumesc pt raspuns,numai bine !

June 11, 2011, 8:45 p.m.
0
0

Dr. Andrei Filip

Buna seara, clinica noastra nu colaboreaza cu casele de asigurari. Oricum casa de asigurari compenseaza aprox 260 lei/ochi/an.

June 15, 2011, 12:29 a.m.
0
0

roxana

buna ziua. cu tot respectul, mi s-a spus ca am un inceput de cataracta la ochiul stang. mi s-a dat sa fac pahimetrie la ochiul drept . mi-e teama sa nu am glaucom. si mi-e teama si de acest inceput de cataracta. se poate stopa evolutia ei? se poate opera in faze incipiente? multumesc anticipat

Nov. 4, 2011, 11:11 a.m.
0
1

Dr. Andrei Filip

Buna seara, pentru a va putea raspunde corect la toate aceste intrebari trebuie sa va consult. Cataracta se poate opera in momentul in care scade confortul vizual. Glaucomul, in cazul in care este intradevar, are tratament.

Jan. 30, 2012, 8:25 p.m.
1
0

Dany

Buna dimineata! Am o fetita de 3 anisori care a fost operata de cataracta la amandoi ochisori. La stangul,prima oara,nu am avut probleme,dar a facut secundara.La dreptul,acum 3 saptamani,dar nu sunt multumita.Acesta din urma,era mai putin afectat k primul si totusi i sau pus fire. De ce ?nu mi sa explicat. Acum trebuie sa mergem la scos firele. Cat de rau e pt un copilas? Cum se scot? Dce la prima op nu a avut fire?

Oct. 23, 2012, 5:50 a.m.
0
0

mihaela

Buna ziua.Va rog sa imi raspundeti si mie.Am 41 ani si am maladia eales de la 20 ani. Un ochi este protezat iar la celalalt se pare ca am cataracta in faza incipienta.Mi s a recomandat operatia peste mai multi ani.DVS ce m ati sfatui sa fac.vreau sa va zic ca am vitrectomie la ochiul cu cataracta.Astept raspuns .Va multumesc cu respect MIHAELA

March 25, 2013, 5:51 p.m.
0
0

Dr. Andrei Filip

Buna seara Mihaela, fiind vorba de un caz complex va pot raspunde numai in urma unui consult. Pentru programare detalii pe: www.amaoptimex.ro

March 25, 2013, 10:38 p.m.
0
0

Steluta Stanciu

Am 67 de ani si pina de curind am tinut in friu se pare dupa uni medici un glaucom. Si acum deodata am fost diagnosticata cu o frumusete de cataracta si care musai trbuie si operata.Uite ca se poate si asa ceva.Sint speriata si in totala necunostinta de cauza.Va rog frumos Dle.Dr.FILIP ANDREI sa imi dati un sfat ,ce ar trebui sa le spun eu ochisorilor mei ? La ce sa se astepte bieti de ei.? Va multumesc si va imbratisez cu frica si spaima. Steluta

April 4, 2013, 10:21 p.m.
0
1

nan eillen

buna seara Domnule Dr FIlip Andrei sotul meu are 41 de si acum o saptamina sa trezit din somn si sa trezit ca vede ca in ceata am fost la medic si i sa spus ca are catsaracta congenitala nu stiu de ce congenitala daca are 41 de ani ni sa recomandat sa facem operatie pt inplant de cristalin vede sa citeasca dar la o distanta de mai mult de zece metri nu mai vede fata omului nu stim ce sa facem am vrea sa stim daca se pot pune picaturi de stabilizare pina o sa avem banii necesari operatiei si eu si sotul suntem persoane cu handicap si venituri f mici astept cu tot sufletul un raspuns

June 25, 2013, 9:55 p.m.
0
0

Dr. Andrei Filip

Buna seara d-na Steluta Stanciu, nu trebuie sa va speriati, operatia de cataracta are rezolvare usoara. In clinica noastra operatia se face fara internare, cu anestezie locala, dureaza 7 minute si are rata de reusita de peste 99%. Va recomand un consult. Pentru programare gasiti detalii pe www.amaoptimex.ro

July 2, 2013, 11:06 p.m.
0
0

Dr. Andrei Filip

Buna seara Nan Eillen, singurul tratament eficient al cataractei este operatia. Va recomand un consult pentru a va putea sfatui corect. Pentru programare gasiti detalii pe www.amaoptimex.ro

July 2, 2013, 11:08 p.m.
0
0

Dulca Vlad

Buna ziua.Sotia mea are 28 ani si a fost descoperita recent cu cataracta congenitala.Din cate am inteles deja de la 2 doctori foarte buni de altfel nu mai poate fi facut nimic.Exista totusi ceva ce ar putea sa faca.Am inteles ca inlocuirea cristalinului ii poate afecta mai rau vederea.Multumesc.

July 22, 2015, 4:12 p.m.
0
0

Dr. Andrei Filip

Buna ziua @Duca Vlad, in urma unui consult va pot oferi o opinie corecta.

July 25, 2015, 1:35 p.m.
0
0
Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha