48
None

Ce sunt analizele de ţesuturi şi de ce trebuie făcute

Analizele de ţesuturi fac parte din categoria analizelor de anatomie patologică (histopatologie).

Cea mai simplă analiză de ţesuturi este aşa numita “analiză microscopică la coloraţii uzuale” (pe blocul de parafină).

Indiferent ce altă analiză se mai face ulterior, analiza blocului de parafină este prioritară şi obligatorie deoarece:

  1. poate singură să dea diagnosticul;
  2. ajută la stabilirea altor analize care mai sunt necesare

 Deci, analiza pe coloraţii uzuale se face prima. Urmată, eventual, de coloraţii speciale, imunohistochimie etc.

 Pentru a se obţine ţesutul care se va analiza, pacientul trece printr-o serie de manevre şi intervenţii costisitoare (puncţie-biopsie, endoscopie cu biopsie, chiar operaţie chirurgicală).

De aceea, unii pacienţi renunţă la recoltarea şi analiza ţesutului respectiv. Din păcate, această decizie poate fi păguboasă atât pentru sănătatea lor, şi uneori chiar pentru viaţa lor, cât şi financiar: analiza la parafină ajută la instituirea unui tratament corect.

De cele mai multe ori, analiza la coloraţii uzuale ajută la a se stabili cel mai clar diagnosticul şi în consecinţă tratamentul, care va duce la îmbunătăţirea stării de sănătate şi chiar vindecarea pacientului.

Dar, uneori, tocmai la această etapă mulţi pacienţi renunţă!

Prin analiza la parafină ţesutul se deshidratează, se încorporează în parafină, se taie secţiuni de ordinul micronilor, se colorează specific şi se interpretează la microscop de către medicul anatomopatolog.

Având în vedere marea varietate de ţesuturi şi afecţiuni ale acestora, experienţa profesională a medicului anatomopatolog este foarte importantă.

De aceea, anatomia patologică tinde spre supraspecializare/subspecializare pe anumite tipuri de ţesuturi.

Se formează astfel echipe de medici anatomopatologi ale căror opinii medicale devin redutabile. Orice tip de ţesut va fi analizat de medicul cel mai bine pregătit pe acel tip de ţesuturi şi, dacă are nevoie, el se poate sfătui cu colegii din echipă.

Patologia tumorală necesită întotdeauna un medic bine pregătit şi cu o vastă experienţă.

Este foarte important ca pacienţii să înţeleagă însemnătatea examenului histopatologic.

În principiu, toate probele de ţesut ar trebui date la analizat.

Analizele de anatomie patologică sunt mai costisitoare decât analizele uzuale de sânge şi urină, cu care pacienţii sunt obişnuiţi, dar se fac mai rar, în cazuri în care există suspiciuni de boli grave, cum este cancerul, imposibil de diagnosticat în alt fel.

Analizele de anatomie patologică trebuie privite ca o investiţie în sănătatea şi, de multe ori, în viaţa pacientului.

Dacă se recoltează ţesutul cu leziunea în totalitate, iar pacientul refuză analiza, conform legii ţesutul se incinerează şi astfel se pierde ocazia unică de a se diagnostica o afecţiune şi de a o trata înainte de a fi prea târziu.

Este adevărat că legislaţia din România obligă ca orice ţesut recoltat să fie dat la analiza de anatomie patologică. Această lege însă nu se respectă întotdeauna.

Nu legea ar trebui să fie motivul pentru care toate probele să fie analizate, ci faptul că se permite a se pune un diagnostic clar şi corect şi se poate stabili terapia optimă, în beneficiul pacientului.

Comentarii


neamtu mariana

buna ziua. sotul a facut interventie chirurgicala in februarie 2015 pentru estirpare rinichi drept la fundeni. Aaliza histopatologica a fost: carcinom renal cu celule clare, grad nuclear Fuhrman 3, PT3. Va rog sa-mi spuneti daca este nevoie de analiza pe bloc de parafina. multumesc

June 18, 2015, 11:31 a.m.
0
0
Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha