60
None

Mătreaţa - cauzele apariției și metode să scapi de mătreață

Mătreața este una dintre cele mai întâlnite afecțiuni care se dezvoltă pe zonele grase ale corpului, scalpul fiind cel mai afectat.

Cunoscută și sub denumirea de dermatită seboreică, mătreața poate depăși zona acoperită de păr și se poate localiza inclusiv la nivelul feței, pe torace sau în zona axilei ori în zona inghinală.

Aceasta apare de la vârsta pubertății, în momentul în care glandele sebacee își încep activitatea pe scalp și continuă la vârsta adultă, chiar și spre vârsta a treia, cu semne reduse. Mătreața poate apărea inclusiv la bebeluși, în primele săptămâni de viață, din cauza hormonilor pe care copilul îi moștenește de la mamă. Există cazuri în care roșeața și descuamarea se întinde la nivelul sprâncenelor, dar și în zona pleoapelor, acolo unde pot apărea scuame galbene grase între gene.

Folosirea produselor în exces pentru păr, fixativ sau alte spray-uri, poate declanșa formarea ori agravarea dermatitei seboreice. Mătreața poate avea o evoluție fluctuantă, cu perioade mai intense mai ales în sezonul rece ori atunci când suntem prea stresați.

O altă cauza a apariției matreții poate fi tratamentul de vopsire a firelor de păr sau a deshidratării scalpului.


De ce recidivează mătreața?

Observăm des pacienți ce vin la consultații cu mătreață cronică. Mătreața este o condiție ce tinde să revină datorită factorilor predispozanți, cum ar fi microbiomul și sebumul.

Microbiomul este un ecosistem invizibil de microorganisme vii ce este o parte integrală  a suprafeței pielii. Echilibrul acestuia este esențial pentru sănătatea pielii.

Sebumul este o substanță uleioasă produsă de glandele sebacee. El se acumulează în canalul folicular înainte de a fi eliminat pe scalp.
Ca un burete, stratul cornos al scalpului absoarbe o cantitate semnificativă de sebum.
Dezechilibrul compoziției sebumului duce la aparitia matretii.


Reapariția mătreții poate fi prevenită?

Mătreața nu poate fi vindecată și este de obicei declanșată de stres sau factori emoționali. Totuși, recidiva poate fi prevenită utilizând o rutină de întreținere prin folosirea șampoanelor speciale împotriva mătreții.


Cum putem trata mătreața?

Afecțiunea poate fi tratată acasă cu produsele de îngrijire adecvate. Dacă manifestările se agravează, iar leziunile se extind pe corp, atunci este indicat să te adresezi unui medic specialist. Diagnosticul pe care îl primești este dat printr-o simplă examinare, dar se poate face și un examen micologic pentru a vedea dacă sunt forme atipice de mătreață.


Pentru tratare, în general sunt folosite șampoane speciale care au rol antiinflamator și care acționează împotriva ciupercii. Produsele au în compoziție disulfură de seleniu, tocoferol, pirocton olamina, uree, acid salicilic, ceramide. Pentru formele mai severe de mătreață, cu roșeață sau mâncărimi intense se pot încerca și tratamente pe o perioadă scurtă de timp cu preparate cortizonice.

Aplicarea șamponului pentru mătreață se poate face zilnic, dar și de două sau trei ori pe săptămână, cu o durată de acționare de cinci minute. Părul trebuie clătit foarte bine deoarece orice urmă de șampon rămasă pe scalp poate avea acțiune iritantă. Chiar și după ce s-a încheiat perioada de tratament, este indicat să îți speli părul din când în când cu șampon antimătreață pentru a preveni apariția ei.

Un șampon antimătreață într-o formulă de curățare profundă pentru păr normal și gras este Dercos Technique. Acționează asupra mătreții vizibile de la prima utilizare, având în același timp acțiune anti-recidivă de 6 săptămâni pentru controlul și confortul de mătreață de lungă durată.

Există, de asemenea, și metode pentru a preveni apariția afecțiunii. Este important să nu existe dezechilibre, mai ales la nivel hormonal, dar nici situații excesiv de stresante. Părul trebuie spălat în momentul în care s-a îngrășat, ori de câte ori este nevoie.
Produsele de coafat trebuie să fie cât mai mult limitate, iar dieta alimentară să fie bazată pe alimente care conțin vitamina B, calciu sau zinc.

Surse

 

 

 

 

 

 

 

 

 

https://www.vichy.ro/vichy-mag/Matreata-cauzele-aparitiei-si-metode-sa-scapi-de-matreata/vmag73360.aspx

 

https://www.vichy.ro/vichy-mag/Coji-pe-scalp-cauze-posibile-si-solutii-eficiente/vmag84772.aspx

 

 

https://www.vichy.ro/vichy-mag/Dermatita-seboreica-DS-a-scalpului-cauze-simptome-si-tratament/vmag84817.aspx

https://www.vichy.ro/vichy-mag/Scalp-iritat-cauze-si-remedii/vmag84820.aspx

 

 

 

 


Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha