None

Noi considerente privind tratamentul anemiei

Leziunile gastrointestinale superioare cauzate de administrarea tabletelor cu fier, la doze terapeutice, nu sunt foarte clar ştiute şi recunoscute. Studii recente arată că depunerea de fier la nivelul tractului gastrointestinal superior la pacienţii care iau tablete cu fier este frecvent asociată cu eroziuni ale mucoasei esofagului și ale stomacului.

 Datorită acestei asocieri, trebuie luate în considerare preparate alternative tabletelor cu fier. De exemplu, preparatele lichide cu fier sunt recunoscute a fi mai bine tolerate, având mai puține efecte adverse. Recent, conform Ghidului Societății Britanice de Gastroenterologie, gluconatul feros în formă lichidă este mai eficient și mai bine tolerat decât alte formulări solide sau lichide de fier. De asemenea, sunt recomandate sărurile feroase sub formă lichidă și în combinație cu alte oligoelemente.

Preparatele care conţin fier sub formă de săruri feroase (Fe2⁺) au o absorbţie mai bună şi efecte secundare scăzute faţă de preparatele care conțin săruri ferice (Fe3⁺), iar preparatele care conţin fier sub formă de soluție au o biodisponibilitate mai mare decât comprimatele.

Conceptul pluricarențial al anemiei este subliniat de O.M.S și UNICEF, care menționează că unul dintre motivele de eșec în reducerea prevalenței anemiei a fost asumpția că singura cauză a anemiei este deficiența de fier, fără a fi luat în calcul faptul că anemia poate fi determinată și de deficiența altor oligoelemente. Asocierea dintre gluconat feros, gluconat de cupru și gluconat de mangan este indicată în prevenția și tratamentul anemiei prin deficit de fier, având aport de fier și alți micronutrienți necesari organismului. Această asociere acţionează în toate stadiile metabolismului fierului, compensând potenţialul deficit de cupru asociat cu deficitul de fier. Astfel, asocierea dintre gluconat feros, gluconat de cupru și gluconat de mangan va duce la eficienţă clinică rapidă, prin normalizarea hemoglobinei și refacerea  rezervelor de fier. Cuprul în tratamentul anemiei este necesar, deoarece anemia este cea mai comună manifestare clinică a deficienței de cupru. Combinația fier și cupru a fost studiată clinic încă din 1928, iar de-a lungul timpului a determinat un răspuns maxim în regenerarea hemoglobinei, față de monoterapia cu fier. Cuprul face parte din nutrienții recomandați de O.M.S și UNICEF pentru populațiile aflate la risc. Manganul contribuie la eritropoieză și în sinteza hemoglobinei. Este un cofactor important în activarea multor sisteme enzimatice, ajută la fixarea calciului și a fierului și are rol în formarea oaselor.

Astfel, pentru succes terapeutic demonstrat, asocierea dintre gluconat feros, gluconat de cupru și gluconat de mangan reprezintă tripletul necesar pentru prevenirea și tratarea anemiei, cu eficienţă și tolerabilitate demostrate față de alte formulări solide sau lichide de fier.

 

Sursa: Laboratoire Innotech International - Reprezentanța pentru România

Piața Charles de Gaulle, Nr. 2, Et. 2, Ap. 3, Sector 1, București

Tel: 021 230 20 44, Fax: 021 23020 47

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha